Sv. Filip i JakovZavršena osma Večer klapske pisme "Kamena Dalmacija": "Daleko je...

Završena osma Večer klapske pisme “Kamena Dalmacija”: “Daleko je moje more, kamena Dalmacija…”

-

- Advertisment -spot_img

U Turnju na trgu ispred mjesne crkve Gospe od Karmela, pred do kraja ispunjenim gledalištem, u organizaciji domaće ženske klape Karmel, a uz podršku Općine Sv. Filip i Jakov, Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i domaćih sponzora, održana je osma Večer klapske pisme Kamena Dalmacija posvećene prerano preminulim zadarskom pjevaču podrijetlom iz Turnja Romeu Santiniju. Nastupilo je ukupno devet klapa, četiri ženske, Zikva iz Pašmana, Škuribanda iz Zadra, Rusula iz Splita te domaćini Karmel iz Turnja, četiri muške, Kalelarga iz Zadra, Korda iz Lumbarde na Korčuli, Težaci iz Paljuva te Condura iz Nina i jedna mješovita klapa, Maraška iz Zadra.

kamena-dalmacija-2016-13Program je započeo čitanjem članice klape Karmel Sanje Santini-Šuperba stihova najpoznatijeg hita pokojnog Romea Santinija – Kamene Dalmacije. U više navrata stihove svojih pjesama govorio pučki pjesnik iz Bibinja i tekstopisac mnogih hitova Tomislava Bralića i klape Intrade Ante Sikirić Krivin. Sa sobom je poveo mladu i nadarenu pjesnikinju sedamnaestogodišnju Samanthu Pedišić iz Bibinja, a koja vuče turanjske korijene.

kamena-dalmacija-2016-1Klapa Kalelarga pjevala je za ovu prigodu skladbe „Dobra večer uzorita“ i „Sušna zikva na škoju“. Osnovana je krajem 2012. godine i sadašnji članovi su gotovo svi ujedno članovi nekadašnje klape Kadena. Triput su osvojili Zlatnu plaketu na Školjci u Pakoštanima, a 2013. godine sudionici su i Festivala dalmatinskih klapa Omiš.
Klapa Korda započela je s radom početkom ove godine, a izveli su „Jedva čekan tamne noći“ i „O, pasiko moja“.

kamena-dalmacija-2016-8Klapa Condura osnovana je 2008. godine, a ime je dobila po starohrvatskom brodu pronađen u ninskoj luci. Izveli su „Šetala se Jelica i Ive“ i „Doša´  san taknit tvoju ruku“.
Ženski vokalni sastav Rusula osnovan je 2011. godine, a od zapaženijih uspjeha, vrijedi istaći tri srebrna i jedno brončano odličje na natjecanjima zborova i vokalnih sastava u Šibeniku i Petrinji. Za „Kamenu Dalmaciju“ odabrale su skladbe „Mare moja, uzorje moje“ i „Naranča“.
Klapa Škuribanda započela je s radom prije godinu dana i u sadašnjem sastavu pjevaju tek mjesec i po. Pjevale su „Ja san majko“ i „Uvik ću te svojim zvati“.
Klapa Težaci osnovani su 2005. godine i proizašla je iz KUD-a Paljuv. Pjevali su „Zeleni se trava“ i „Projden kroz pasike“.

kamena-dalmacija-2016-6Klapa Zikva u ovom sastavu djeluje od 2011. godine i organizatorice su Otočne klapske smotre u Pašmanu. Pjevale su skladbe „Žorna“ i „More moje“.
Klapa Maraška osnovana je 2013. godine pod imenom Arsenal, a čine je četiri ženska i tri muška vokala. Sudjelovali su na završnim večerima omiškog festivala u Komiži na otoku Visu. Pjevali su „Kaleta“ i „Na Ciovu Saldun“.
Domaćini klapa Karmel osnovana je 2008. godine, a ime je dobila po zaštitnici mjesta Turanj Gospi od Karmela. Višestruke su finalistice Festivala dalmatinskih klapa Omiš, a prošle godine dobitnice su Zlatne plakete na Festivalu klapa Školjka u Pakoštanima. Pjevale su „Lijepa se Mare udala“ i „Dajem ti srce“.
Tradicionalna klapska večer u središtu Turnja zaključena je zajedničkim izvođenjem
dviju narodnih, „Projdem kroz pasike“ i „Ponistra je drivo“. Program je vodila Anđela Šarić a zahvalnice s prigodnim darom, krunicom izrađenom od bračkog kamena, svakoj klapi uručila je u ime domaćina predsjednica ženske klape Karmel Slavica Santini.


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake