Subota, 20 travnja, 2024

Obilježena 72. obljetnica pada atomske bombe: Veleposlanik Japana Keiji Takiguchi iz Biograda na Moru poslao poruku mira cijelom svijetu

Biograd na Moru jedan je od rijetkih gradova u svijetu koji se posebnom svečanošću prisjeća  stradanja japanskog naroda prije 72 godine kada je, potkraj Drugog svjetskog rata, na Hirošimu i Nagasaki bačena atomska bomba. Na rivi u Biogradu na Moru polaganjem lampiona ispred spomenika ždralu, u japanskoj kulturi simbolu pravednosti, sreće i dugog života, osmu godinu zaredom, Grad Biograd na Moru kao član međunarodne asocijacije „Gradonačelnici za mir“ sa sjedištem u Hirošimi, odao je počast golemim žrtvama najveće tragedije u povijesti čovječanstva.
Dopredsjednik svjetske organizacije “Gradonačelnici za mir” koja se zalaže za nuklearno razoružanje na globalnoj razini, Ivan Knez, istaknuo je težnju Hrvatske za mirom i zaželio da se nikada više ne ponovi Hirošima, a ni rat koji se dogodio Hrvatskoj početkom devedesetih. Veleposlanik Japana Keiji Takiguchi naglasio je kako je tada poginulo oko 200 tisuća ljudi te da ovom komemoracijom u Biogradu na Moru, daleko od Japana, šaljemo želju za mirom cijelom svijetu.
– Imajući na umu žrtve, svi na svijetu nastoje učiniti trajne i velike napore za ukidanjem nuklearnog oružja i učiniti svijet mirnim. To bi se moglo ostvariti, ja vjerujem u to. – dodao je japanski veleposlanik.
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kazao je da je ono što se dogodilo prije 72 godine ostavilo duboki ožiljak japanskom narodu te dodao da se promicanjem multikulturalnosti stvara jamstvo održanju mira.
Memorijalnoj svečanosti u povodu 72. obljetnice pada atomske bombe nazočili su još gradonačelnici i gradonačelnica gradova Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, Orahovice Ana-Marija Petin, Kutine Zlatko Babić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Tonči Šangulin te predstavnice Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Lucija Močibob, Sara Ajal i Zrinka Matić.



 

Skoči do alatne trake