Subota, 20 travnja, 2024

Edukacijsko predavanje za iznajmljivače: Budućnost obiteljskog smještaja u domaćinstvu leži u specijalizaciji

U dvorani hotela Ilirija u Biogradu na Moru, u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i lokalnih turističkih zajednica, održano je edukacijsko predavanje na temu „Smještaj u domaćinstvu, smještaj kod domaćina – kako dalje?“.
Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa sustavom lokalnih turističkih zajednica, istakao je Damir Hordov, savjetnik u županijskoj turističkoj zajednici, provela je projekt označavanja kvalitete u obiteljskom smještaju naziva „Welcome“.
– U trećem javnom pozivu imali smo ujedno i poziv za ulazak u podbrendove. To su specijalizirane kategorije za domaćinstva: Welcome City, Welcome Rural, Welcome Bike i Welcome Family. Radi se o posebnim domaćinstvima koji zadovoljavaju određene uvjete, za obiteljski smještaj, smještaj u gradskim jezgrama, smještaj biciklista te smještaj na ruralnom području. – rekao je Hordov.
Oko tisuću i dvjesta privatnih iznajmljivača učlanilo se u „Welcome“ projekt Turističke zajednice Zadarske županije, a uskoro, nakon zaključenja trećeg javnog poziva, to će učiniti njih još 67.
Kroz projekt Zadar Bike Magic trasirano je 86 biciklističkih staza na području Zadarske županije. Dostupne su na internetu, a uskoro i u tiskanom obliku.
Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Nedo Pinezić kazao je kako klub kvalitete „Welcome“ nudi podizanje smještajnih kapaciteta na višu razinu te izdvajanje iz široke mase obiteljskog smještaja kojeg trenutno u Hrvatskoj ima oko 80 tisuća. Velike online tvrtke za bukiranje smještaja, poput Booking.com-a i Airbnb-a, kaže Pinezić, sugeriraju potencijalnom gostu smještaj u vašem susjedstvu po nižim cijenama, što u konačnici kvalitetu smještaja stavlja u drugi plan.
– Često ne razmišljamo što gost hoće i koji je njegov interes. Danas se turizam fragmentira, odnosno, nema danas jedne te iste mase osim u špici sezone kada se ide na kupanje s obitelji iako i tada postoje različiti interesi. – dodao je Pinezić.
Osim kluba kvalitete, u današnje vrijeme treba težiti „podbrendiranju“ tj. specijalizaciji određene vrste turizma. Navedeni su uspješni primjeri u Njemačkoj gdje postoje obiteljski hoteli relativno malog kapaciteta ali s mnoštvom sadržaja za djecu. Nadalje, ciljna skupina na koju se treba usmjeriti su i biciklisti odnosno cikloturisti. Aktivni odmor sve je zastupljeniji u svijetu, konkretno, Švicarska posebno ističe turističku ponudu za ovu vrstu turizma. Jedna od novosti u inozemstvu su tzv. vinoteli, odnosno vinski hoteli koji ističu svoju vinsku ponudu i kušavanje vina. Takav prvi hotel u Hrvatskoj otvoren je na otoku Krku.



 

Skoči do alatne trake