Petak, 19 travnja, 2024

„Škraping Pašman 2017“ privukao više od tisuću i petsto sudionika: Bila je to izvrsna promocija prirodnih ljepota hrvatskih otoka, kretanja u prirodi i turizma!

Pozitivna atmosfera, puno dobre volje, raspoloženi natjecatelji i gostoljubivi organizatori epiteti su, unatoč olujnom jugu, koji su krasili ovogodišnju dvanaestu sportsko-avanturističko-rekreacijsku utrku Škraping. Više od tisuću i petsto natjecatelja iz devet zemalja s kartom u ruci i ruksakom na leđima uživalo je u ljepotama otoka Pašmana krećući se po kamenjaru, šumskim putevima i neravnim, mjestimice vrlo oštrim obalnim stijenama – škrapama.
Najpripremljeniji startali su, kako to obično biva, iz Ždrelca odakle je krenula kategorija Marathon Trail sa stazom dugom čak 45 kilometara i devet kontrolnih točaka. Prvi kroz cilj u Tkonu prošao je Daniel Krstulović Opara iz HPD-a Mosor s vremenom od 5 sati, 2 minute i 7 sekundi. Od žena najbrža je bila Sanja Mladenović s vremenom 7 sati, 27 minuta i 25 sekundi.
U srednje zahtjevnoj kategoriji Challenger sa stazom u dužini od 25 kilometara s 5 kontrolnih točaka, od 475 natjecatelja koji su završili utrku u ovoj kategoriji, najbolji je bio Josip Barić iz Bocanjevaca s vremenom od 2 sata, 18 minuta i 57 sekundi. Od natjecateljica, najbrža je bila Slovenka Tamara Ravnak iz ŠD-a Maksim s vremenom od 3 sata, 5 minuta i 20 sekundi.
U najlakšoj i najmasovnijoj kategoriji Active sa stazom od 12 kilometara i 3 kontrolne točke najuspješniji je bio Marko Vrbanec iz Zagorje Adventure Teama s vremenom od 1 sata, 26 minuta i 59 sekundi dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila Jana Budinšćak iz JastrebExtremea s vremenom od 2 sata, 1 minute i 41 sekunde.
Zagrijavanje pred start Challenger i Active kategorija na rivi u Tkonu vodili su članovi fitness kluba Zadarsko ludilo Insanity.
Nagrade najuspješnijima uručili su proslavljena sportašica, a sada državna tajnica Središnjeg državnog ureda za sport Janica Kostelić te sportski direktor Škrapinga i najpoznatiji hrvatski planinar Stipe Božić. Janica Kostelić rekla je da je posebno veseli što se ova sportsko-turistička manifestacija događa na otoku i u vrijeme kada nema puno zbivanja te što sve više ima onih koji imaju potrebu za tjelesnom aktivnošću. Prisjetila se svojih natjecateljskih dana i zahtjevnih priprema pred velika natjecanja kada je zajedno s bratom Ivicom hodala i trčala po škrapama na otoku Mljetu.
Svojom uvijek atraktivnom Milenijskom fotografijom događaj je „začinio“ poznati snimatelj i fotograf Šime Strikoman. Stotine natjecatelja kreiralo je „škapera“ kako trči po stijenama i na taj način pridonijelo popularizaciji Škrapinga i prednosti aktivnostima na otvorenom, u ovom slučaju kombinaciji hodanja, trčanja, penjanja, skakanja i snalaženja u prirodi.
Organizatori Škrapinga bili su Općina Tkon, Turistička zajednica općine Tkon i Javna komunalna tvrtka Prvenj. Dino Smoljan, voditelj Škrapinga, rekao je da Škraping već odavno nije samo lokalna priredba već je postao brend Zadarske županije koji razvija potpuno novi oblik turizma u predsezoni i koji, kroz prodajno-izložbeni sajam, potiče male otočne proizvođače i očuvanje otočne baštine.

 


Škraping centar i prodajno-izlagački prostor za nositelje HOP oznake bit će otvoreni u lipnju

Događaj poput Škrapinga u povodu kojeg se na otok “slilo” više tisuća ljudi bila je izvrsna prigoda za predstavljanje budućeg Škraping centra, prodajno-izlagačkog prostora za nositelje prestižne oznake Hrvatski otočni proizvod te Zelene tržnice. Na prigodnoj maloj svečanosti, uz klapsku pjesmu mješovite klape „Školji“, načelnik Općine Tkon Goran Mušćet ukratko je upoznao goste o novoizgrađenom prostoru u središtu mjesta koji će započeti s radom u lipnju ove godine.

– U prizemlju će biti smješteni naši nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod, a u potkrovlju Škraping centar gdje će turisti i drugi gosti moći vidjeti što smo radili u ovih dvanaest godina, kupiti suvenir ili majicu. Tako se više neće morati odvijati Sajam otočnih proizvoda Tkon na Mulu već u ovdje. Isto tako, registracija natjecatelja za Škraping od sada će se odvijati ovdje, a ne kao što je bilo do sada u restoranu Sovinje. – rekao je Mušćet.
Vrijednost projekta izgradnje ovog objekta zajedno sa susjednom Zelenom tržnicom stoji milijun i šesto tisuća kuna od čega sa 60 posto sudjeluje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a sa 40 posto Općina Tkon.


Sajam otočnih proizvoda Tkon ponudio izvorne proizvode s gotovo svih jadranskih otoka

Sajam otočnih proizvoda Tkon popratna je prodajno-izložbena manifestacija Škrapinga. Ove godine, kako je kazala voditeljica sajma Julijana Radović-Longin, svoje autohtone proizvode i proizvodne linije izložilo je 40 izlagača s hrvatskih otoka i poluotoka, inače, nositelja prestižne oznake Hrvatski otočni proizvod.
– Izloženi su proizvodi s gotovo svih jadranskih otoka, s Lastova, Visa, Korčule, Hvara, Brača, Prvića, Ugljana, Dugog otoka i dakako Pašmana, a neki izlagači kao sa Zlarina i Silba su prvi put ovdje. Ovdje se može vidjeti i kupit zaista široka paleta proizvoda otočnog porijekla i po tome doista jedinstven. Može se kupiti domaće maslinovo ulje, različiti liker, marmelade, zatim kozmetika na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, razne rukotvorine i suveniri izraženo od prirodnih materijala. – rekla je Radović-Longin.

U samom mjestu Tkon registrirano je više od 30 nositelja oznake Hrvatski otočni proizvod po čemu su najbrojniji u Zadarskoj županiji. Organizatori sajma kroz ovaj uspjeh vide pozitivan smjer prema očuvanju otočne tradicije i dobar poticaj za razvoj malih otočnih proizvođača i turističke ponude otoka.


 

Skoči do alatne trake