PakoštaneZavršen 9. Festival klapa „Školjka“ u Pakoštanima: „Kožino“ dostiglo...

Završen 9. Festival klapa „Školjka“ u Pakoštanima: „Kožino“ dostiglo „Bunare“ i po treći put osvojilo Grand Prix!

-

Muška klapa Kožino osvajači su Grand prixa devetog Festivala klapa Školjka u Pakoštanima. Prošlogodišnji pobjednici i ovoga puta zaslužili su najviše ocjene tročlanog ocjenjivačkog suda u sastavu: skladatelj, obrađivač i voditelj klapa Mojmir Čačija iz Sinja, skladatelj, obrađivač i voditelj klapa i zborova Ivo Nižić iz Zadra i vrstan pjevač, voditelj klapa i obrađivač Marko Rogošić iz Zagreba.
Natjecalo se ukupno trinaest klapa, četiri muške, sedam ženskih i dvije mješovite klape: muške Kontrada Zadra, Težaci iz Paljuva i Kalelarga iz Zadra, ženske Ventule iz Splita, Uzorita iz Sukošana, Zikva s Pašmana, Stridonne iz Štrigove, Luna iz Kožina, Kapric iz Zadra i Kurjože iz Podstrane te mješovite Žrnovnica iz Žrnovnice i Maraška iz Zadra. U treći završni krug plasirali su se Kurjože, Kontrada i Kožino u kojem su Kožinjani sa skladbom „’Vo je naša zemja“ pobijedili i zasluženo osvojili Grand Prix i Zlatnu plaketu.

školjka-2016-6S ciljem da potakne razvoj klapskog pjevanja u Zadarskoj i susjednoj Šibensko-kninskoj županiji te da ponudi jednu novu formu natjecanja po uzoru na zborska natjecanja u svijetu, a klapama povratnu informaciju u obliku pisanih komentara, Festival klapa Školjka ove godine ponešto je izmijenila koncept. Novosti su da se na Školjku mogu prijaviti klape iz cijele Hrvatske te održavanje festivala u tri dijela. Posebnost je natjecanje i muških i ženskih i mješovitih klapa zajedno kao i akustična školjka koja daje osjećaj pjevanja „ispod volta“ s posebnim ozvučenjem uz minimalan doprinos tehnike.

školjka-2016-33 – Želja nam je da, kao i do sada, ne popuštamo estradi, no da ipak natjecanje učinimo zanimljivijim i privlačnijim publici, a da pedagoški efekt po kojem je Školjka poznata ne izostane u ovom konceptu tako da će i dalje jedna od glavnih značajki biti i pisani komentari umjetničkog voditelja za klape koji nisu prošli selekciju kao i pisani komentari svih članova žirija deset dana nakon održanog festivala. – rekao je umjetnički voditelj Školjke Bojan Pogrmilović.
Brončane plakete pripale su klapama Ventula, Maraška, Uzorita, Zikva, Žrnovnica i Težaci. Srebrne plakete osvojili su Stridonne, Luna, Kalelarga i Kapric. Zlatne plakete uručene su Kontradi, Kurjožama i pobjednicima festivala klapi Kožino predvođeni prvim tenorom Dujom Stanišićem. Grand Prix, plakete i prigodne darove uručili su direktor festivala i općinski načelnik Milivoj Kurtov te direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin.

školjka-2016-22Dosadašnji pobjednici pakoštanske Školjke bili su klapa Bunari iz Vodica, čak tri puta, kao i ovogodišnji klapa Kožino, po jednom klapa Cantus iz Sv. Filip i Jakova, klapa Biograd te Kaleta iz Zadra. U ovih osam godina na Školjci je nastupilo oko 60 klapa, među njima i poznati velikani klapskog pjevanja kao što su klape Sinj, Cambi, Filip Dević, Cesarice, Šufit, Luka, Grdelin, Jelsa i Dišpet.

školjka-2016-32Festival Školjka, u organizaciji Općine Pakoštane i suorganizaciji Turističke zajednice općine Pakoštane, svečano je otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić. Program je vodila Anđela Fržop. Scenu, statuu Školjke i diplome osmislio je Jakov Đinđić. Statuu Školjke izradio je Bojan Podhraški. Glavni koordinator festivalskih događanja i autor softvera za bodovanje klapa bio je Nenad Macuka. Za konstrukciju školjke na pozornici zaslužni su Slavko Maksan i Anđelko Maksan sa suradnicima.


Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake