PakoštaneU Dragama otkriven spomenik hrvatskom branitelju i domoljubu Miru...

U Dragama otkriven spomenik hrvatskom branitelju i domoljubu Miru Barešiću: „Hrvati u iseljeništvu bili su branitelji prije branitelja!“

-

U povodu 25. obljetnice pogibije, u Dragama je svečano otkriven spomenik hrvatskom branitelju i istinskom domoljubu Miru Barešiću autora akademskog kipara Ivana Kujundžića. Velebni kip, koji nosi ime „Pogled na domovinu“, u nazočnosti obitelji Barešić, supruge Slavice i djece Ivana Viktora, Andree Jelene i Vere Viktorije, blagoslovio je gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović. Prije svečanog otkrivanja, pred mnoštvom ljudi iz svih krajeva Hrvatske ali i dijaspore, govorili su povjesničar Josip Jurčević, tehnički ministar branitelja Tomo Medved, kipar Ivan Kujundžić dok je glumac Joško Ševo recitirao stihove pjesama, između ostalih, „Vile Velebita“ i  „Gospe Marije“.
Na svečanost u Dragama, uz brojne braniteljske udruge, došli su generali Ante Gotovina, Josip Lucić, Ante Deur, Željko Glasnović i Ljubo Ćesić Rojs, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, saborski zastupnici Miodrag Demo, Pero Ćorić, Ivan Tepeš i Miro Bulj, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, splitski psihijatar Goran Dodig i mnogi drugi.

spomenik-miru-barešiću-17Tomo Medved istakao je kako ovim činom otkrivanja spomenika Miru Barešiću, jednom od najvećih hrvatskih domoljuba, izražava zahvalnost i poštovanje njegovom djelu i žrtvi.
– Miro Barešić hrvatski je branitelj i domoljub koji se godinama borio za samostalnost i priznanje Republike Hrvatske kako u iseljenoj Hrvatskoj tako i u Domovinskom ratu. Cijeli je svoj život podario domovini i nikada nije odustajao od svoje ljubavi i ideje o samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj osjećajući nepravdu koja je sustavno nanošena Hrvatima. Hrvati u iseljeništvu su zaslužili imati čast biti branitelji prije branitelja! – naglasio je Medved.
Ivan Kujundžić, akademski je kipar podrijetlom iz Imotskog, a do sada izradio je i kip dr. Franji Tuđmanu u Imotskom i Alojziju Stepincu u Velikoj Gorici. Kazao je kako mu je najzahtjevniji trenutak u stvaranju monumentalnog kipa Miru Barešiću bio susret s njegovom obitelji. Najveća potvrda da je kiparsko djelo uistinu uspjelo, došla je od Mirovog sina Ivana Viktora koji je, nakon što je ugledao skulpturu svojeg oca, iskreno i ponosno rekao: „Da, to je moj tata!“.
– Da, to je bio najdirljiviji trenutak u mojem kiparskom životu. Istini za volju, mi smo isprva dogovorili neko skromnije rješenje, međutim, meni se to činilo skromno i „porušio“ sam te naše dogovore, rekao bih, na štetu svih nas i na ponos svih nas. Glavna ideja spomenika bila je Pogled na Domovinu, odnosno taj prostor i vrijeme iz nas ali i pogled u budućnost. Nadahnuće su bila moja višegodišnja promišljanja o hrvatskim vitezovima i rodoljubima, Brunom Bušićem, Zvonkom Bušićem… Tako sam u djetinjstvu bivao nadahnut tom njihovom velikom žrtvom koja je bila nevjerojatna i iz današnje perspektive možda nezamisliva današnjim mladim generacijama. – rekao je svojem govoru Ivan Kujundžić.
Povjesničar Josip Jurčević naglasio je da je Miro Barešić bio mučenik i heroj koji je kroz svoje najbolje godine zastupao hrvatske vrijednosti.

spomenik-miru-barešiću-4– Proganjan i omalovažavan, Miro je bio dosljedan i vratio se, stavio se domovini na raspolaganje. – rekao je Jurčević.
Miro Barešić poginuo je u Miranjama 31. srpnja 1991. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima u posebno akciji zajedno s tri svoja suborca Zdeslavom Turićem, Franom Bokanovićem i Milanom Pandžićem. Četiri uspravna mramorna stupa postavljena iza brončane statue Mira Barešića simboliziraju četiri hrvatska viteza koji su položili život za obranu domovine.
Ukupno je 96 obitelji sudjelovalo u prikupljanju novčanih sredstava za podizanje spomenika Miru Barešiću u organizaciji udruge Hrvatski vitez Miro Barešić i Općine Pakoštane. U zabavnom dijelu programa zapjevali su Tomislav Bralić i klapa Intrade, Đani Maršan, Bepo Matešić i David Ricov, Zdravko Škender, Ivica Sikirić Ićo, Duško Lokin i Niko Bete. Program je vodila Branka Pelicarić.


Miro Barešić rođen je Šibeniku 10. rujna 1950. godine, bio je hrvatski politički emigrant i revolucionar te junak Domovinskog rata.
Šira javnost ga je upoznala nakon što je u travnju 1971. u Švedskoj, u jeku Hrvatskog proljeća, izvršio atentat na jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića, pripadnika zloglasne UDBA-e i u svoje vrijeme upravitelja zloglasnog zatvora na Golom otoku.
Tijekom života u emigraciji Barešić je proživio svojevrsnu epopeju: služenje doživotne kazne, oslobađanje nakon otmice zrakoplova hrvatskih domoljuba, utočište u Paragvaju, službovanje u Washingtonu, CIA-ina otmica i izručenje natrag u Švedsku, štrajk glađu gotovo do smrti i na kraju povratak u domovinu.

miro-barešić-1Barešić se početkom srpnja 1991. vratio u domovinu. Na tragu ideje nacionalne pomirbe, odmah se, bez ikakve zadrške prema bivšim komunistima u novoj vlasti, priključio hrvatskim postrojbama, no poginuo je već u prvoj akciji 31. srpnja 1991. pokraj Miranja Donjih, u zaleđu zavičajnih Draga.


Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake