Sv. Filip i JakovFestival cvijeća Zadarske županije u Sv. Filip i Jakovu...

Festival cvijeća Zadarske županije u Sv. Filip i Jakovu je manifestacija kojoj se svi rado vraćaju!

-

U Svetom Filip i Jakovu, na otvorenom prostoru hotela Villa Donat zlatnog pokrovitelja manifestacije tvrtke Ilirije te u središtu mjesta na rivi, održan je sedamnaesti po redu Festival cvijeća Zadarske županije. Četverodnevnu manifestaciju u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i suorganizatora Općine Sv. Filip i Jakov svečano je otvorio još uvijek aktualni dožupan Zadarske županije Božidar Longin i pritom nazvao sedamnaest godina održavanja ovog festivala u stilu Gibonnijevih stihova – zlatnim godinama.

UNICEF-ov ambasador dobre volje Zlatan Stipišić Gibonni hitovima „Oprosti“ i „Zlatne godine“ uveličao je značaj ove priredbe koja je započela već poodmakle 2001. godine. Kako je i rekao Gibonni, posebno je vezan za Sv. Filip i Jakov gdje je njegov otac osnovao i vodio mušku klapu Cantus.
– Ne možemo imati bolju uvertiru u jednu krasnu turističku sezonu, kakve su najave za ovu sezonu, a koja je pred nama. No, kažu da bi čovjek prodavao cvijeće, mora poznavati i imati puno ljubavi, to voliti, a i cvijet ga povezuje sa zemljom. – rekao je Longin.

Općinski načelnik Zoran Pelicarić konstatirao je kako je Festival cvijeća Zadarske županije započeo s 21. stoljećem i poželio da traje barem do kraja istog stoljeća.
– Izlagači su dali snagu i kontinuitet ovoj manifestaciji koja je počela s pet, a evo sada ih je više od sto. Svi ovdje smo radi posjetitelja, neki od njih sedamnaest godina dolaze, a broj posjetitelja popeo se i do 20 tisuća. – naglasio je Pelicarić.
Vesela Mrđen-Korać, načelnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, posebno je istakla snažnu potporu ministarstva uspostavi suradnje između Općine Sv. Filip i Jakov i Grada Mohača i zaštitu prava manjina između Mađarske i Hrvatske kao ogledni primjer koji se predstavlja pred međunarodnim organizacijama drugim državama i narodima.
Klara Eškinja-Glavan  podsjetila je na uspješan razvojni put festivala od prve godine održavanja priredbe prije šesnaest godina kada je trajao samo jedan dan do danas kada je dostigao brojku od stotinu izlagača i četiri dana trajanja.

Učenici Osnovne škole Sv. Filip i Jakov predstavili su unikatni gastronomski slatki desert – Filipjansku tortu. Pomladak KUD-a Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova premijerno je izveo „Igram kolo kod sv. Roka“, a gosti i posjetitelji nagradili su pljeskom i nastup gostiju iz Mohača članove Čitaonice mohačkih Šokaca.
Nije ove godine nije izostala atraktivna modna revija etno-dizajnerice Mine Petre te učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar. Ovaj put u ulozi modela okušala se, i sasvim dobro snašla, direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja-Glavan.
U zabavnom dijelu festivala nastupili su klapa Iskon, Neno Belan, Toto i Kraljice te Jakša Lourdes. Obilježen je i Svjetski dan plesa u koreografiji Ivana Baričića iz udruge Prvi ples.
Na ovogodišnjem Cvjetnom korzu rivom je prodefiliralo oko dvjesto djece iz dječjih vrtića Zadarske županije, a predvodile su ih Pakoške mažoretkinje.


Otkrivena ploča prijateljstva

Na ogradnom zidu nove tržnice u središtu mjesta otkrivena je ploča prijateljstva koja simbolizira uspostavu prijateljstva i suradnje Općine Sv. Filip i Jakov i Grada Mohača. Početak je to jačanja veza između ovih dviju sredina i na području gospodarstva, kulture i sporta, ali prije svega, istakao je načelnik Pelicarić – ljudskosti. Ploču prijateljstva zajedno su otkrili Zoran Pelicarić i gradonačelnik Mohača Joszef Szeko.


Uzvanici

Svečanom programu otvaranja festivala nazočili su brojni uzvanici: glazbenik i pjevač Zlatan Stipišić Gibonni, dožupan Zadarske županije i kandidat HDZ-a na skorašnjim lokalnim izborima Božidar Longin, dakako, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja-Glavan, gradonačelnik susjednog Biograda na Moru Ivan Knez, gradonačelnik prijateljskog grada Mohača Joszef Szeko, predsjednik Uprave Ilirije d.d. Goran Ražnjević, predsjednik Vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić, Vesela Mrđen-Korać, načelnica za načelnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, glasnogovornik hrvatske narodne zajednice u mađarskom parlamentu Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, pročelnik za poljoprivredu i šumarstvo u Gradu Zagrebu Emil Tuk, umirovljeni stručnjak u turizmu i dugogodišnji prvi čovjek Turističke zajednice grada Biograda na Moru Ivo Eškinja i drugi. 

Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake