PakoštaneDan Općine Pakoštane: Kurtov istaknuo baštinski hotel u Vrani...

Dan Općine Pakoštane: Kurtov istaknuo baštinski hotel u Vrani i kanalizaciju u Dragama kao glavne projekte, dječji vrtić i novo groblje sljedeći su ciljevi

-

- Advertisment -spot_img

U povodu Dana Općine Pakoštane, u vijećnici u Pakoštanima, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pakoštane kojom je predsjedao predsjednik Vijeća Slavko Maksan. U nazočnosti brojnih uzvanika te uz uvodnu intonaciju Lijepe naše zadarske klape Munita i odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u obrani domovine, općinski načelnik Milivoj Kurtov osvrnuo se na dostignuća i planove općinskog vodstva u proteklih godinu dana. Kao dva najvažnija projekta, Kurtov je istaknuo otvaranje baštinskog hotela Maškovića han u Vrani u čemu je Općina Pakoštane sudjelovala s oko 4,5 milijuna kuna te izgradnju kanalizacijskog sustava i rekonstrukciju cjevovoda u Dragama u duljini oko sedam tisuća i tristo metara te vrijednošću radova zajedno s poslovnom zonom 27,5 milijuna kuna.

– U ovom trenutku u hotelu Maškovića han zaposleno je četrnaestero djelatnika, a pokazuje se da su potrebe i veće pa će biti zaposleno još djelatnika. Infrastrukturno je opremljen i južni dio Pakoštana: izgrađena je nova trafostranica i proširen je cjevovod te su izmjenom i dopunom prostornog plana stvoreni uvjeti za razvoj turizma u tom dijelu mjesta. – kazao je, među ostalim, Kurtov.
Općina Pakoštane na natječaje Europske unije nominirala je tri projekta: dječji vrtić u Pakoštanima, izgradnju novog groblja također u Pakoštanima te uređenje ulica u Poslovnoj zoni Pakoštane. Zatim, raspisan je natječaj za javnu rasvjetu na plaži Janice dok su izrada projektne dokumentacije za uređenje Jaza i novog Doma kulture u tijeku. Isto tako, velika su očekivanja općinskog vodstva da se što skorije pokrenu veći projekti poput nautičke marine u Pakoštanima  i Dragama, golfskog igrališta te izgradnje većih turističkih kapaciteta kao što su hoteli.

Dan Općine Pakoštane obilježava se na dan pogibije četvorice hrvatskih vitezova, Mira Barešića, Zdeslava Turića, Frane Bokanovića i Milana Pandžića, stradalih u vojnoj akciji kobnog 31. srpnja 1991. godine u Miranjama Donjim. Općinsko vodstvo, predstavnici braniteljskih udruga te rodbina četvorice poginulih hrvatskih heroja položila je vijence i zapalila svijeće pod spomen-obilježje u Miranjama Donjim.

Zadarski župan Božidar Longin istakao dvije glavne djelatnosti na području Općine Pakoštane, turizam i poljoprivredu, koje županija, u skladu s mogućnostima, financijski podržava. Posebno je pritom istakao izradu studije navodnjavanja Vranskog jezera koju Zadarska županija priprema u suradnji s resornim ministarstvom i Hrvatskim vodama.
– Pored toga, Županija pomaže uvijek onima kojima je najteže pa tako 23 obiteljima sufinanciramo ogrjev. Zatim, ulaže ovdje dosta i na području sporta, zdravstva a nismo zaboravili i na kulturnu baštinu. – rekao je župan Longin.

Svečana sjednica zaključena je izvedbom pjesme „Croatio, iz duše te ljubim“ klape Munita predvođenom Ivicim Sikirićem Ićom. Program je vodila Anđela Fržop, a priznanja ovogodišnjim laureatima dodijelio je načelnik Milivoj Kurtov. U ime nagrađenih, na čestitkama se zahvalio Mišel Krpeta, predsjednik Brdsko-biciklističkog kluba Pakoštane.


Dobitnici priznanja

PRIZNANJE OPĆINE PAKOŠTANE:

1)     Gabriela Barešić iz Draga i Dorija Petrić iz Pakoštana, učenice Osnovne škole Pakoštane, za osobite uspjehe tijekom osnovno školskog obrazovanja. Učenice su završile  osnovnoškolsko obrazovanje s odličnim uspjehom, uzornog su vladanja, odgovorne i uljudne prema svojim učiteljima te tijekom školovanja rado su pomagale  prijateljima u razredu i šire. Sudjelovale su na mnogobrojnim natjecanjima u znanju, sportu i izvan školskim aktivnostima te tako predstavljale Osnovnu školu Pakoštane u Zadarskoj županiji.

2)     Brdsko-biciklistički klub Pakoštane iz Pakoštana, radi promicanja biciklizma kao sporta i oblika rekreacije  te razvijanja društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane.
Klub je osnovan  2014. godine te broji 43 člana, od toga 25 članova stalno aktivnih koji  sudjeluju u svim klupskim akcijama dok na utrkama imaju otprilike od 12 do 15 predstavnika u svim kategorijama. U klubu ima članova svih uzrasta, trenutno  je najmlađi osmogodišnjak a najstariji pedesetogodišnjak, iako dob nije ograničena. Klub broji 12 članica a posebno su ponosni na juniorku Karmen Škiljić koja se redovito penje na postolja nakon utrka. Klub  nastupa na brdsko-biciklističkim utrkama poput uspona na Zavižan, maratona Plitvice, uspona na Biokovo  i Velebit. Po prvi put su imali predstavnike na utrci iz UCI C1 serije u Premanturi, s koje su donijeli po jedno drugo i četvrto mjesto.
Posebno su angažirani u organizaciji maratona Vransko jezero kojeg smatraju svojom  domaćom utrkom, a na koju se okupi najveći broj klupskih „pedalista“ čime promiču turizam i razvoj Općine Pakoštane što je vrijedno priznanja.

3)     Luka Božićević iz Josipdola i Gordan Badanjak iz Sv. Petra kraj Ogulina, pripadnicirna Dobrovoljnog društva Oštarije te Nikica Tuta iz Pakoštana, za pružanje nesebične pomoći u spašavanju unesrećenog turista te razvijanju društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane. Luka Božićević i Gordan Badanjak za vrijerne ljetovanja u odmaralištu Hrvatske elektroprivrede koje se nalazi uz plažu Punta u naselju Pakoštane, uočili su utopljenika te zajedno s Nikicom Tutom krenuli u spašavanje i reanimaciju utopljenika do dolaska Hitne medicinske pomoci koja je istodobno se nalazila na intervenciju u Pakoštanima. Ocijenivši slučaj utapljanja kao prioritetniji, tim Hitne medicinske pomoći preuzeo je unesrećenog turista i prevezla ga u Opću holnicu Zadar. Turist je zahvaljujući trojici plementih i požrtvovnih junaka preživio te im je ovim priznanjem iskazana zahvalnost.

 

NAGRADA OPĆINE PAKOŠTANE:

1)     Ribarsko-proizvođačka zadruga Vrgada, za rad u korist otoka i naselja Vrgada te sveukupnog doprinosa razvoja Općine Pakoštane. Zadruga  vrši prijevoz  ljudi i dobara od 1963. godine, na relacijama Biograd na Moru-Vrgada-Pakoštane te  ima u planu razvijati svoje poslovanje, kako prijevoza tako i ribarstva. Ima osmero zaposlenih zadrugara i raspolažu s tri broda a četvrti je u izgradnji.
 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake