Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

U četvrtak 20. travnja 2017. posebna regulacija prometa: „Tour of Croatia“ prolazi kroz Drage, Pakoštane, Biograd, Sv. Filip i Jakov, Turanj i Sv. Petar

U četvrtak 20. travnja, od 15 do 17.30 sati, na području Zadarske županije odvijat će se međunarodna biciklistička utrka pod nazivom „Tour of Croatia“.

Odvijanje utrke će biti u uvjetima pravovremenog zaustavljanja prometa iz suprotnog smjera i ulaska s bočnih ulica u odnosu na trasu kretanja biciklista prema zadanim dionicama, na državnim cestama D-8, D-407 i gradskim ulicama u Zadru.

Trasa kretanja na području PU zadarske se proteže: od granice sa Šibensko-kninskom županijom – D-8 – Drage – Pakoštane – ulaz u Pakoštane – raskrižje D-8 i L63142 – D-8 – Biograd na Moru-ulaz u Biograd na Moru – D-503 – riva – marina – bolnica – Sv. Filip i Jakov – Turanj (uz more) – raskrižje D-8 i L63138 – D-8 – Sukošan – ulaz u mjesto – D-8- Bibinje – Zadar.

Trasa kretanja kroz Zadar

  1. Gardijske bojne  Termiti – Braće Miroslava i Janka Perice – Biogradska – V. Mačeka – F. Tuđmana – Put Murvice – Zrinsko-Frankopanska – O. k. Tomislava – te se nakon toga nastavlja utrka i vozi se još jedan krug dionicom – Liburnska obala – Lančana vrata- Tri bunara – Božidara Petranovića – Zadarskog mira 1358. – Mihovila Pavlinovića – Ruđera Boškovića – A. Kuzmanića – Kopnena  vrata – K. D. Zvonimira – Marka Marulića – N.Š. Zrinskog – A. Starčevića (od raskrižja s ul. K. Tvrtka do raskrižja s F. Tuđmana se vozi suprotnim smjerom) – F. Tuđmana – Put Murvice – Zrinsko-Frankopanska – O. k. Tomislava.


Planirano zatvaranje dionica:

Drage – Pakoštane……………………………………od 14.30 sati

Pakoštane – Biograd na Moru………………………od 14.40 sati

Turanj – Sukošan………………………………………od 15.00 sati

Sukošan – Bibinje………………………………………od 14.50 sati

Bibinje – Zadar…………………………………………..od 15.00 sati

Zadar (od ulaza u grad do cilja)………………………od 15.30 sati

Završetak utrke u samom Zadru je u 17.15 sati.

Tijekom planiranih vremena zatvaranja dionica cesta promet će biti obustavljen a puštanje prometa će se provoditi nakon prolaska sudionika utrke.

Ulicama 84. Gardijske bojne  Termiti – Braće Miroslava i Janka Perice – Biogradska- V. Mačeka (do raskrižja sa Ante Starčevića u smjeru sjevera) promet će biti pušten odmah nakon prolaska sudionika utrke, a na ostalim ulicama biti će zatvoren do 17. 30 sati.

Iznimka  u odnosu na ostale ulice u Zadru su ulice: O. kralja Tomislava i Liburnska obala-Lančana vrata, Trg tri bunara, Božidara Petranovića, Zadarskog mira 1358, Mihovila Pavlinovića, Ruđera Boškovića, kralja Dmitra Zvonimira, Marka Marulića i A. Starčevića (od raskrižja sa ul. k. Tvrtka do raskrižja s F. Tuđmana se vozi suprotnim smjerom) koje će privremenom regulacijom prometa biti zatvorene.

Te prometnice bit će zatvorene za sav promet od 15.30 sati do 17.30 sati, osim Obale kralja Tomislava (od ulice Narodnog lista do gradskog mosta i Liburnska obala, koje će za promet biti zatvorene do 18.30 sati.

Mole svi sudionici u prometu da u navedena vremena ne koriste navedene prometnice, odnosno da postupaju prema uputama policijskih službenika i redara iz osiguranja utrke.

Treća godina biciklističke utrke Tour of Croatia

Biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se treću godinu zaredom, od 18. do 23. travnja 2017. godine, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara kroz cijeli teritorij Republike Hrvatske. Ove godine još zahtjevnija utrka ugostit će više od 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI).

I ove godine Tour of Croatia započinje u Osijeku, u utorak 18. travnja, a cilj prvog dana bit će Koprivnica, nakon etape dugačke 227 km. Nakon toga, u srijedu 19. travnja cjelokupna se organizacija seli u Trogir, otkud kreće etapa dužine 123 km, koja bi mogla već u samom startu utrke bitno utjecati na ukupni poredak, jer joj je cilj na 1762 metra drugom po visini vrhu Hrvatske – Svetom Juri na Biokovu. Treća etapa vozit će se između Imotskog i Zadra u dužini od 236 km, četvrta povezuje Crikvenicu i Umag, a duga je 171 km. Pretposljednja, peta etapa, dugačka 141 km, donosi nova uzbuđenja jer, nakon starta u Poreču, bicikliste očekuje cilj na Učki na Poklonu koju će se prvo popeti s istarske pa onda i s kvarnerske strane. Posljednja etapa, duga 145 km, ona u nedjelju 23. travnja starta u Samoboru, a cilj je, uz već tradicionalne završne krugove u gradu Zagrebu, na Trgu sv. Marka, gdje će se održati i svečano proglašenje pobjednika.
Brojne su novosti ovogodišnjeg izdanja pa tako, osim novih gradova na ruti, organizatori ističu i suradnju s A.S.O.- om (Amaury Sport Organisation) koji će, zahvaljujući njihovom dugogodišnjem iskustvu u organizaciji i promociji najpoznatijih biciklističkih utrka svijeta, kao što su Tour de France, Vuelta a España, Tour of California, za organizatore Tour of Croatia distribuirati TV signal diljem svijeta, a što će zasigurno pridonijeti visokoj međunarodnoj vidljivosti, marketinškoj vrijednosti projekta i promociji Republike Hrvatske.

Utrku će izravno prenositi HRT, Eurosport te Eurosport Asia, a svaku će večer emitirati i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos će emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata– u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo. Tako će sliku Hrvatske vidjeti gledatelji u 177 zemalja svijeta, a za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka. Zaključak se nameće sam – Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj te je uz natjecateljsku komponentu, utrka i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj jer donosi brojne koristi za promociju prirodnih ljepota, kulturne baštine, gospodarskog potencijala te gradova i regija kroz koje prolazi. Manifestacija je to koja želi postati važan dio ukupne turističke ponude te jedan od glavnih akceleratora za razvoj cikloturističke ponude i dolazak cikloturista te dodatnog unaprjeđenja imidža Hrvatske u svijetu.
Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke te Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor.


 

Skoči do alatne trake