Subota, 20 travnja, 2024

Deseta pakoštanska „Školjka“ u znaku ženskih klapa: Grand prix Preženci iz Zadra, drugo mjesto Karmelu iz Turnja, treće Kandelori iz Zemunika Donjeg

Ženska klapa Preženca iz Zadra pobijedila je na desetom jubilarnom Festivalu klapa Školjka u Pakoštanima i tako postala prva ženska klapa koja je osvojila Grand prix na ovom prestižnom natjecanju. U trećem završnom krugu natjecanja, u koji su se plasirale odlukom žirija tri ženske klape, Preženca je dobila prosječnu ocjenu 4 od mogućih 5 i tako ponijela naslov pobjednika pakoštanske Školjke. Tročlani ocjenjivački žiri činili su skladatelj, obrađivač i voditelj klapa Mojmir Čačija iz Sinja, skladatelj, obrađivač i voditelj klapa i zborova Ivo Nižić iz Zadra i vrstan pjevač, voditelj klapa i obrađivač Marko Rogošić iz Zagreba. Drugo mjesto i Zlatna plaketa pripala je ženskoj klapi Karmel iz Turnja s prosječnom ocjenom 3,33 dok je treće mjesto osvojila još jedna ženska klapa, Kandelora iz Zemunika Donjeg s prosječnom ocjenom 2,67.

Umjetnički ravnatelj festivala Bojan Pogrmilović za ovogodišnje izdanje Školjke odabrao je petnaest najkvalitetnijih klapa prijavljenih iz cijele Hrvatske. Od ženskih klapa nastupile su Preženca iz Zadra, Karmel iz Turnja, Kandelora iz Zemunika Donjeg, Škuribanda iz Zadra, Stridonne iz Štrigova, Diva iz Širokog Brijega, Frecija iz Jelse i Uzorita iz Sukošana. Od muških klapa nastupili su Jacera iz Šibenika, Bibinje iz Bibinja, Zvizdan iz Posušja, Cima iz Šibenika, Podvorje iz Kaštel Sućurca te Bistrica iz Marije Bistrice. Od mještovitih, nastup na Školjci izborila je Maraška iz Zadra.

Klapsku priredbu u Pakoštanima svečano je otvorio zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić istakavši važnost njegovanja klapskoj izričaja u Lijepoj Našoj. Pobjedničkoj klapi Preženca s voditeljem Antom Jurićem priznanje i statuu Školjke autora Bojana Podhraškog uručio je načelnik Općine Pakoštane i direktor festivala Milivoj Kurtov. Srebrne i brončane plakete i diplome predstavnicima klapa dodijelili su direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin, zamjenik župana Šime Mršić, zamjenik općinskog načelnika Josip Klarić te umjetnički ravnatelj Bojan Pogrmilović.

Novi koncept Školjke uspostavljen prošle godine pokazao se jako dobrim: od prošle godine na Školjku se mogu prijaviti klape iz cijele Hrvatske ali i inozemstva, natjecanje se odvija u tri kvalifikacijska kruga, a svaka klapa dobiva pisani stručni komentar od strane ocjenjivačkog suda i umjetničkog ravnatelja. Ono što organizator  Općina Pakoštane i suorganizator Turistička zajednica općine Pakoštane svake godine naglašavaju jest posebnost pjevanja pod akustičnom školjkom što daje osjećaj pjevanja „ispod volta“.
Scenu, stautuu te diplome dizajnirao je Jakov Đinđić, a program je vodila Anđela Fržop. Glavni koordinator festivalskih događanja i autor softvera za bodovanje klapa bio je Nenad Macuka. Za konstrukciju školjke na pozornici zaslužni su Slavko Maksan i Anđelko Maksan sa suradnicima.



 

Skoči do alatne trake