Petak, 19 travnja, 2024

Adio, školo: 82 biogradskih maturanata urnebesnom ludijadom proslavilo svoj dan!

Osamdeset i dvoje ovogodišnjih maturanata Srednje škole Biograd na Moru proslavilo je svoj dan pjesmom, plesom i smijehom. Urnebesnom ludijadom ispred školske zgrade, uz snažan razglas, šator za hladovinu i roštilj, dostojno su se oprostili od srednjoškolske etape obrazovanja od kojih će mnogi svoj put nastaviti na nekom od sveučilišta ili veleučilišta. Prijateljstva stečena u srednjoj školi mnogima ostat će u lijepom sjećanju, međutim, za nešto više od dva tjedna biogradske maturante očekuje životna prekretnica, državna matura, a nakon toga i upis na viši stupanj obrazovanja, za one koji se na to odluče.
Četiri završna razredna odjeljenja ove godine broji biogradska srednjoškolska ustanova: 3.c za zanimanja konobar, kuhar i prodavač razrednice Suzane Bobanović, 3.e za brodomehaničara i brodograditelja razrednika Hrvoja Vitalija, 4.a opća gimnazija razrednice Antonije Huljev te 4.b za ekonomista razrednika Zorana Brčića.

Napravimo li usporedbu s prošlom godinom, ove školske godine je četrnaestero maturanata više, međutim, treba napomenuti da je lani bio i jedan razred maturanata manje.
Ispiti državne mature provest će se od 6. lipnja do 28. lipnja 2017. Objava rezultata je 12. srpnja, a rok za prigovore dva dana kasnije. Konačna objava rezultata je određena za 17. srpnja dok će podjela svjedodžbi biti 20. srpnja 2017.
Ravnatelja Ivicu Kera upitali smo koliko može biti zadovoljan ovim naraštajem biogradskih maturanata.
– Što se tiče njih kao učenika u smislu ponašanja, nije bilo nikakvih problema. Konstantan problem koji je prisutan, ne samo kod nas, nego u svim srednjim školama, su izostanci. Po meni, potpuno je besmisleno da maturantima traje nastava do sredine svibnja. Mislim da bi im trebala biti do 31. ožujka i to je bio moj prijedlog na jednom od stručnih seminara. Maturanti bi trebali ranije završiti da bi se mogli posvetiti pripremi za državnu maturu jer oni praktički ovih posljednjih mjesec dana nisu koncentrirani na nastavu. Njima je tada u glavama ludijada i upisi na fakultete. – rekao je Kero.

Ivica Kero

Na maturi rijetko se događa da netko od učenika ne prođe, eventualno se „padne“ na nekom od predmeta. Po uspjehu učenika na ispitu državne mature iz obveznih predmeta, a to su Hrvatski jezik, Matematika i Strani jezik, Srednja škola Biograd na Moru nalazi se u „zlatnoj sredini“.
Biogradska srednja škola ove školske godine koja je na izmaku broji 298 učenika.
– Ne provodimo anketu među učenicima koja bi nam dala uvid kojim putem učenici nastavljaju školovanje jer velik dio do praktički zadnjeg trenutka ni ne zna kamo će poslije srednje škole. Kada prijavljuju predmete za državnu matura, najčešće prijave više njih kako bi im „pokrilo“ više fakulteta, pogotovo kada govorimo o izbornima. I onda u zadnji čas odustaju, mijenjaju i predomišljaju se tako da do sada nismo prakticirali anketu budući da ne bi bila relevantna. – dodao je Kero.

Srednja škola Biograd na Moru raspolaže kvalitetnim obrazovnim smjerovima sa zanimanjima koja su sve traženija na tržištu rada. Nastavnički kadar i opremljenost škole na visokoj su razini te roditelji doista, uvjereni smo, nemaju razloga upisivati djecu izvan mjesta prebivanja u udaljenije gradove.
– Željeli bismo potaknuti, pogotovo učenike iz Biograda na Moru, da ne idu uokolo za smjer koji imaju i tu. U Biogradu imamo doista izvrsno uređenu i opremljenu školu, a događa se da djeca iz kojekakvih razloga idu u Zadar i tu roditelji kao da nisu dovoljno odgovorni te ne prate djecu zašto oni odlučuju se pohađati srednju školu izvan Biograda. Najčešće su razlozi površni i potpuno neopravdani. – kazao je ravnatelj Kero.
Najviše interesa prošle školske godine za vrijeme upisa pobudio je smjer za kuhara. To je i razumljivo budući da ih na tržištu rada manjka, relativno dobro su plaćeni, a i televizijske emisije o kuhanju zasigurno su pridonijele popularnosti. Iza kuharskog smjera je opća gimnazija za koju se odlučuju oni koji planiraju studirati, a ostaje donekle nejasno zbog čega je manji interes učenika za ostala zvanja pogotovo deficitarna koja jamče posao u na području prebivanja.


Maturanti 2016./2017.

3.c (konobar/kuhar/prodavač – razrednica Suzana Bobanović):
Adam Abramović, Jurica Antolović, Petra Banđen, Katarina Barić, Andreas Bođanac, Antonio Čerina, Zvonimir Galac, Filip Heged, Nikolina Kapetanović, Tamara Kapitanović, Tomislav Kralj, Leonora Krasniqi, Ivana Kresoja, Matej Marinić, Matea Morožin, Denis Pavić, Karlo Repinc, Marko Šarin, Tina Škara i Nikola Vujasin.

3.e (brodomehaničar/brodograditelj – razrednik Hrvoje Vitali):
Marko Adžić, Dino Brzić, Branimir Galac, Krešimir Galešić, Bruno Jačan, Leonardo Krznarić, Roko Lokin, Nikola Mandić, Filip Mikulić, Marko Mitrović, Stipe Mitrović, Šime Pešić, Robert Rosan, Roko Šarin, Josip Troskot i Luka Vulin.

4.a (Opća gimnazija – razrednica Antonija Huljev):
Petra Adžić-Kapitanović, Marin Barešić, Paško Baričić, Monika Bašić, Martina Batur, Laura Brzić, Magdalena Čirjak, Filip Došen, Lana Katičin, Ivana Kulaš, Bruno Lekaj, Ivan Mikulić, David Mileta, Filip Panđa, Marin Smoljan, Marin Šangulin, Martina Šarić, Maja Škrlin, Marija Vitali, Marija Vuksan i Dora Zagorac.

4.b (ekonomist – razrednik Zoran Brčić):
Irena Bačinić, Stipan Banić, Ivana Birkić, Karmela Kristina Birkić, Ivan Bobanović, Ana-Marija Bogdanić, Aneta Čudina, Kata Desnica, Karmen Eškinja, Roko Kapitanović, Martina Knežević, Andrea Kutija, Lara Lukić, Ivan Majica, Gabrijela Maksan, Božena Mikulić, Leo Mikulić, Mia Mitrović, Petra Mršić, Dino Pavlović, Nina Pedisić, Antonio Šarić, Paola Tomić i Matea Zurak.



 

Skoči do alatne trake