Srijeda, 1 svibnja, 2024

Najavljen Škraping Pirates 2016: Očekuje se oko tisuću i petsto natjecatelja, ove godine tema gusari i potopljeni teret kod otočića Gnalić

U maloj vijećnici u sjedištu Zadarske županije u Zadru najavljena je 11. sportsko-turistička manifestacija „Škraping Tkon – otok Pašman 2016“ koja će se održati 5. ožujka sljedeće godine na otoku Pašmanu.
Škraping je međunarodna treking utrka, svojevrsna kombinacija snalaženja u prirodi, trčanja, skakanja i penjanja po „škrapama“, oštrim obalnim stijenama, i cjelokupnom atraktivnom otočnom terenu. Natječe se tri kategorije: Ultra sa stazom oko 45 kilometara, Challenger od oko 25 kilometara te Light sa stazom oko 10 kilometara.
Prošlogodišnji Škraping obilježen je rekordnom brojkom od tisuću i dvjesto sudionika. Na popratnom Sajmu otočnih proizvoda Tkon izlagalo je 42 izlagača, a na Škrapingu za najmlađe, Škrapiću, sudjelovali su vrtićarci iz osam dječjih vrtića iz Zadarske te Šibensko-kninske županije.

škraping-2016-najava-u-zadarskoj-županiji-1

– Prošlogodišnji Škraping pamtimo i po jakoj buri i obustavljenom trajektnom prometu. Međutim, „škraperi“ sa svih strana su nam se javljali telefonom i mailom i podržali nas da ipak održimo utrku. Neki su nam rekli da će i preplivati samo da bude Škraping! – podsjetio se načelnik Općine Tkon Goran Mušćet ističući jaku povezanost „škrapera“ i organizatora.
Kako bi se pojačao avanturistički duh utrke, organizatori se pripremili novosti u odabiru staza. Natjecatelji će se tako, naglašavaju, još bolje upoznati s ljepotama otoka Pašmana i zadarskog arhipelaga.
Na Sajmu otočnih proizvoda Tkon, koji se svake godine odvija usporedo sa Škrapingom, po prvi puta će svoje proizvode izložiti seoska domaćinstva i to s kopnenog dijela Hrvatske. U humanitarnom smislu, Škraping će posjetiti članovi Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata Zadarske županije.
Za Tkon i otok Pašman Škraping znači puno, to je početak predsezone i priprema za glavnu turističku sezonu.

škraping-2016-najava-u-zadarskoj-županiji-7

– I prošlog ljeta imali smo primjera kada su se mladi „škraperi“ vraćali na ljetovanje kod nas. To je i smisao cijelog Škrapinga. Na sljedećem Škrapingu očekujemo oko 1500 sudionika. – dodao je Mušćet zahvalivši se svima koji pomažu da se manifestacija održi.
Jedan od subjekata koji pomažu održavanju nadaleko poznatog Škrapinga je i Zadarska županija.
– Naročito me veseli što se Škraping događa na našim otocima čiju vrijednost stalno ističemo kao i naša nastojanja da se život na otoku odvija, odnosno da ne opuste. U tom smislu svakako najvažniji je pristup samih otočana, a kako i vidimo, naši otočani su aktivni, ne sjede prekriženih ruke već doista vrijedno rade na pripremi turističke sezone. – naglasio je župan Zadarske županije Stipe Zrilić.
Jedan osnovnih ciljeva, dodao je Zrilić, a što je i posebno naznačeno u Glavnom planu razvoja turizma Zadarske županije 2013.-2023., je produženje turističke sezone, te naglasio da ovaj vrijedni sportsko-turistički događaj pridonosi tom cilju.
Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, pohvalila je promotivni video s prošlog Škrapinga, prikazan u uvodu konferencije za medije.

