Četvrtak, 25 travnja, 2024

Održana edukacijska radionica u organizaciji LAG-a Laura: U smilju, vinovoj lozi, maslini, bademu, kadulji i drugima agrarnim sirovinama potrebnih u kozmetičkoj industriji leži velik potencijal

U Biogradu na Moru, u gradskoj vijećnici, u suradnji s tvrtkom Primitivance d.o.o. iz Vukšića održano je edukativno predavanje o korištenju postojećih agrarnih sirovina za vrhunske kozmetičke proizvode.
Ovo predavanje dio je projekta pod nazivom „L’aventure en Primitivance“ čiji je cilj potaknuti male proizvođače na ekološku proizvodnju, certifikaciju i preradu već postojećih agrarnih sirovina u kozmetičke pripravke. Naime, trenutno se, unatoč visokoj kvaliteti domaćih poljodjelnih proizvoda i velikom potencijalu proizvođača u ruralnim sredinama, većina sirovina za proizvodnju prirodne kozmetike u Hrvatskoj uvozi.

Magistar znanosti Srećko Gross, farmaceut, znanstvenik, inovator te strastveni maslinar s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji prirodnih dijetetskih i kozmetičkih proizvoda, izdvojio je sedam poljoprivrednih kultura kao najznačajnijih za naše podneblje: badem, vinovu lozu, šmriku ili borovicu, smilje, maslinu, kadulju i ružmarin. Njegova tvrtka Magdis d.o.o. broji 120 proizvoda baziranih na prirodnim ekstraktima upravo ovih kultura.
Marija Tadić, kazališna je i filmska glumica, ujedno je i pokretačica projekta „L’aventure en Primitivance“. Njena tvrtka Primitivance d.o.o. kroz ovaj projekt, u suradnji s domaćim malim proizvođačima, želi pokrenuti proizvodnju vrhunske prirodne kozmetike.
– U sklopu projekta već smo proizveli jedan proizvod proizveden od uvoznih sirovina. Nama je cilj da ljudi prepoznaju sebe u ovom projektu u kojem će i oni dio takvih sirovina proizvesti. – naglasio je Srećko Gross.

Od stabla masline, smatra Gross, puno se više može dobiti od samog ulja. Tako je Gross patentirao ekstrakt lista masline koji sadrži polifenol Olea Europea, inače, najbolji antivirotik, baktericid i bakteriostatik i izvrsna zamjena za antibiotik kod prehlada, urinarnih infekcija i tako dalje.
– Međutim, mi „pokvareni“ farmaceuti često ćemo vam reći da uzmete antibiotik jer nam farmaceutska industrija daje puno više novca i puno više zarađujemo, a čaj od lista masline stoji pokraj vas i besplatan je. – rekao je Gross.
Za kominu masline donedavno je bio na snazi pravilnik koji ju je definirao kao opasni otpad što dakako nije istinito. Od usplođa masline, odvojenog od koštice, u velikim maslinarskim zemljama, poput Italije i Španjolske, proizvode se kruh, pekmez, čak, zvuči nevjerojatno, stotinjak proizvoda.

U vrijeme pojave ptičje gripe japanski znanstvenici objavili su rad u kojem dokazuju učinkovitost lista masline u suzbijanje te bolesti. Gross se posebno osvrnuo na jeftina i vrlo nekvalitetna maslinova ulja koje se prodaju u shopping centrima po niskim cijenama. Pojasnio je i način na koja se proizvode ta ulja, a tome su posebno skloni talijanski uljari: organskim otapalima prerađuje se komina nakon čega se iz nje izvlači još ulja, a zatim se otpari organsko otapalo. Stručnjacima je poznato da se organsko otapalo ne može elaborirati u 100-postotnom iznosu, maksimalno 99,9 posto. Tih jedan posto, upozorava Gross, može biti okidač za nastanak karcinoma u organizmu.

Posljednjih godina jako je popularan uzgoj smilja koji se pokazao, s obzirom da je dobar antioksidans, jako korisnim u kozmetičkoj industrija. Cijena kilograma ulja od smilja je takoreći u stalnom padu, prošle godine kretala se oko tisuću i sedamsto, ove godine tisuću i tristo eura.
– Za vrhunsku kozmetiku kakva vaša zemljakinja Marija Tadić želi proizvesti, a to je bez pesticida i ekološke proizvodnje, trebamo smilje vrhunske kvalitete. – dodao je Gross.
Projekt „L’aventure en Primitivance“ Marije Tadić je jedan od šest najperspektivnijih projekata odabranih od strane ACT Grupe iz Čakovca te je dobitnik potpore iz programa „Pokreni nešto svoje“ za 2017. godinu.
– Trenutno u suradnji sa Srećkom Grossom radim na prvom proizvodu i moja je želja da sve sirovine u proizvodu pripadaju ovom geografskom području te da se isključe svi egzotični sastojci. Mislim da imamo specifičnu klimu i velik potencijal, međutim, prvi problem s kojim sam se susrela je da sve sirovine uvozimo. One sirovine koje sam i našla u Hrvatskoj nemaju certifikate koje mogu staviti u kozmetiku. – kazala je Tadić.
Jedan od sudionika ovog predavanja bio je i Rikardo Baričić, uzgajivač smilja iz Sv. Filip i Jakova. On je istakao problem otkupa ulja koji se obavlja bez ikakvog nadzora zbog čega se i otkupljuju ulja slabe kvalitete. Rušenje cijene koju svake sezone međusobno ranije dogovore otkupljivači također je jedan od problema. Isto tako, naglasio je svjesno nepravilnu berbu smilja kako bi se dobilo na kilogramima pritom zanemarujući kvalitetu ulja. Također, uzgajivači smilja imaju i poteškoća pri analizi ulja pri čemu se rezultati dobivenih sa više strana ne podudaraju.


 

Skoči do alatne trake