Petak, 19 travnja, 2024

Rogovo: Proslavljen blagdan svetog Roka

U Rogovu, u prostoru oko crkve svetog Roka, vjernici su u velikom broju pohodili svetu misu u povodu blagdana svetog Roka. Svetu misu i procesiju, u zajedništvu sa župnikom don Tomislavom Dubinkom i subraćom svećenicima, predvidio je zadarski nadbiskup mons.dr. Želimir Puljić.

Svetoj misi prethodio je kulturno-umjetnički program u organizaciji domaćeg Kulturno-umjetničkog društva Sv. Roko u kojem su nastupili gosti KUD Sv. Juraj iz Draganića.
Svečanoj euharistiji nazočili su, među ostalim, gosti predstavnici deset hrvatskih nacionalnih manjina iz inozemstva, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić Urlić koja se zahvalila domaćinima na manifestaciji koja je okupila i zbližila predstavnike hrvatskih nacionalnih manjina.

– Predsjednica podupire vaše napore u očuvanju običaja, jezika, različitih dijalekata, od Molisea do Karaševa. Predsjednica kada dolazi u bilateralni državnički posjet, uz vanjskopolitičke teme, vodi i  osnovnu brigu za Hrvate u iseljeništvu. – rekla je savjetnica u Uredu predsjednice Renata Margaretić Urlić prije početka svete mise.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj Petar Hacegan kazao je „kako svjedočimo božjem daru pojedinaca i skupina da ne zaboravimo ono što su nam preci ostavili i čime su nas zadužili: običajima, tradicijom, rimokatoličkom ispoviješću, našim mjesnim hrvatskim govorima kako bismo svi zajedno ovdje rekli kako smo svjesni svojeg hrvatskog identiteta.“

Proslava Dana Općine Sv. Filip i Jakov i blagdana svetog Roka nastavila se u večernjim satima koncertom Dražena Zečića i Maje Šuput na filipjanskoj rivi. Danas, u petak 17. kolovoza 2018., u 20 i 30 sati ispred stare škole u Sv. Filip i Jakov, na programu je kulturno-umjetnička priredba u kojoj će se predstaviti hrvatske nacionalne manjine iz deset država i pokrajina: Italije, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine (oba entiteta), Srbije, Vojvodine, Rumunjske i Crne Gore.



 

Skoči do alatne trake