Subota, 20 travnja, 2024

Turanj: Uspješno provedena akcija čišćenja “Ajmo ća na Crni krug” u organizaciji udruge “Kaštel”

Članovi lokalne Udruge za poticanje razvoja mjesta Turanj „Kaštel“ iskoristili su na najbolji mogući način novčana sredstva u iznosu od nešto više od 9 tisuća kuna koja im je dodijelila Zaklada Kajo Dadić iz Splita. Lijepo vrijeme, dobra volja i pozitivno raspoloženje vrijednih Turanjaca rezultiralo je uspješnom akcijom čišćenja pomalo zaraslih šumskih puteva podno  138 metara atraktivnog vidikovca Crni krug iznad Turnja. Osim makije i drveća, uz makadamske puteve u dužini od oko tisuću i šesto metara sudionici akcije zatekli su i odbačeni otpad što je, na žalost, nerijetka pojava u našem okruženju. Međutim, ni to im nije bila prepreka da svojim rukama i pozitivnim ozračjem pridonesu očuvanju okoliša.
– Udruga „Kaštel“ prijavila je građansku akciju u svibnju ove godine na natječaj Zaklade Kajo Dadić te od ukupno 42 prijave, mi smo jedni od 17 odobrenih koji su dobili novčanu potporu. Mladi iz Turnja zajedno su osmislili ovu ekološku akciju i nazvali je „Ajmo ća na Crni krug“. – istakla je voditeljica akcija Jadranka Budanović.



U pomoć im je pristigla biogradska zadruga „List“ koja je strojevima očistila stazu i pripremila je za čišćenje. Također, novim šljunkom poboljšana je staza koju često za trčanje koriste rekreativci i sportaši iz Turnja i okolnih mjesta. Osim „Kaštela“ i „Lista“, u akciji su se uključili i članovi Brdsko-biciklističkog kluba „Krkani“ iz Biograda, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić te direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja-Glavan.
Višenamjenska staza odnedavno je postala i poučna staza „Flora i fauna Crnog kruga“. Postavljene su info-ploče, kazuje Klara Eškinja-Glavan, i zasigurno će obogatiti turističku ponudu Turnja. Uređena staza poglavito će se svidjeti gostima sklonim aktivnom odmoru, među kojima su i, dakako, ljubitelji brdskog biciklizma.



– Vrlo smo zadovoljni odazivom, akcija je uspješno provedena. Kod ovakvih projekata je manje važno kolika su novčana sredstva uložena jer je za nas mnogo važnije kada vidimo koliko smo osmijeha vratili na lica sudionika akcije.
 – rekao je dopredsjednik udruge „Kaštel“ Ivan Matulj.
Predsjednik udruge „Kaštel“ Jerko Jačan naglasio je kako je jedan od povoda promicanje zdravog načina življenja kroz korištenje ove trim, biciklističke, pješačke i poučne staze do Crnog kruga. Isto tako, skrenuli su pozornost stanovnicima Turnja na važnost očuvanja okoliša.
Udruga „Kaštel“ tijekom ove godine bili su pokretači akcije čišćenja podmorja na dan svečanog otvaranja novog dječjeg igrališta u Turnju. U srcu turističke sezone organizirali su i zabavno-sportsku priredbu „Turanjski gušti“, a posljednje u nizu bio je Defile bicikla, romobila, rola održan sredinom rujna u povodu Europskog tjedna mobilnosti.



Skoči do alatne trake