Subota, 20 travnja, 2024

„Dani Vitezova vranskih“: Noćne bitke za Vranu i pomorska bitka u Pakoštanima oduševile tisuće gledatelja!

Tijekom dva dana u Vrani, na autentičnoj lokaciji ispred baštinskog hotela Maškovića han, pred više tisuća posjetitelja, održani su Dani Vitezova vranskih. Na slikoviti i maštovit način organizatori udruga Vitezovi vranski te suorganizatori Turistička zajednica općine Pakoštane i Općina Pakoštane na trenutak su nas vratili u povijest i izvedbom dviju predstava noćnih bitaka za grad Vranu podsjetili na turbulentna vremena turskih osvajanja u ovom dijelu Europe. Prvoga dana povijesno-scenskog spektakla prikazano je osmanlijsko osvajanje vranske utvrde da bi dan poslije križarska vojska slavodobitno, uz bijeg turskog vođe, vratila, u to doba iznimno bitnu stratešku točku.

Noćnim bitkama za Vranu prethodio je srednjovjekovni sajam, predstavljanje viteških skupina, nastup trbušnih plesačica, bubnjara te atraktivna glazbeno-scenska konjička predstava „U ime kraljice“.  Nastupale su brojne viteške skupine iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije i BiH. Predstavljena je i srednjovjekovna kuhinja, obrti i glagoljaška radionica, podignuti su srednjovjekovni tabori, a posjetitelji su se i uvjerili u mačevalačke i streličarske vještine viteških skupina a poneki okušali se u tome.

Maškovića han je najzapadniji spomenik civilne islamske arhitekture u Europi i po stupnju sačuvanosti zauzima prvo mjesto među malobrojnim spomenicima iz vremena turske dominacije. Malo dalje nalazi se stari grad Vrana kojeg je kralj Zvonimir u povodu svoje krunidbe poklonio papi čime je Vrana postala prvo stalno sjedište Vatikana na istočnoj obali Jadrana.
Trećeg dana težište događanja premjestilo se u Pakoštane gdje je u središtu mjesta priređena atraktivna pomorska bitka između kršćanske vojske i turskih osvajača.



 

Skoči do alatne trake