škraping-2016-najava-u-zadarskoj-županiji-6

– I sama sam bila sudionicom prošlog Škrapinga i mislim da je bura dala jednu posebnu notu i iskustvo sudionicima. Cijeli događaj u nama stvara poseban doživljaj, a to je ono na čemu moramo graditi promidžbu naše županije. Nadam se da ćemo u programima koje radimo s našim turističkim agencijama imati što više turističkih paketa koji će nuditi i prodavati Škraping. – rekla je Mihaela Kadija.
Dino Smoljan iz organizacijskog tima Škrapinga istakao kako se upravo radi na uvođenju Škrapinga u ponudu turističkih paketa u sklopu kojih bi pristigli gosti iz Italije ali i iz drugih država.
Nakon prošlogodišnje teme u liku Supermana, ove godine na red dolaze gusari pa otuda i naziv jedanaestog izdanja Škrapinga: Škraping Pirates. Tema je povezana, istakla je koordinatorica Škrapinga Nadia Varunek, s potonulim blagom, odnosno, teretom s potopljenog mletačkog broda u 16. stoljeću pored obližnjeg otočića Gnalić.
– Na ovaj način želimo posebno predstavili ovaj vrijedni povijesno-arheološki lokalitet koji se nalazi području Općine Tkon. Zbog toga je i napravljen dizajn u stilu zemljovida Pašmanskog kanala iz doba Mlečana i uzorka damasta, platna od svile koji je pronađen na lokalitetu. – kazala je Nadia Varunek dodavši kako će se u sklopu Škrapinga održati i predavanja o istraživanju lokaliteta Gnalić i na taj način predstaviti kulturno-povijesno naslijeđe.
Za sigurnost natjecatelja brinut će se Hrvatska gorska služba spašavanja, liječnički timovi ali i posebna pomoć s mora.
– Posebno je bitna pomoć i kontrola utrka s mora jer natjecatelji se kreću po nekim dijelovima Pašmana gdje nema puteva, pravom bespuću. Jako je bitno i dobro organizirati opskrbu vodom, naročito za „ultraše“. Veliku pomoć nam daju i desetine, a na prošlom Škrapingu i oko stotinu naših volontera. – naglasio je Robert Lukačić iz JKU „Prvenj“, jednog organizatora Škrapinga.

škraping-2016-najava-u-zadarskoj-županiji-8

Dan poslije utrke rezerviran je za Škrapić i najmlađe. Na nadolazećem Škrapingu sudjelovat će oko dvjesto djece, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića „Ćok“ Ana Kuštera, a šetnja je predviđena budućom Glagoljaškom stazom od središta Tkona do benediktinskog samostana na Ćokovcu. S ciljem usađivanja novih spoznaja o važnosti kretanja u prirodi, zaštite prirode te o kulturno-povijesnom naslijeđu svoga kraja, bit će održane predstave za djecu, igre traženja blaga i slične aktivnosti. Istog dana na Škrapiću će sudjelovati i članovi Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata Zadarske županije.
– Počašćeni smo pozivom i sudjelovat ćemo na Škrapingu 2016. godine. Bit će to oko 20 djece, odnosno, oni su sada odrasle osobe, silovane žene, obitelji poginulih, zatočenih i nestalih te invalidi. Drago nam je što ste nas prepoznali. – rekla je predsjednica udruge Ljubica Krcić.
Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu sa 160 sudionika, a idejni začetnik je biogradski atletski stručnjak Josip Tomić. Nastavio se uspješno održavati na otoku Pašmanu 2007. godine pod nazivom “Škraping 007”, 2008. godine pod nazivom “Škraping Evolution”, 2009. godine Škraping je imao izlet na otok Ugljan i održao se pod nazivom “Škraping New Dimension”, a veliki odaziv se dogodio utrkom održanom 2010. godine na otoku Pašmanu pod nazivom “Škraping Pašman Revival 2010.” sa 400 natjecatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja, te brojnim novinarima i gostima. “Škraping Pašman Roots” uspješno se održao 2011. godine sa 600 natjecatelja, „Škraping Pašman 2012.” oborio je sve dotadašnje rekorde sa 800 natjecatelja, u utrci „Škraping Pašman 2013.“ sudjelovalo 1000 natjecatelja, 2014. godine više od 1000 natjecatelja, a prošli jubilarni deseti „Škraping Tkon – otok Pašman 2015“ brojio je preko 1300 trkača iz jedanaest europskih zemalja.


Skoči do alatne trake