Petak, 29 ožujka, 2024

[RURALNI TURIZAM] LAG Laura predstavila nacionalne i EU natječaje s bespovratnim sredstvima

U baštinskom hotelu Maškovića han u Vrani Lokalna akcijska grupa Laura predstavila je aktualne natječaje za bespovratna financijska sredstva u ruralnom turizmu.
Počevši od natječaja s najmanje sredstava, voditelj LAG-a Laura Ivan Čupić predstavio je javni poziv Zadarske županije za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja ruralnog razvoja.
– Ova sredstva najlakše je dobiti, natječaj se otvara za mjesec dana. Kada kupujete bilo što od mehanizacije, opreme ili dugogodišnjih nasada možete od Županije tražiti sufinanciranje u iznosu od 30 do 75 posto. Obavezno pritom uzmite R1 račun koji glasi na vaše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. – naglasio je Čupić napomenuvši kako je na posljednjem natječaju svih tridesetero prijavitelja dobilo sredstva.
Sufinanciraju se troškovi nastali i plaćeni prethodne godine, PDV nije prihvatljiv trošak a mladi i certificirani poljoprivrednici od 18 do 40 godina dobivaju dodatnih 20 posto sufinanciranja.

Nadalje, program Konkurentnost turističkog gospodarstva Ministarstva turizma raspolaže s gotovo 24 milijuna kuna, iznos sufinanciranja je od 20 do 400 tisuća kuna. Intenzitet potpore je do 60 posto, prijavitelji mogu biti trgovačka društva, obrti, zadruge i OPG-ovi. Rok za prijavu je 1. ožujka 2019. godine. Namijenjen je ulaganju u pokretanje ili razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.
– Većinom budu odobreni iznosi od 30 do 100 tisuća kuna. Većina izgrađenih bazena na našem području sufinancirana je upravo iz ovog programa jer se ovaj natječaj ponavlja već pet godina zaredom s istim uvjetima. – dodao je Čupić.  

Ivan Čupić

Europska unija pa tako ni Ministarstvo turizma ne žele davati potpore za razvoj „klasičnog turizma“, odnosno gradnju smještajnog objekta bez dodatne autohtone ponude.
– Do sada se moglo kao privatni iznajmljivač dobiti sredstva za izgradnju bazena, međutim, od ove godine morate kao privatni iznajmljivač svoju djelatnost povezati s otvaranjem obrta, zadruge, OPG-a ili trgovačkog društva. – pojasnio je Čupić.
Za sufinanciranje postojećih hotela, turističkih naselja i turističkih apartmana iznos moguće potpore kreće se od 50 do 400 tisuća kuna, za kampove od 50 do 300 tisuća, za ostale ugostiteljske objekte za smještaj kao što su hostel, planinarski dom, soba, apartman, studio apartman, kuća za odmor i tako dalje, od 40 do 200 tisuća dok za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje pruža ugostiteljske i/ili turističke sadržaje iznos potpore je od 30 do 150 tisuća kuna.

Mjera B namijenjena je za razvoj posebnih oblika turizma za subjekte registrirane za pružanje usluga u turizmu i ugostiteljstvu. Iznos potpore može biti od 20 do 200 tisuća kuna a prihvatljivi su projekti odnosno troškovi cikloturizam, aktivni i pustolovni turizam, igrališta, vježbališta, izletnički drveni brodovi tradicijske gradnje, zabavni, adrenalinski, sportsko-rekreativni i tematski parkovi i tako dalje.
Mjera C – dostupnost i sigurnost obuhvaća ulaganja u opremanje ugostiteljskih objekata, marina i brodova defibrilatorima i u edukaciju djelatnika za rukovanje njima te ulaganje u inovativne IT tehnologije kao što je izrada web i mobilnih aplikacija. Iznos potpore kreće se od 20 do 100 tisuća kuna.
Mjera D – prepoznatljivost odnosi se na plasman otočnih proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ i na raspolaganju je od 20 do 100 tisuća kuna.

Konkretno, ako je subjekt registriran kao privatni iznajmljivač a želi se kandidirati na neki od navedenih natječaja, potrebno je osnovati trgovačko društvo, obrt, zadrugu ili OPG u sklopu kojeg će imati dodatnu kuhinju u kojoj će pripremati hranu i piće za goste.
– Dobra je strana što ta kuhinja može biti bilo gdje, na drugoj lokaciji ili u vašoj privatnoj kući ali morate položiti higijenski minimum i ući u registar poreznih obveznika koji košta oko 130 kuna mjesečno. I tada smijemo gostu legalno prodavati doručak, ručak i večeru pripremljen s vašeg OPG-a ili nekog drugog. – pojasnio je Čupić.
Za nekoliko mjeseci bit će objavljen natječaj s potporama iz EU izvora pod nazivom 6.2.1 Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima (ruralni turizam). Maksimalni iznos potpore iznosi 50 tisuća eura a intenzitet potpore je 100 posto. Svaki korisnik mora definirati nositelja diversificirane djelatnosti a to može biti nositelj ili član OPG-a, vlasnik/suvlasnik obrta ili odgovorna osoba u pravnoj osobi. Jedni od uvjeta su da su poduzetnici u teškoćama u poslovanju neprihvatljivi, ekonomska veličina mora biti minimalno tisuću eura, biti u rasponu mikro ili malog poduzeća, imati prebivalište odnosno sjedište u jedinici lokalne samouprave u čijem naselju se projekt provodi i tako dalje.
Prošle godine na ovaj natječaj se prijavilo i dobilo sredstva deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja obuhvata LAG-a Laura.

– Teza „bliže oltaru“ i „veze“ ovime padaju u vodu. Samo treba dobro pripremiti „papirologiju“ i odlučiti se da li ići u to. – rekao je Čupić napomenuvši da se na ovaj natječaj, kada je o Općini Pakoštane riječ, smiju prijaviti samo prijavitelji iz turistički slabije razvijenih naselja – Vrane i Vrgade.
Prihvatljive aktivnosti su, između ostalog, nabava roba, radova i usluga za novu djelatnost kao na primjer rekonstrukcija i opremanje objekta, kupnja zemljišta, nabava strojeva, opreme i gospodarstvenog vozila. Za aktivnosti vezanu za gradnju, opremanje, rekonstrukciju, nabavu strojeva, opreme i vozila iznos potpore je 70-postotan dok je za trošak kupnje zemljišta i objekta te za pripremu projektne dokumentacije 10-postotan.
– Nitko do sada od 200 subjekata koji su do sada dobili sredstva nije požalio, niti vratio niti jednu kunu. Dapače, kada su prvi puta dobili manja sredstva, natjecali su se kasnije za veća. – naglašava Čupić.
Isplata prve rate od 50 posto je nakon sklopljenog ugovora o financiranju i započetih aktivnosti iz poslovnih plana dok druga rata nakon provedenih aktivnosti.
U programu 6.4 Ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima maksimalni iznos potpore je 200 tisuća eura, a intenzitet potpore 70 posto. Prijavitelji mogu biti poljoprivredna gospodarstva upisana u upisnik poljoprivrednika minimalno jednu godinu u rasponu mikro ili malih poslovnih subjekata te fizičke osobe u svojstvu nositelju ili člana OPG-a. Prihvatljivi troškovi su gradnja građevina, nabava strojeva i opreme uključujući i računalni softver, registracija i održavanje žigova, opći troškovi kao što su izrada poslovnog plana, projektno-tehničke dokumentacije – do 10 posto te ulaganje u kupnju zemljišta i objekata – do 10 posto vrijednosti.




Skoči do alatne trake