Sv. Filip i Jakov27. izdanje Susreta dalmatinskih klapa „Na vr' sela“:...

27. izdanje Susreta dalmatinskih klapa „Na vr’ sela“: Ljubav prema klapskoj pismi u Sv. Filip i Jakovu neizbrisiva je

-

- Advertisment -spot_img

U Svetom Filip  Jakovu, na Trgu Na vr’  sela, održana je dvadeset i sedmi tradicionalni Susret dalmatinskih klapa „Na Vr’  sela“ u organizaciji Amaterske kazališne družine Kuntrata iz Sv. Filip i Jakova i suorganizaciji Općine Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije i Zaklade Ljubo Stipišić Delmata. Pred do posljednjeg mjesta ispunjenim gledalištem, ove godine nastupilo je šest klapa: mješovita dječja klapa Tiha luka iz Neuma, mješovita klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela, ženske klape Garofuli iz Bibinja i Ventula iz Splita te muške klape Jacera i Munita iz Zadra.

U uvodnom dijelu članovi dječje klape Tiha luka iz Neuma, Tomislav Marenić, Nada Previšić, Marija Krešić i Iva Krešić, kratkim igrokazom dočarali su prolaznost vremena i na simboličan način prenijeli poruku o doista dugoj tradiciji održavanja ove klapske večeri. Podsjetimo, Susret dalmatinskih klapa „Na vr’  sela“ prvi put održan je 1983. godine uz dvije stanke: od 1991. do 1993. godine te od 2001. do 2005. godine, a glavni pokretač bio je i do danas ostao Mirko Đinđić za kojeg se veže i prijateljstvo s pokojnim Ljubom Stipišićem Delmatom, svojevremeno voditeljem muške klape Cantus iz Sv. Filip i Jakova.
Ženska klapa Garofuli ove godine obilježava 27 godina rada i ime joj je dao bibinjski pjesnik Ante Sikirić. U više navrata nastupale su na završnoj večeri omiškog festivala, a i osvojile su Srebrnu plaketu na Festivalu klapa Školjka u Pakoštanima.

Muška klapa Jacera okupila se 2012. godine, a prije četiri godine debitirali su na Festivalu dalmatinskih klapa Omiša kada su osvojili i nagradu stručnog povjerenstva.
Ženska klapa Ventula osnovana je 2006. godine i četiri puta su nastupale u finalu omiškog festivala. Brončanim leutom nagrađene su 2009, a dvije godine poslije i Zlatnim leutom.
Mješovita klapa Kampaneli započela je s radom 2005. godine. Osvajači su druge nagrade stručnog ocjenjivačkog povjerenstva i prve nagrade publike na omiškom festivalu 2014. godine, a dobitnici su i Porina 2015. godine za najbolji album klapske i tamburaške glazbe.
Muška klapa Munita osnovana je 2013. godine i finalisti su ovogodišnjeg omiškog festivala. Čine je pjevači s višegodišnjim klapskim iskustvom u drugim klapama.
Čakavski pjesnici Robert Bacalja, podrijetlom iz Preka s otoka Ugljana, te Zvonimir Sutlović, podrijetlom s otoka Iža, govorili su autorske stihove svojih pjesama i tako podsjetili na težak, ali i veseljem ispunjen, život dalmatinskog čovjeka. Program je vodila radijska voditeljica i novinarka Branka Pelicarić. 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake