Utorak, 23 travnja, 2024

[TURANJ] Četiristo tisuća kuna za projekt druge faze uređenja plaže Morovićka

Projekt uređenja plaže Morovićka u Turnju sljedeći je korak nakon uspješno provedenog projekta „Uređenje plaža u Sv. Filip i Jakovu i Turnju“ kojeg je sufinanciralo Ministarstvo turizma 2014. godine putem Fonda za razvoj turizma – izradu projektne dokumentacije te 2017. godine prvu fazu kapitalnog projekta iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture koja je uspješno završena u 2018. godini.
Osnovni cilj projekta je pridonijeti jačanju konkurentnosti turizma općine Sv. Filip i Jakov kroz razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove te proširiti i unaprijediti turističku ponudu općine Sv. Filip i Jakov putem uređenja i dodavanja novih sadržaja plaži Morovićka.

Predmet projekta je uređenje mjesne plaže u samom centru naselja Turnja između dvaju lučkih područja. Pored uređenja ovih zona mjesnih kupališta, u sklopu zahvata, uredit će se parkiralište sa zelenim pojasom i šetnicom iznad plaže. Planirana plaža se prostire između dva lučka područja ukupne dužine oko 228 metara. Ukupna površina plaže iznosi oko 6.341 četvornih metara. Plaža je od prometnice odvojena šetnicom i zelenim pojasom.

Plaža će se opremiti tuševima i svlačionicama za presvlačenje.  Izgradit će se rampa za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti koja se proteže od šetnice do mora uz igralište na zapadnom dijelu plaže.

Ujedno će biti opremljena tuševima i kabinama za presvlačenje koje su pravilno raspoređene duž zahvata kao i toranj za nadgledanje za spasioce. U sklopu plaže nalazi se i rampa za invalide i slabopokretljive osobe dužine oko 27 metara te će se postaviti pametne klupe s mogućnošću pametnog USB punjenja, mobilnog interneta te informiranja i oglašavanja prilagođenim za korištenje slijepim i slabovidnim osobama.

Informacijske ploče će sadržavati informacije prema kategorizaciji plaže kao plaža kulture sukladno nacionalnoj i županijskoj tematizaciji i planovima te će imati oznake na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne osobe. Pozornica, koja će biti mobilna, postavljat će se po potrebi kako bi se što manje interveniralo u prostor te omogućilo fleksibilnost korištenja kao kupalište kao i mjesta za održavanje kulturno-turističkih manifestacija.

Isto tako, predviđen je sustav za natapanje biljaka s cijevima i rasprskivačima te oborinskim senzorom za odgađanje ciklusa navodnjavanja koji je prilagođen metodama uštede vode kako bi se omogućila zaštita okoliša i postavilo temelje održivog razvoja kao i zelenih tehnologija.


Izvor: HRT Radio Zadar/B-portal

Skoči do alatne trake