Utorak, 23 travnja, 2024

“Hodaj, gledaj i uči!”: Biogradski srednjoškolci upoznali se s bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem svojega kraja

Na inicijativu Savjeta mladih Grada Biograda na Moru, a u suradnji sa Srednjom školom Biograd na Moru, biogradski učenici posjetili su Zavičajni muzej Biograd s ciljem boljeg poznavanja kulturno-povijesne baštine svojega kraja. Ovom izvanučioničkom nastavom pod sloganom „Hodaj, gledaj i uči!“ mladima Biograda i okolice želja je inicijatora ukazati na kulturno-povijesno bogatstvo biogradskog kraja.
–  Svrha posjeta je da naše mlade upoznamo s bogatom poviješću našeg grada. Na ovu zamisao smo došli nakon što smo u međusobnim razgovorima primijetili da jako slabo poznaju našu povijest. Boljeg mjesta za to od muzeja nema i stručnjaka iz muzeja da nas upute. – rekla je predsjednica biogradskog Savjeta mladih Angela Šarić izrazivši nadu kako će ova inicijativa postati uobičajena kako bi svaki naraštaj srednjoškolaca i osnovnoškolaca imao prigodu bolje se upoznati s kulturno-povijesnim vrijednostima.

savjet-mladih-srednjoškolci-posjet-muzeju-3
Predsjednica Savjeta mladih Grada Biograda na Moru Angela Šarić i dopredsjednik Antonio Mikulić

Srednjoškolcima od prvog do četvrtog razreda, kroz određeni period, pridružit će se i sedmi i osmi razredi Osnovne škole Biograd na Moru.
Prigodom posjeta prve skupine, devetnaestero učenika vodile su profesorice Anita Dominis-Šestan i Davorka Demo. O izložbenoj građi muzeja govorila im je muzejska pedagoginja Marina Ninčević.
– Učenicima smo prvo predstavili Arheološku zbirku, nakon toga zbirku Teret potopljenog broda iz 16. stoljeća te sada aktualnu nedavno postavljenu izložbu „…Za slobodu zlatnu“, koju čini orijentalno oružje iz Zbirke oružja Hrvatskog povijesnog muzeja Zagreb. Još se radi na Etnografskoj zbirci i Povijesnom odjelu tako da smo im predstavili navedenu građu od kojih je najzanimljivija zasigurno teret s potopljenog venecijanskog broda kod otočića Gnalić u Pašmanskom kanalu, jednog od najznačajnijih hidroarheoloških nalazišta na Jadranu. – kazala je Marina Ninčević.

savjet-mladih-srednjoškolci-posjet-muzeju-1Novo članstvo Savjeta mladih Grada Biograda na Moru izabran je krajem ožujka prošle godine, a čine ga Lucija Labar, Mate Škara, Marko Punoš, Franka Troskot, dopredsjednik Antonio Mikulić te predsjednica Angela Šarić. Kao prioritet istaknut je jači angažman mladih u svim sferama zajednice, odnosno u onima u kojima za to postoji mogućnost.

Skoči do alatne trake