Petak, 29 ožujka, 2024

Prepješačili stazu u znak podrške rendžerima: U Parku prirode Vransko jezero obilježen Svjetski dan rendžera

World Ranger Day, odnosno Svjetski dan rendžera, obilježava se svake godine globalno, a u Hrvatskoj svake godine ali u drugom zaštićenom prostoru. Ove godine je ta čast pripala Parku prirode Vransko jezero.
Kako bi se prisjetili kolega rendžera iz svih dijelova svijeta koji su stradali obavljajući svoj posao, a ove godine, na žalost, već više od sto rendžera je izgubilo svoj život, i kako bi im odali počast, rendžeri iz hrvatskih zaštićenih područja, od parkova prirode Vransko jezero, Biokovo, Telašćica, Žumberak–Samoborsko gorje, nacionalnih parkova Paklenica, Krka i Brijuni do javnih ustanova More i krš, Natura Jadera i Parka Maksimir, u društvu prijatelja iz Planinarskog društva Belveder iz Biograda i Brdsko-biciklističkog kluba Pakoštane, prepješačili su kružnu pješačku stazu koji započinje s vidikovca Kamenjak i nastavlja se kroz kanjon Mernjača do biciklističke staze te se vraća natrag kanjonom Orlja Draga do početne točke vidikovca Kamenjak.
Radi se o pješačkoj stazi dugoj oko 5 kilometara koja prolazi kroz tipičan grubi krški teren i gustu makiju. Uz stazu su postavljene edukativne ploče te velik dio staze se nalazi u hladu visoke makije i starih crnika dok se sa same staze, posebice s Orlje Drage, otvaraju predivni pogledi između brda prema jezeru, moru i otocima.
Svjetski dan rendžera ima i još jednu važnu zadaću, a to je promidžba posla kojeg čuvari prirode obavljaju kao i poziv svima da podrže rendžere kako bi zaštitili i očuvali prirodna blaga i kulturno naslijeđe ovog našeg malog planeta Zemlje.



 

Skoči do alatne trake