Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Turanjske stare igre 2016: Ekipa Delfin najspretnija, Žeteoci drugi, Selo treće!

U organizaciji turanjske udruge Kaštel, a pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov,  održana je druga po redu priredba Turanjske stare igre. U središtu mjesta, na rivi, pet ekipa, Vlaka, Delfin, Bunga bunga, Žeteoci i Selo, natjecala su se u osam tradicijskih igara koja su obilježila živote naših starih: Plivanje, Utrka u „maštelima“, Do pršuta po namašćenoj gredi, Utrka u vrićama, Utrka s jajem u „zlici“, Alka u „karijolama“, Utrka tovara i Povlačenje konopa.
Započelo je skokovima s velikog „parapeta“ na plaži Morovićka. Oko osamdeset najhrabrijih skočilo je tri vrste skoka: „u nizu“, „svi skupa“ i „za ruke“.
U ukupnom poretku slavila je ekipa Delfin u sastavu Jerko Jačan, David Mandić, Moreta Santini, Zdravko Santini, Kristijan Deković i Martin Vidas s 32 osvojena boda i zasluženo osvojila glavnu nagradu – pečeno janje na ražnju. Sa sedam bodova manje drugoplasirani su bili Žeteoci u sastavu Jelena Kovačević, Tihomir Pedisić, Davor Pedisić, Vinko Pedisić i Krešimir Žuža. Treće mjesto zauzela je ekipa Selo u sastavu Matej Vidas, Filip Kadija, Filip Matković, Luka Birkić, Sara Došen i Kuzme Santini.
Uz pečeno janje kao glavnu nagradu, svaka igra častila je pobjednika manjim nagradama. Tako je u plivanju Luka Birkić osvojio večeru za dvoje u konobi „Kod Bakilca“, Vice Matković u utrci u „maštelima“ koktele u caffe baru „Delfin“, Martin Vidas pršut u igri Do pršuta po namašćenoj gredi, Krešimir Žuža jumbo pizzu u pizzeriji Cohiba, Ivan Matulj u utrci s jajem u žlici bocu žestokog pića, kao i Matej Vidas, kao najmlađi jahač, u utrci tovara. Novu „karijolu“ u Alci u „karijolama“ osvojili su Moreta Santini i Jerko Jačan. Sudački tandem činila su dva Vladimira, Pirović i Raspović, a program je vodila Anđela Šarić.
U disciplinama za djecu, u skakanju u „vrićama“ pobijedili su Roko Zebec i Mia Matuško dok su jaje u žlici najbrže prenijeli Ana Bezinović, Luka Kovač i Fran Štajduhar.
U drugom dijelu ove, i za turiste i za domaće, atraktivne zabavno-turističke manifestacije, djeca i mladi Turnja natjecali su se u pjevanju. U programu „Turanj traži zvijezdu“ za najbolji duet proglašene su Zara Kadija i Ramona Žunić s pjesmom „Lopove“ Maje Šuput, najbolji muški izvođač bio je Pavle Bolić s pjesmom Marka Perkovića Thompsona „Anice kninska kraljice“, a najbolji ženski izvođač bila je Tonka Brzić s pjesmom Nine Kraljić „Ako poželim“.


Skoči do alatne trake