Petak, 29 ožujka, 2024

Za dva mjeseca baštinski hotel u Maškovića hanu bit će u potpunosti opremljen, u lipnju stižu prvi turisti!

Tijekom sljedeća dva mjeseca najzapadniji i najveći svjetovni spomenik turske arhitekture u Europi, Maškovića han u Vrani, u potpunosti će se urediti i opremiti te će lipnju otvoriti vrata svojim prvim gostima. Nakon obnove i svečanog otvaranja još u ljeto 2015. godine, ovo je i konačni korak prema uspješnom završetku i preobrazbi nekadašnjeg nedovršenog ljetnikovca osmanskog zapovjednika Jusufa Maškovića, u suvremeni baštinski hotel.
Općina Pakoštane, Agencija Han Vrana i izvođač radova tvrtka Internova d.o.o. potpisali su ugovor u vrijednosti od 3.400.452,00 kuna koji uključuje izradu i montažu namještaja po mjeri za smještajni i javni prostor objekta. Baštinski hotel raspolagat će s dva apartmana i četrnaest soba u kojima će se moći smjestiti oko četrdeset gostiju.
Otvaranje Maškovića hana planirano je za početak lipnja. Malo smo u zakašnjenju sa svime ali zakon je jasan i poštivali smo svaku stavku te smo prošli sve potrebne procedure, od javne nabave do osiguranja sredstava i na koncu potpisivanje ovog ugovora. Maškovića han bi trebao biti opremljen do sredine svibnja ali ćemo službeno otvorenje ostaviti za vrijeme nakon lokalnih izbora. Očekujemo da naš Maškovića han bude pokretač novog ruralnog razvoja i stvaranja kapaciteta za rad na poljoprivrednim domaćinstvima kao i u pružanju i ostalih usluga koje će biti potrebne hanu. – istaknuo je načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov izrazivši nadu da će obnovljeni Maškovića han značajnije potaknuti i mještane Vrane na suradnju kako bi otvorili sebi mogućnost prodaje svojih kvalitetnih proizvoda i usluga turistima.
Baštinski hotel otvorit će deset stalnih radnih mjesta i isto toliko sezonskih. Osim smještajnog prostora, predviđene su i prodavaonice u kojem će domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva prodavati svoje proizvode.
Nadalje, planirana je i obnova templarske tvrđave u Vrani i lovački hotel. Na obližnjem izvoru Pećine podignut će se srednjovjekovni park gdje će posjetiteljima biti predstavljeni stari obrti i viteške igre. Jedna od zamisli je i obnova mlinica na području Vrane, sve u cilju ravijanja potencijala ruralnog turizma kojeg kontinentalni dio Općine Pakoštane, a i cijele Zadarske županije, itekako ima.
Projekt obnove Maškovića hana financiran je iz fondova Europske unije u 75%-tnom udjelu dok je preostalih 25 posto osigurali Ministarstvo kulture. Cjelokupni projekt vrijedan je 2,6 milijuna eura.

Skoči do alatne trake