Biograd na MoruGradonačelnici Biograda na Moru, Szekesfehervara i Alba Iulije potpisali...

Gradonačelnici Biograda na Moru, Szekesfehervara i Alba Iulije potpisali sporazum o suradnji i prijateljstvu: „Bijeli gradovi“ žele zajedničkim snagama do europskih fondova

-

Gradonačelnici hrvatskog, mađarskog i rumunjskog „bijelog grada“, Biograda na Moru, Szekesfehervara i Alba Iulije, svečano su potpisali sporazum o suradnji i prijateljstvu s ciljem uspostavljanja međusobnih kulturnih i društvenih odnosa i poticanja razvoja lokalnih zajednica. Ovim sporazumom gradonačelnik Biograda Ivan Knez, Szekesfehervara Andras Cser-Palkovics i Alba Iulije Mircea Hava, postavili su temelje za realizaciju konkretnih projekata na području kulturnih djelatnosti, projekata sufinanciranih sredstvima europskih fondova te jačanju društvenih i kulturoloških veza između ova tri grada.
– Već duže godina se družimo kao gradovi i napokon smo došli potpisati sporazum da postignemo uvjet za zajedničku prijavu na natječaje europskih fondova, naravno, i za druge oblike suradnje. Danas je dan kada potpisujemo ovaj dokument koji će zadovoljiti proceduru potrebnu našim djelatnicima koji rade na tim projektima. – izjavio je gradonačelnik Knez.

sporazum-bijeli-gradovi-2
Ovim sporazumom stječu se uvjeti za pripremu međunarodnog projekta „Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman“ financiranog iz izvora EU fondova. Projektom „Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman“ obnovila bi se spomenička baština nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Ivana Evangelista u staroj jezgri Biograda na Trgu Brceu. U ondašnjem samostanu okrunjen je 1102. godine prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman na temelju ugovora Pacta conventa. Istražila bi se Kolomanova krunidba i mjesto njegova pokopa budući da povjesničari još nisu sasvim razjasnili gdje je Koloman pokopan: U Biogradu, Zadru, Szekesfehervaru ili negdje drudje.
Gradonačelnik Alba Iulije Mircea Hava istaknuo je da je Szekesfehervar prvi grad s kojim je Alba Iulia potpisala sporazum o suradnji i prijateljstvu nakon 1990. godine, odnosno, uspostave demokratskog sustava.
– Jako nam drago što potpisujemo ovaj sporazum i uvjeren sam da će uspjeti. Imam puno povjerenja u nas trojicu, zato i jesam ovdje. Želimo puno uspjeha projektu „Bijeli gradovi“! – istakao je rumunjski gradonačelnik.
Gradonačelnik Szekesfehervara Andras Cser-Palkovics istaknuo je važnost povezanosti građana ova tri grada i vjeru u pozitivnu poruku međusobnog povezivanja.

sporazum-bijeli-gradovi-7
– Uvjeren sam da je ovaj sporazum vrlo dobar primjer za Europsku uniju koji pokazuje način kako bismo trebali i možemo surađivati. Ovim dokumentom šaljemo poruku Europi da smo tu, da stižemo i da imamo zajedničke planove koje želimo ispuniti. Želimo puno uspjeha našim planovima! – naglasio je Cser-Palkovics.
Svečanosti u gradskoj vijećnici nazočili su još predsjednica Hrvatske manjinske uprave u Szekesefhervaru Janja Cindrić i ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru Draženko Samardžić.
Nakon službenog dijela, domaćini gradonačelnik Knez te ravnatelj Samardžić poveli su goste u obilazak biogradskog muzeja i upoznali ih s bogatom kulturno-povijesnom baštinom grada Biograda na Moru.


Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake