Subota, 20 travnja, 2024

Održana sedma Večer klapske pisme “Kamena Dalmacija”: Romeo Santini ponosio se svojim Turnjem

Na trgu ispred župne crkve Gospe od Karmela održana je 7. Večer klapske pisme „Kamena Dalmacija“ posvećena prerano preminulom pjevaču zabavne glazbe porijeklom iz TurnjaRomeu Santiniju. Večer su otvorile organizatorice i domaćinice članice ženske klape „Karmel“. Osim njih, nastupili su još muške klape „Asseria“ iz Benkovca, „Kalelarga“ iz Zadra, „Kandelora“ iz Zemunika, „Kontrada“ iz Zadra te „Sukošan“ iz Sukošana.

kamena-dalmacija-2015-2Romeo Santini autor je mnogih uspješnica, a ono po čemu ga mnogi pamte je pjesma koja se pjeva na svim feštama i proslavama – „Kamena Dalmacija“. Iako je živio u Zadru, svoju privrženost rodnom kraju nije skrivao, štoviše, videospot za „Kamenu Dalmaciju“ snimio je upravo u Turnju. Pokojni Santini ovaj hit prvi put je izveo na splitskom festivalu 1997. godine, a u sjećanju mnogima su i druge njegove pjesme: „Oproštaj“, „Ljeto je u gradu“, „Plačem za njom“, „Ljubim te“ i brojne druge.
Klapa „Karmel“ osnovana je 2009. godine a ime je dobila po zaštitnici Turnja Gospi od Karmela. Bile su višestruke finalistice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, a na „Školjci“ u Pakoštanima prošle godine osvojile su Zlatnu plaketu. Umjetnička voditeljica „Karmela“ je Magdalena Miočić, a klapu čine Anđela Santini-Šimunić, Katarina Mandić, Aleksandra Santini-Šarić, Slavica Santini, Andrea Bezinović, Sanja Santini-Šuperba, Marina Fain, i Ljiljana Kadija-Pulić.

kamena-dalmacija-2015-7Klapa „Asseria“ je osnovana 2006. godine i već devet godina organizira Smotru klapa u Benkovcu u srednjevjekovnom kaštelu Benkoviću. Do sada je tri puta nastupila na HRT-ovoj emisiji „Lijepom našom“. Klapa „Kandelora“ je osnovana 2006. godina, prošle godine nastupile su na omiškom festivalu, u Pakoštanima na „Školjci“ osvojile su Srebrnu plaketu te prvu nagradu na Festivalu ženskih vokalnih skupina „Žene za žene“ u Ivanić-gradu. Isti uspjeh ponovile su i ove godine. Klapa „Sukošan“, iako je nastupila u djelomičnom sastavu, oduševila je publiku svojom izvedbom. Inače, utemeljena je 2010. godine i djeluje pri KUD-u „Zlatna luka“ iz Sukošana. Odnedavno nastupaju u pomlađenom sastavu i najavljuju visoke ambicije. Klapa „Kalelarga“ osnovana je 2012. godine i na „Školjci“ 2013. godine osvojili su Zlatnu plaketu, a iste godine debitirali su na omiškom festivalu. Klapa „Kontrada“ započela s radom 2005. godine, a dvije godine poslije objavili su svoj prvi album autorskih skladbi „Lipa li si Dalmacijo“. Na hrvatskom festivalu klapa i mandolina održanom u Opatiji tri godine zaredom ostvarili su zavidne uspjehe: treće mjesto stručnog žirija i drugo mjesto publike 2009. g, treće mjesto žirija i prvo mjesto publike 2010. g, drugo mjesto publike 2011. g. i treće mjesto žirija i publike 2012. godine. Na Festivalu klapa „Školjka“ u Pakoštanima osvojili su zlato, godinu poslije Srebrnu plaketu. Sudionici su festivala u Omišu 2010. i 2011. godine.

kamena-dalmacija-2015-14Klapskoj večeri u Turnju nazočila je supruga pok. Romea Santinija Lučana Santini sa članovima šire obitelji, općinski načelnik Zoran Pelicarić, direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja-Glavan i drugi.
Sudionicima su uručene zahvalnice i krunice izrađene od kamena. Organizator manifestacije je bila klapa „Karmel“, glavni pokrovitelji Općina Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov i Zadarska županija, a još su nesebično pomogli: uspješni sportaši i sinovi pok. Romea Ivan i Krševan Santini, zatim, Tehno d.o.o, Jadran tuna, Ljekarne Pirović, Konoba Toreta, MBM Vrtni centar Turanj, Ljekarne Soline Farm, Jerko Jačan i Općina Polača. Program je vodilaAnđela Šarić uz suvoditeljicu i prvi alt „Karmela“ Sanju Santini-Šuperba. Sedmo izdanje „Kamene Dalmacije“ pred do kraja ispunjenim gledalištem od kojih mnogi i na nogama, zaključena je zajedničkom izvedbom nadaleko poznate uspješnice – „Kamene Dalmacije“.


Skoči do alatne trake