Petak, 19 travnja, 2024

[POTPISAN UGOVOR] Dogodine Biograd u sezonu ulazi s novim Turističko-informativnim centrom

Gradonačelnik Ivan Knez, u ime nositelja projekta Grada Biograda na Moru, te direktor tvrtke Primat RD d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca Viktor Rožman, potpisali su ugovor o rekonstrukciji, opremanju i uređenju budućeg Turističko-informativnog centra Biograd na Moru u vrijednosti od 3 i po milijuna kuna.
– Drago nam je, i sretni smo zbog toga, da je naš partnerski odnos između Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, Grada Biograda na Moru i Lokalne akcijske grupe Laura došao u fazu potpisivanja ugovora o radovima na rekonstrukciji i opremanju turističko-informativnog centra. – rekao je ravnatelj JU Park prirode Vransko jezero Danijel Katičin.

Mala zgrada u kojem je sada smješten Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru, prije to Ured za obranu, a u prošlosti antimalarijska stanica.
– Nekada je tu bila antimalarijska stanica upravo zbog blizine močvare odnosno Vranskog jezera. Danas su nova vremena, ne suzbijamo više malariju već štitimo ostatak močvare, a u tom prostoru sada će se urediti turističko-informativni centar u kojem ćemo informirati i educirati posjetitelje svih vrsta o važnosti očuvanja močvare: od djece do odraslih, turista i nas samih zaposlenika u zaštiti prirode i gradskoj upravi. – dodao je Katičin.
Ivan Čupić, voditelj LAG Laure kazao je da je lokalna akcijska grupa tu da povezuje sva tri sektora: i OPG-ovce, Grad Biograd i Park prirode Vransko jezero.

– Ukupna vrijednost projekta iznosi 29,9 milijuna kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22,3 milijuna. – kratko je kazao Ivan Čupić.
Za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u najvišem intenzitetu potpore od posto ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od gotovo 19 milijuna kuna. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10 posto odobrenog sufinanciranja fondu prihvatljivih troškova u iznosu 1,62 milijuna kuna.

Ivan Knez zahvalio se ravnatelju Katičinu na suradnji i sudjelovanju u zajedničkom projektu kroz koji je Biograd na Moru dobiti suvremeni turističko-informativni centar u središtu grada.
– Kako će taj TIC funkcionirati, to ćemo još vidjeti. Normalno, što manje ljudi da bude što manje izdataka za plaće, kako to EU i traži, jer u suprotnom ispadne da projekt nije samoodrživ. – naglasio je Knez.
Rok izvođenja radova je deset mjeseci, a gradonačelnik Knez dodao je kako će se radovi izvoditi, najvjerojatnije, i za vrijeme ljetne sezone kako bi radovi bili gotovi i prije roka.
Javna ustanova Park prirode Vransko jezero trenutno provodi projekt “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te u okviru javnog poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.
Razdoblje provedbe projekta je od početka obavljanja aktivnosti projekta, odnosno od 26. ožujka 2014. godine, do završetka obavljanja predmetnih aktivnosti odnosno do 31. prosinca 2021. godine. Partneri u ovom projektu su Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i udruga LAG Laura.

Viktor Rožman i Ivan Knez

Sve aktivnosti koje se provode projektom međusobno su povezane, predstavljaju preduvjet ili nadogradnju jedna drugoj, a ostvarenjem pojedinačnih rezultata, kao što su nadogradnja prezentacijsko-obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude Parka prirode Vransko jezero, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša te informiranje i edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika,  kumulativno se ostvaruje postavljeni cilj i svrha projekta.

Svrha odnosno specifični cilj projekta je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku prirode Vransko jezero čime se daje izravan doprinos ostvarenju općeg cilja projekta: Održivom korištenju odredišta prirodne baštine i održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.


Skoči do alatne trake