Subota, 20 travnja, 2024

Sedmi Sabor glagoljaša “Slovo rogovsko” održat će se od 14. do 18. rujna: Sv. Filip i Jakov, Zadar, Biograd na Moru, Nin i Bibinje ugostit će najviše sudionika festivala do sada, a dolaze i gosti iz Rusije

Ove godine, sedmi po redu, Sabor glagoljaša „Slovo rogovsko“ održat će se od 14. do 18. rujna na pet lokacija: u Sv.Filip i Jakovu, Zadru, Biogradu na Moru, Bibinjama i Tkonu.
Ovogodišnji Sabor glagoljaša „Slovo rogovsko“ privući će do sada najveći broj sudionika uz napomenu da ga ove godine krasi epitet međunarodnog značaja budući da će kao posebni gosti sudjelovati uvaženi stručnjaci iz Rusije, prof.dr.sc. Andrej Soboljev i prof.dr. Aleksandar Aleksandrovič Novik, inače profesori Državnog sveučilišta u Sankt Peterburgu te Vjačeslav Kozak, postdiplomac iz Ruske akademije znanosti.
Svečanost otvaranja uz prigodni program je u srijedu 14. rujna u 20 sati ispred stare crkve sv. Mihovila u Sv. Filip i Jakovu.
Bogati program započinje nekoliko dana ranije, u subotu 10. rujna u Ninu, koncertom pučkih pivača u čast Gospe od Zečeva, a završava u nedjelju 18. rujna u Tkonu na otoku Pašmanu posjetom samostanu sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu. Od ostalih događanja vrijedi istaknuti klapsku večer „Od glagoljaškog kora do kalete“ posvećenu maestru pokojnom Ljubi Stipišiću Delmati u Sv. Filip i Jakovu, izložbu „Kameni glagoljski spomenici sa zadarskog područja“ prof. Mate Bobanovića, također u Sv. Filip i Jakovu te glagoljašku sv. misu u crkvi sv. Roka u Rogovu, 17. rujna, koju će predvoditi fra Izak Špralja, a pjevat će pučki pivači iz Kali i Radovina te dječji zbor Osnovne škole Sv. Filip i Jakov.
Organizatori su Tursitička zajednica općine Sv. Filip i Jakov, Mala škola glagoljice Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, Zavičajni muzej Biograd na Moru te Udruga glagoljaša Zadar. Pokrovitelji su Zadarska županija, Grad Zadar, Općina Sv. Filip i Jakov, Grad Zagreb, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te tvrtka Ilirija d.d.


sabor-glagoljasa-2016-1

Skoči do alatne trake