Petak, 19 travnja, 2024

Projekt “Unaprjeđenje kvalitete života osoba treće životne dobi putem organiziranih kreativnih radionica”: Zadarska županija pohvalila projekt namijenjen ljudima treće dobi

Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru u partnerstvu s Udrugom matice umirovljenika Biograd na Moru uspješno provodi jednogodišnji projekt pod nazivom “Unaprjeđenje kvalitete života osoba treće životne dobi putem organiziranih kreativnih radionica”. Kao što i sam naziv govori, cilj projekta je poboljšanje kvalitete življenja osoba treće dobi, promicanje aktivnog starenja i zdravih načina života ljudi starije životne dobi.
– Projektom želimo djelovati na smanjenje institucionalizacije zbog velikog interesa starijih osoba da što duže i kvalitetnije žive u svojim domovima u visokoj životnoj dobi. Sukladno tome potrebno je starijim osobama ponuditi organizirane dnevne aktivnosti koje su im dostupne i u kojima mogu svakodnevno sudjelovati. – naglasila je voditeljica Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru Franka Troskot.
Projekt je započeo 2. svibnja ove godine i financiran je sredstvima proračuna Zadarske županije za 2016. godinu u vrijednosti od 10 tisuća kuna dok je Grad Biograd na Moru osigurao prostor za provedbu aktivnosti.
Dnevne aktivnosti odnosno kreativne radionice provodit će se u prostorijama zgrade Stare škole u trajanju od godine dana, dva puta tjedno. U programu aktivnosti radionica planirano je pet različitih vrsta radionica: vezenje, kukičanje, pletenje, radionice decoupage tehnike na drvu, kamenu i tkanini te oslikavanje i rezbarenje na pergament papiru. Radionice će se provoditi prema osmišljenom rasporedu izvoditelja programa.
Sve vezano za projekt i rad Udruge matice umirovljenika Biograd na Moru radi se na volonterskoj bazi. U Županiji su nam rekli prilikom potpisivanja ugovora o financiranju da nije bio ni jedan sličan prijavljeni projekt te da biogradska udruga umirovljenika jedina prijavila ovakvu vrstu inicijative. Uistinu su bili oduševljeni projektom. Zadovoljni smo odazivom, trenutno je oko dvadeset žena uključeno u provedbu radionica te se polako uključuju i novi korisnici. Korisnice dolaze s novim idejama i trudimo se da svatko sebi nađe nešto što mu je zanimljivo raditi. – rekla je predsjednica Udruge matice umirovljenika Biograd na Moru Milojka Drašković-Pedisić.
Predmeti koji se izrade na radionicama služit će u svrhu predstavljanja Udruge matice umirovljenika Biograd na Moru građanima, udrugama i predstavnicima jedinica lokalne samouprave ali i prigodom sudjelovanja na raznim manifestacijama.


Skoči do alatne trake