PakoštaneObilježen Dan općine Pakoštane, načelnik Milivoj Kurtov najavio: "Obnovljeni...

Obilježen Dan općine Pakoštane, načelnik Milivoj Kurtov najavio: “Obnovljeni Maškovića han bit će kulturno-turistička atrakcija našega kraja”

-

- Advertisment -spot_img

U sklopu obilježavanja Dana općine Pakoštane, Maškovića han u Vrani svečano je otvorio svoja vrata nakon višegodišnjeg uspješno završenog projekta obnove sufinanciranog iz pretpristupnog programa Europske unije IPA 2009. Projekt službenog naziva „Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrana“ stajao je 2,63 milijuna eura od čega je tri četvrtine iznosa osigurala EU, a preostalu četvrtinu Ministarstvo kulture.
– Sretni smo da danas možemo pokazati naš vrijedan spomenik Maškovića han obnovljen i pripremljen da postane kulturno-turistička atrakcija našeg kraja u kojem će biti mali hotel, restoran, popratni sadržaji, prostor gdje će se moći održavati razne društvene i kulturne manifestacije i proslave. Obnovljeni han je rezultat višegodišnjeg rada i zahvaljujem se  onima koji su omogućili provođenje projekta. – istakao je, među ostalim, načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov zahvalivši se predstavnicima Europske komisije u Hrvatskoj, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU te posebno Ministarstvu kulture koje je projekt osmislilo i osiguralo sufinanciranje na razini države te načelnici Sektora za programe i projekte Europske unije pri Ministarstvu kulture Anastaziji Magaš-Mesić.

dan-opcine-pakostane-2015-27U pripremi projektne dokumentacije utrošeno je oko milijun kuna pri čemu je Općina Pakoštane sudjelovala sa 40 posto, a Ministarstvo kulture sa 60 posto. U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU zamjenik ministra Jakša Puljiz naglasio je kako je ovaj projekt započet prije nego što je Republika Hrvatska postala članicom EU, u vrijeme kada se raspolagalo manjim sredstvima i kada su bili stroži uvjeti i zahtjevne procedure koje je trebalo zadovoljiti.
– Kada pogledate slike projekta prije i poslije, onda je jasno da je ovo zapravo jedna velika stvar. Ovo nije bilo kakav lokalni projekt, on nadilazi lokalne okvire. Duboko vjerujemo da će ovaj projekt postati primjer drugim projektima. – rekao je Jakša Puljiz.

dan-opcine-pakostane-2015-6Zamjenik ministra kulture Alen Kajmović istakao kako ovaj projekt nije važan samo za Općinu Pakoštane i Zadarsku županiju već posebno za Ministarstvo kulture kojem je ovo bio prvi projekt iz IPA programa.
– Osnovna ideja bila je obnoviti objekt, međutim, sama priča je puno više od toga. S obnavljanjem se kreće u nešto puno značajnije: revitalizaciju ovog prostora. Dajemo jednu novu turističku ponudu što je izrazito bitno i mogućnost novih zapošljavanja. – istakao je Alen Kajmović.
Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Pakoštane vodio je zamjenik predsjednika Vijeća Marin Barešić. Nazočnima su se prigodnom riječju obratili načelnik Milivoj Kurtov  i župan Zadarske županije Stipe Zrilić. Sjednici su nazočili još general Ante Gotovina u pratnji supruge Dunje, zamjenica turskog veleposlanika u Hrvatskoj Ayse Selcan Sanli, saborski zastupnikBranko Kutija, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, ministar obrane Ante Kotromanović,načelnik zbratimljenih Općina Podstrana i Proložac Mladen Bartulović i Mate Lasić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić i drugi.

dan-opcine-pakostane-2015-17„Lijepu našu“ izveli su članovi klape „Praska“ iz Podstrane, a program svečanosti vodila je Anđela Fržop. Članovi udruge „Vitezovi vranski“, za vrijeme svečanog otvaranja, dočarali su svojom pojavom i kratkim simulacijama viteških borbi ugođaj u hanu iz 17. stoljeća i na najbolji mogući način najavili središnju ljetnu manifestaciju „Dani vitezova vranskih“ koje će se održati 21. i 22. kolovoza sada potpuno obnovljenom hanu u Vrani te, sljedećeg dana, na rivi u Pakoštanima.


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake