Petak, 29 ožujka, 2024

[SPECIJALNA BOLNICA ZA ORTOPEDIJU BIOGRAD NA MORU] Nove medicinske usluge uz nadoplatu začetak su zdravstvenog turizma

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru ulaganjem od milijun i dvjesto pedeset tisuća kuna u uređenje i opremanje pet apartmanskih jedinica za pacijente, najavio je ravnatelj bolnice, ekonomist po struci, Andrija Marcelić, na ovaj način začela je razvoj zdravstvenog turizma u Biogradu.

– Apartmane smo uredili kao nadstandard zdravstvene zaštite za pacijente koji to sebi mogu priuštiti i smatramo ih začetkom zdravstvenog turizma u ovoj bolnici. Naši osiguranici ovdje mogu boraviti uz nadoplatu. Smisao ovog ulaganja je razvoj biogradske bolnice, razvoj zdravstvenog turizma i stabilnost dugoročnog poslovanja. – istaknuo je Marcelić.

Novi posebni kapaciteti bolnice namijenjeni su pacijentima koji su relativno pokretni, ne traže visoki intenzitet zdravstvene skrbi, a u njima može boraviti svaki osnovni korisnik zdravstvenog osiguranja uz nadoplatu u iznosu od 495 kuna po danu.
– Apartmani su u klimatiziranom prostoru s pogledom, opremljeni su televizorom i pristupom internetu, prostorom za objedovanje, mogućnošću posebne prehrane uz nadoplatu, i što je zanimljivo, imaju mogućnost boravka pratnje pacijenta ako to njegovo zdravstveno stanje dopušta. – dodao je Marcelić.

Specijalna bolnica za ortopediju raspolaže sa sto trideset kreveta od čega deset su dio dnevne bolnice koja medicinski obradi oko pedeset do šezdeset pacijenata dnevno.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić

Uvođenje novih usluga s ciljem razvoja zdravstvenog turizma, decidirano je izjavio ravnatelj Andrija Marcelić, predstavljaju protuargument nedavnim napisima na pojedinim internetskim portalima o preseljenju u Zadar te zatvaranju biogradske bolnice koja trenutno broji više od dvjesto dvadeset zaposlenih.
U biogradsku specijalnu bolnicu primarno se liječe uglavnom nehitni pacijenti koji dolaze „na hladno“ i  planiraju boravak u bolnici. Operiraju se uglavnom proteze koljena, kuka, ramena, obavlja se artroskopija koljena, ramena i gležnja.

– Pacijenti dolaze i na rehabilitaciju, dakle na postoperativni postupak, ali dolaze nam i „kroničari“ na određenu terapiju. Nastojimo uvoditi nove usluge, podizati standard i povećati dostupnost zdravstvene skrbi našim pacijentima. Kod nas je naglasak na analgeziji, odnosno nastojimo pacijente osloboditi boli. Sve ortopedske operacije su vrlo bolne i naši pacijenti imaju intenzivnu postoperativnu skrb tako da bol svedemo na minimum, a njihov komfor na maksimum. – rekla je zamjenica ravnatelja, anesteziologinja, dr.spec. Ina Marušić.

U ime vlasnika bolnice Zadarske županije zamjenik župana Šime Mršić istaknuo je dugogodišnju tradiciju biogradske bolnice dužu od osamdeset godina.
– U ratnom periodu, kao što znate, ona je bila i ratna bolnica i za Zadarsku županiju i grad Biograd ima velik značaj. Zadarska županija konstantno ulaže u Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na  Moru, tako je bilo u prošlosti, tako će biti i u budućnosti. – kazao je Mršić.

Podsjetimo se, idejni projekt za projekt „Zdravstveno-turistički centar Biograd na Moru“ je izrađen, međutim, nitko od ulagača nije bio zainteresiran. Mršić je uvjeren kako će morati doći do određenih modifikacija kako bi došlo do realizacije. Osvrnuo se na napise o gašenju bolnice, odnosno prodaji zemljišta.

Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Marko Strpić, zamjenica ravnatelja Ina Marušić i ravnatelj Andrija Marcelić


– Nikada za bolnicu u Biogradu nije postojala opcija gašenja niti, kao što se nagađa, prodaja okolnog vrijednog zemljišta. Mi ćemo te resurse uporabiti za proširenje usluga u ortopedskoj bolnici, širenje djelatnosti i zaposlenje novih djelatnika. – kazao je Šime Mršić.

Ivan Knez, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice i gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez istaknuo je i druge projekte bolnice poput nabavke barokomore za što je potrebno izraditi studiju isplativosti. Govoreći o dugu bolnice od 17 milijuna kuna kazao je kako cijeli zdravstveni sustav u Hrvatskoj ima isti problem.
– Neosporno je da zdravstvo u Hrvatskoj ne funkcionira. Sve bolnice, manje-više, su u dugovima, možda ova naša kao specijalna je u malo većim. To ne može riješiti ni ravnatelj, ni župan nego samo Vlada Republike Hrvatske, odnosno nadležno Ministarstvo zdravstva. Ovo danas je put prema tome da, danas-sutra, što kažu Europljani, postojanje bolnice bude samoodrživo. – izjavio je Knez.
Uz spomenute, predstavljanju novih medicinskih usluga bolnice, nazočili su još ravnteljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek, ravnatelj Zavoda za javno zdravtstvo Zadar Zoran Škrgatić, pročelnik za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić te direktor Komunalca Marin Colić.


Biogradska bolnica na dobrom je glasu

Pacijent kojeg smo zatekli na liječenju u Ambulanti za fizikalnu terapiju Dušan Milašinović kazao je kako je u Biograd stigao prema preporuci svoje liječnice.
– Imam problema s laktom. Dolazim iz Zadra, tu sam prvi put i za sada je odlično. Liječim se terapijom udarni val koja je najpogodnija za takozvani teniski lakat. – rekao je Milašinović.
Pacijenti dolaze iz cijele Dalmacije, kazala je fizioterapeutkinja Iva Bobić, jer je na dobrom glasu.



Skoči do alatne trake