Sv. Filip i JakovUstavni sud odlučio: Kandidacijska lista HDZ-a za izbor članova...

Ustavni sud odlučio: Kandidacijska lista HDZ-a za izbor članova Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov pravovaljana

-

Neizvjesnost oko sudjelovanja na predstojećim lokalnim izborima u Općini Sv. Filip i Jakov ipak je trajala kratko.
Nakon prošlotjedne odluke Županijskog izbornog povjerenstva kako HDZ-ova kandidacijska lista nije pravovaljana, uslijedila je žalba Ustavnom sudu.
Sporna je bila kandidatura Sanje Santini-Šuperba pod rednim brojem 10. kojoj su MODES i SDP uočili kako joj pod mjestom prebivališta stoji Zadar, što se kosi sa člankom 3. Zakona o lokalnim izborima. U Zakonu stoji kako na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora kandidat mora imati prijavljeno prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za čije se predstavničko tijelo izbori provode.
Županijski HDZ reagirao je žalbom na ovu odluku, a Ustavni sud donio je pravorijek u kojem stoji kako je žalba usvojena zbog nepravilnosti Općinskog  izbornog povjerenstva Općine Sv. Filip i Jakov u postupku kandidiranja za članove Općinskog vijeća i time je poništeno rješenje Županijskog izbornog povjerenstva od 9. svibnja 2017.
Sporan je bio trenutak promjene mjesta prebivališta navedene kandidatkinje, potvrda o promjeni mjesta prebivališta Zadar u mjesto Turanj dostavljena je prije podnošenja kandidature, ali prijava nije bila pravovremeno zavedena u APIS-ov informatički sustav.
U obrazloženju stoji kako je utvrđeno da je u očitovanju o prihvaćanju kandidatura kao adresa prebivališta kandidatkinje naveden Turanj i stoga nije bilo vidljivih nepravilnosti.
Očitovanje kandidatkinje o prihvaćanju kandidature potpisano je 3. svibnja 2017. kao i prijedlog liste HDZ-a. Tamo je kao mjesto prebivališta stajao Turanj. Pravovaljana lista objavljena je 6. svibnja 2017.
Općinsko izborno povjerenstvo propustilo je postupiti sukladno Zakonu o lokalnim izborima nakon što je uočilo kako je adresa prebivališta (Zadar) u pravovaljanoj predloženoj kandidacijskoj listi HDZ-a različita od adrese prebivališta (Turanj) navedene u obrascu OLS-4.
Stoga je poništena nepravilna izborna radnja, uz nalog ponavljanja poništenih radnji, te omogućeno je sudjelovanje u izbornom procesu.


 

Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake