TkonOtočni susret klapa u Tkonu: Nastupile klape iz Zadra,...

Otočni susret klapa u Tkonu: Nastupile klape iz Zadra, Paljuva, s otoka Pašmana i Ugljana i Zagreba

-

- Advertisment -spot_img

U Tkonu u obnovljenom Kulturnom centru iznad restorana Sovinje, u organizaciji domaće mješovite klape Školji, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice općine Tkon i Općine Tkon, održan je drugi po redu Otočni susret klapa Tkon. Iako zbog kišnog nevremena manifestacija nije mogla biti održana na izvornoj lokaciji, na trgu ispred crkvice sv. Ante opata, događaj nije nimalo izgubio na draži koje ovakve priredbe sa sobom nose, štoviše, tražilo se i mjesto više. Nastupilo je šest klapa iz Zadra, Paljuva, otoka Ugljana i Pašmana te Zagreba.
Manifestaciju su otvorili domaćini i organizatori mješovita klapa Školji skladbama „A vitar puše“, „Maestrale, moj prolitni dane“ i „Zapivala tica mala“. Ovu klapu pod vodstvom Damira Kneza čine pjevači s otoka Pašmana i Ugljana i djeluje već četiri godine. Organizatori su stručnih predavanja i u dva navrata, na susretima klapa iz cijele Hrvatske, nastupili su u „Lisinskom“ u Zagrebu. Umjetnički voditelj je Alfred Trojan.

otocni-susret-klapa-tkon-2016-3Ženska klapa Kolajna iz Zadra za ovu prigodu izabrala je pjesme „Cetina“, „Mare moja“ i „U poju se mala“. Osnovana je 2000. godine a nastala je iz istoimenog kulturno-umjetničkog društva.
Muška klapa Težaci iz ravnokotarskog mjesta Paljuv pjevali su „Zeleni se trava“, „Projden kroz pasike“ i „Šetala se Jelica i Ive“. Sudionici su mnogih domoljubnih i humanitarnih priredbi, osnovani su 2005. godine i vodi ih Tatjana Jergan-Botunac.
Novoosnovana ženska klapa Kanica iz Tkona otpjevala je „Ovamo dojdi sokole“ i „Moja jube“, a vodi ih Jelena Barić. Naziv je dobila po tkanom pojasu koje su ovdašnje žene nosile dok bi radile u polju, a u koji bi stavile pločasti kamen da im olakša muke.
Ženska klapa Zikva iz Pašmana izvela je skladbe „Zorna“, „More moje“ i „Vrati se mili ćale“. Djeluju od 2011. godine i organizatorice su, već pet godina, Otočne klapske smotre u Pašmanu. Voditelj je Mislav Šindija.

otocni-susret-klapa-tkon-2016-9
Mješovita klapa Prvi komin Snježanin iz Zagreba

Posebni gosti, mješovita klapa Prvi komin Snježanin, za nastup u Tkonu izabrala je skladbe „More moje“, „Viruje meni vilo lipa“ i Sunce izlazi“. Idejni začetnik ove zagrebačke klape je pokojni Dinko Fio, a umjetnički voditelj je Vlatko Panić. Nastupali su raznim dijelovima svijeta, a nedavno smo ih imali prigodu čuti na Božićnom koncertu u Tkonu.
Priredbu je vodila Adriana Benčić dok se za razglas, rasvjetu i videosnimanje pobrinuo Tihomir Benčić. Klapska večer u Tkonu zaključena je zajedničkom izvedbom svih klapa skladbe „Garofule bili“. Prigodne poklone i zahvalnice u ime organizatora i pokrovitelja sudionicima su uručile Darija Bobić iz klape Školji i Nadia Varunek iz Turističke zajednice općine Tkon.


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake