Petak, 19 travnja, 2024

Manifestacija “Pakoški portuni i kantuni” otvorila glavnu sezonu u Pakoštanima: Vučkovi, Šarini i Krpete počastili posjetitelje plodovima svojih ruku

Fotografije: Turistička zajednica općine Pakoštane

Početak glavne turističke sezone u Pakoštanima i prvi dan ljeta obilježila je druga po redu manifestacija “Pakoški portuni i kantuni” posvećena izvornim jelima i običajima pakoštanskog kraja. U središtu mjesta, u Ulici kraljice Jelene, u predjelu gdje žive pakoštanske obitelji Vučkov, Šarin i Krpeta, turisti i domaći žitelji imali su jedinstvenu prigodu uživati u svježe pripremljenim gastronomskim jelima, upoznati se kroz izložbu fotografija Gillen Rašin kako su Pakoštane izgledale nekada, a i zapjevati pokoju dalmatinsku pjesmu.
– Izloženi su stari predmeti i rukotvorine, povrće i voće. U gastronomskom dijelu pripremljena je tradicionalna „spiza“ kao što je pirjani kupus s pršutom, riblji specijaliteti i školjke, pršut i sir u maslinovom ulju i drugo. Od slastica, po običaju, mimci, kroštule, zašećereni badem… Moramo naglasiti da su sve pripremili domaći ljudi i to ne oni isti koji sudjeluju na „Materinim užancama“ već oni koji upravo i žive u toj ulici i dvorištima, „portunima i kantunima“, po čemu je manifestacija i dobila ime. Oni su se uistinu potrudili i ponudili su sve svoje proizvode budući da se inače bave poljodjelstvom. – rekla je predsjednica udruge „DAN“ Dijana Vukoja koja uz Nives Marić čini glavni pokretački dio ove udruge koja broji oko pedeset članova različitih generacija.

pakoški-kantuni-i-portuni-2016-24Dodatni ugođaj manifestaciji pridonijele su i članice Kulturno-umjetničkog društva „Pakoštane“ odjevene u tradicijske nošnje. Potporu organizaciji „Pakoških portuna i kantuna“ dali su, dakako, i Turistička zajednica općine Pakoštane te Općina Pakoštane. Vrijedi najaviti i sljedeće priredbe u ljetnom kalendaru na području Općine Pakoštane: Festival klapa „Školjka“ koja će se održati nedjelje, 26. lipnja, u Pakoštanima, potom, „Dragarske bumbete“ u Dragama 7. srpnja te prvo ovosezonsko izdanje „Materinih užanci“ u Pakoštanima zakazano za 14. srpnja.

Skoči do alatne trake