Četvrtak, 25 travnja, 2024

[SASTANAK] Župan Božidar Longin razgovarao o aktualnim temama i problemima s načelnicima i gradonačelnicima s područja Zadarske županije

Župan Zadarske županije Božidar Longin održao je radni sastanak s načelnicima općina i gradonačelnicima gradova s područja Zadarske županije na kojem se razgovaralo o aktualnim temama s ciljem rješavanja problema koje muče jedinice lokalne samoupravu.
Tijekom gotovo dvosatnog sastanka, naglasio je Longin, razgovaralo se, među ostalim, o pripremama za turističku sezonu, sigurnosnom redu na pomorskom dobru, izmjenama i dopunama županijskog prostornog plana uređenja, novoj lokaciji azila za napuštene životinje te o projektima aglomeracija.

– I onome što je posebno važno je o kojim pitanjima i temama ćemo razgovarati 14. ovog mjeseca kada će Vlada održati sjednicu u Zadru, a što ćemo pripremiti u ovih sljedećih desetak dana. Još jednom ćemo sagledati i artikulirati sve naše probleme na terenu i iznijeti ih premijeru, odnosno ministrima i državnim tajnicima. – rekao je župan Longin.

Bruno Bugarija, načelnik Općine Bibinje, govoreći o turističkoj sezoni, istaknuo je kao najvažnije probleme osiguranje opskrbe električnom energijom i vodom, sustav odvodnje te sigurnost gostiju, posebno sigurnost na moru te protupožarna zaštita. Problemi se javljaju, naglasio je Bugarija, zbog povećanja turističkih kapaciteta u privatnom smještaju, a izrazio je želju za više hotelskih kapaciteta što bi produžilo sezonu i čime bi se ostvarili veći općinski prihodi.

Martin Baričević, načelnik Općine Jasenice i saborski zastupnik, osvrnuo se na izmjene i dopune županijskog prostornog plana koje su neophodne, rekao je Baričević, kako bi jedinice lokalne samouprave mogle usvojiti vlastite izmjene i dopune što zapravo govori o dinamičnosti razvoja naše županije. S druge strane, kao kapitalan razvojni projekt, istaknuo je izgradnju vodovodne mreže i mreže odvodnje otpadnih voda kroz aglomeracijske projekte što će pridonijeti gospodarstvenom razvoju sjevernog i sjeveroistočnog dijela Zadarske županije ali i zaštiti krajobraza.

Načelnica površinski najveće općine u Hrvatskoj, Općine Gračac, Nataša Turbić, istakla je geografsku raznolikost Zadarske županije, kako je kazala „Hrvatske u malom“, kao prednost u pripremi i apliciranju na različite natječaje i javne pozive u koordinaciji sa županijskom razvojnom agencijom ZADRA NOVA. Isto tako, predložila je da se još jednom razmotri motri kategorizacija razvijenosti lokalnih sredina kako bi se razvoj i onih malo razvijenih lokalnih samouprava mogao nastaviti kroz aplikacije na natječaje i javne pozive, što europske, što nacionalne.

Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik i saborski zastupnik, podržao je ovaj radni sastanak na kojem se razgovaralo o pitanjima iznimno važnima za jedinice lokalne samouprave. Izrazio je i negodovanje prema novoj lokaciji na kojem se planira izgraditi azil za napuštene životinje. Nerado se, kazao je, protivi ovoj odluci iako je upoznat, dodao je, da je po zakonu jedinica lokalne uprave dužna skrbiti o napuštenim životinjama.
Jagoda Surać, zamjenica gradonačelnika Grada Zadra, podržala je ovakve sastanke koji su važni i donose rezultate u odnosu na rješavanju aktualne problematike.

Na kraju, župan Božidar Longin iskazao je zadovoljstvo sastankom, istaknuo svoju ulogu koordiniranjem sa općinama i gradovima na području naše županije te pozvao na složnost i zajedništvo jer, zaključio je, samo tako Zadarsku županiju možemo učiniti još ljepšom i ugodnijom za život.
Od vodećih ljudi iz Grada Biograda na Moru i njemu susjednih jedinica lokalne samouprave, nazočili su dogradonačelnik Grada Biograda na Moru Marijan Stopfer, načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, te načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić.


Skoči do alatne trake