PakoštaneDan Općine Pakoštane: Kurtov istaknuo baštinski hotel u Vrani...

Dan Općine Pakoštane: Kurtov istaknuo baštinski hotel u Vrani i kanalizaciju u Dragama kao glavne projekte, dječji vrtić i novo groblje sljedeći su ciljevi

-

U povodu Dana Općine Pakoštane, u vijećnici u Pakoštanima, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pakoštane kojom je predsjedao predsjednik Vijeća Slavko Maksan. U nazočnosti brojnih uzvanika te uz uvodnu intonaciju Lijepe naše zadarske klape Munita i odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u obrani domovine, općinski načelnik Milivoj Kurtov osvrnuo se na dostignuća i planove općinskog vodstva u proteklih godinu dana. Kao dva najvažnija projekta, Kurtov je istaknuo otvaranje baštinskog hotela Maškovića han u Vrani u čemu je Općina Pakoštane sudjelovala s oko 4,5 milijuna kuna te izgradnju kanalizacijskog sustava i rekonstrukciju cjevovoda u Dragama u duljini oko sedam tisuća i tristo metara te vrijednošću radova zajedno s poslovnom zonom 27,5 milijuna kuna.

– U ovom trenutku u hotelu Maškovića han zaposleno je četrnaestero djelatnika, a pokazuje se da su potrebe i veće pa će biti zaposleno još djelatnika. Infrastrukturno je opremljen i južni dio Pakoštana: izgrađena je nova trafostranica i proširen je cjevovod te su izmjenom i dopunom prostornog plana stvoreni uvjeti za razvoj turizma u tom dijelu mjesta. – kazao je, među ostalim, Kurtov.
Općina Pakoštane na natječaje Europske unije nominirala je tri projekta: dječji vrtić u Pakoštanima, izgradnju novog groblja također u Pakoštanima te uređenje ulica u Poslovnoj zoni Pakoštane. Zatim, raspisan je natječaj za javnu rasvjetu na plaži Janice dok su izrada projektne dokumentacije za uređenje Jaza i novog Doma kulture u tijeku. Isto tako, velika su očekivanja općinskog vodstva da se što skorije pokrenu veći projekti poput nautičke marine u Pakoštanima  i Dragama, golfskog igrališta te izgradnje većih turističkih kapaciteta kao što su hoteli.

Dan Općine Pakoštane obilježava se na dan pogibije četvorice hrvatskih vitezova, Mira Barešića, Zdeslava Turića, Frane Bokanovića i Milana Pandžića, stradalih u vojnoj akciji kobnog 31. srpnja 1991. godine u Miranjama Donjim. Općinsko vodstvo, predstavnici braniteljskih udruga te rodbina četvorice poginulih hrvatskih heroja položila je vijence i zapalila svijeće pod spomen-obilježje u Miranjama Donjim.

Zadarski župan Božidar Longin istakao dvije glavne djelatnosti na području Općine Pakoštane, turizam i poljoprivredu, koje županija, u skladu s mogućnostima, financijski podržava. Posebno je pritom istakao izradu studije navodnjavanja Vranskog jezera koju Zadarska županija priprema u suradnji s resornim ministarstvom i Hrvatskim vodama.
– Pored toga, Županija pomaže uvijek onima kojima je najteže pa tako 23 obiteljima sufinanciramo ogrjev. Zatim, ulaže ovdje dosta i na području sporta, zdravstva a nismo zaboravili i na kulturnu baštinu. – rekao je župan Longin.

Svečana sjednica zaključena je izvedbom pjesme „Croatio, iz duše te ljubim“ klape Munita predvođenom Ivicim Sikirićem Ićom. Program je vodila Anđela Fržop, a priznanja ovogodišnjim laureatima dodijelio je načelnik Milivoj Kurtov. U ime nagrađenih, na čestitkama se zahvalio Mišel Krpeta, predsjednik Brdsko-biciklističkog kluba Pakoštane.


Dobitnici priznanja

PRIZNANJE OPĆINE PAKOŠTANE:

1)     Gabriela Barešić iz Draga i Dorija Petrić iz Pakoštana, učenice Osnovne škole Pakoštane, za osobite uspjehe tijekom osnovno školskog obrazovanja. Učenice su završile  osnovnoškolsko obrazovanje s odličnim uspjehom, uzornog su vladanja, odgovorne i uljudne prema svojim učiteljima te tijekom školovanja rado su pomagale  prijateljima u razredu i šire. Sudjelovale su na mnogobrojnim natjecanjima u znanju, sportu i izvan školskim aktivnostima te tako predstavljale Osnovnu školu Pakoštane u Zadarskoj županiji.

2)     Brdsko-biciklistički klub Pakoštane iz Pakoštana, radi promicanja biciklizma kao sporta i oblika rekreacije  te razvijanja društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane.
Klub je osnovan  2014. godine te broji 43 člana, od toga 25 članova stalno aktivnih koji  sudjeluju u svim klupskim akcijama dok na utrkama imaju otprilike od 12 do 15 predstavnika u svim kategorijama. U klubu ima članova svih uzrasta, trenutno  je najmlađi osmogodišnjak a najstariji pedesetogodišnjak, iako dob nije ograničena. Klub broji 12 članica a posebno su ponosni na juniorku Karmen Škiljić koja se redovito penje na postolja nakon utrka. Klub  nastupa na brdsko-biciklističkim utrkama poput uspona na Zavižan, maratona Plitvice, uspona na Biokovo  i Velebit. Po prvi put su imali predstavnike na utrci iz UCI C1 serije u Premanturi, s koje su donijeli po jedno drugo i četvrto mjesto.
Posebno su angažirani u organizaciji maratona Vransko jezero kojeg smatraju svojom  domaćom utrkom, a na koju se okupi najveći broj klupskih „pedalista“ čime promiču turizam i razvoj Općine Pakoštane što je vrijedno priznanja.

3)     Luka Božićević iz Josipdola i Gordan Badanjak iz Sv. Petra kraj Ogulina, pripadnicirna Dobrovoljnog društva Oštarije te Nikica Tuta iz Pakoštana, za pružanje nesebične pomoći u spašavanju unesrećenog turista te razvijanju društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane. Luka Božićević i Gordan Badanjak za vrijerne ljetovanja u odmaralištu Hrvatske elektroprivrede koje se nalazi uz plažu Punta u naselju Pakoštane, uočili su utopljenika te zajedno s Nikicom Tutom krenuli u spašavanje i reanimaciju utopljenika do dolaska Hitne medicinske pomoci koja je istodobno se nalazila na intervenciju u Pakoštanima. Ocijenivši slučaj utapljanja kao prioritetniji, tim Hitne medicinske pomoći preuzeo je unesrećenog turista i prevezla ga u Opću holnicu Zadar. Turist je zahvaljujući trojici plementih i požrtvovnih junaka preživio te im je ovim priznanjem iskazana zahvalnost.

 

NAGRADA OPĆINE PAKOŠTANE:

1)     Ribarsko-proizvođačka zadruga Vrgada, za rad u korist otoka i naselja Vrgada te sveukupnog doprinosa razvoja Općine Pakoštane. Zadruga  vrši prijevoz  ljudi i dobara od 1963. godine, na relacijama Biograd na Moru-Vrgada-Pakoštane te  ima u planu razvijati svoje poslovanje, kako prijevoza tako i ribarstva. Ima osmero zaposlenih zadrugara i raspolažu s tri broda a četvrti je u izgradnji.
 

Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake