Biograd na MoruUspješno provedena terenska vježba „Požar u školi“: Svi učenici...

Uspješno provedena terenska vježba „Požar u školi“: Svi učenici i djelatnici škole „spašeni“, a domaru „pružena“ hitna medicinska pomoć

-

U organizaciji Grada Biograda na Moru i suorganizaciji Osnovne škole Biograd na Moru i Državne uprave za zaštitu i spašavanje–Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar, na školskom igralištu biogradske osnovne škole uspješno je izvedena terenska vježba operativnih snaga i članova sustava civilne zaštite pod nazivom „Požar u školi“.
Vježba je započela simuliranjem požara u kotlovnici školske zgrade nakon čega je prvi domar, kojeg je uspješno odglumio djelatnik gradske uprave Zoran Matić, zbog ugrožavanja sigurnosti ljudi unutar zgrade, dojavio drugom domaru o nastalom požaru. Drugi domar na ulazu u školsku zgradu oglašavanjem školskog zvona upozorio je potom djelatnike i učenike na provedbu žurne evakuacije prema utvrđenom unutarnjem planu evakuacije i spašavanja nakon čega je pozvao Županijski centar 112 koji potom aktivira sve žurne službe, u ovom slučaju, policiju, vatrogasce i hitnu medicinsku pomoć. Prema dosadašnjim iskustvima djelatnika DUZS-a, škola veličine biogradske uspije se evakuirati za dvije do tri minute.

Dok se čekao dolazak žurnih službi, djeca su u pratnji pedagoga Josipa Brtana i učitelja, bez panike ali žurnim hodom, uspješno napustila mjesto nesreće te su im članovi Hrvatskog Crvenog križa-Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru pod vodstvom ravnateljice Franke Troskot pružili potrebnu pomoć i na ulasku ih u netom podignuti šator evidentirali. Uslijedio je dolazak pripadnika Policijske postaje Biograd na Moru koji su osigurali prometnu prohodnost drugim žurnim službama, a zatim su pristigli i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Biograd na Moru kojom je zapovijedao Darko Banić. Ravnatelj škole prijavio je da nedostaje domar koji je prvi primijetio požar te vatrogasci kreću u potragu za njim. Pronalaze ga i izvlače na sigurno gdje su mu djelatnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć pružili liječničku pomoć. Biogradski vatrogasci uspješnim gašenjem požara priveli su vježbu kraju.

Terenska vježba „Požar u školi“ uspješno je realizirana prema prethodnoj odluci Grada Biograda na Moru s ciljem jačanja sustava civilne zaštite građana Biograda na Moru i bolje uvježbanosti u slučaju izvanrednih događaja na području grada.
Pozdravnu riječ prije početka vježbe održali su ravnatelj škole prof. Jordanko Miloš, dogradonačelnik i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Biograda na Moru Marijan Stopfer te pročelnik DUZS-a–Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar Siniša Filipović. Program je vodio i ukratko pojašnjavao tijek same vježbe Miroslav Andrić, voditelj Odjela za preventivu i planiranje zadarskog ureda DUZS-a.
– Ova vježba je, prema planu kojeg je Grad Biograd na Moru usvojio prošle godine, predviđena da se izvede ove godine i to u ovom obimu i s ovolikim operativnim snagama. To je novost u zakonu koji kaže da vježbe organiziraju i provode jedinice lokalne samouprave tako da će i Grad Biograd na Moru ovom vježbom ispuniti svoju obvezu prema zakonu. – rekao je Siniša Filipović izrazivši nadu da će Grad Biograd već dogodine biti u stanju u potpunosti samostalno izvesti čak i složeniju vježbu.

Kako je i više puta naglašeno, pozornost vježbe više je usmjerena na postupke i metodologiju pružanja pomoći i spašavanja u slučaju izvanrednih događaja, a manje na brzinu izvedbe.
Osnovna škola Biograd na Moru u školskoj godini 2016./2017. ima 653 upisana učenika koji pohađaju nastavu u dvije smjene. Kako je škola jedno od mjesta javnog okupljanja u kojoj tijekom jutarnje smjene boravi oko 400 učenika, ono zasigurno predstavlja, u slučaju izvanrednog događaja, i realnu opasnost za ugrožavanje većeg broja ljudskih života i materijalne imovine.
Na završetku, sudionicima vježbe gradonačelnik Ivan Knez i dogradonačelnik Marijan Stopfer uručili su zahvalnice predstavnicima sudionika vježbe. 

Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake