Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Biogradskom gradonačelniku Ivanu Knezu veleposlanik Japana Keiji Takiguchi uručio Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i okovratnikom

U povodu 25. obljetnice diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske, biogradskom gradonačelniku Ivanu Knezu, kao priznanje za iznimne zasluge za doprinos u razmjeni između Japana i Hrvatske kao i širenju razumijevanja Japana među hrvatskim stanovništvom, prigodom obilježavanja 73. obljetnice pada atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, veleposlanik Japana Keiji Takiguchi svečano je uručio carsko odlikovanje Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i okovratnikom.

– Ponosni smo da je Grad Biograd na Moru i ja kao gradonačelnik dio vaše organizacije Gradonačelnici za mir. A što je ustvari mir? Definiran je kao vrijeme bez ratova, bez sukoba, vrijeme kada vladaju vedra i sretna razdoblja, harmonija i sloboda, spokoj i unutarnje zadovoljstvo. Dok smo hodali u mimohodu noseći baklje, prolazili su mi glavom misli o plamenu koji je ponekad umirujuć, spokojan i romantičan, a ponekad može biti razoran i uništiti sve pred sobom. – kao je Knez u svečanom govoru na pozornici uz spomenik ždralu, u japanskoj kulturi simbolu pravednosti, sreće i dugog života.

Šestog kolovoza 1945. godine u Hirošimi u jednoj sekundi eksplozije i udarnog vala atomske bombe pri temperaturi od 5 tisuća stupnjeva zauvijek je ugašeno najmanje 78 tisuća života. Crne kišne kapi koje su kasnije padale i širile radijaciju odnijele su još života od bolesti uzrokovani radijacijom. Mnogi preživjeli su kasnije umirali i još dan-danas umiru od posljedica bombardiranja kao što su rak i leukemija tako da nitko sa sigurnošću ne zna konačan broj žrtava.


– Naš ždral mira podsjeća na snagu čovjeka i traženje mira jer sreća je u nama samima. Djeca od popodneva ovdje rade origami ždralove i želim svakoj toj maloj dušici i njihovim roditeljima da ih od samog rođenja uče miru, tolerantnom razgovoru i rješavanju problema, poštovanju prema obitelji, prijateljima i kolegama, dijeljenju ljubavi i prijateljstva jer svjetski mir počinje od njih i od vas samih.
– dodao je Knez, dopredsjednik svjetske organizacije koja se zalaže za mir i smanjenje nuklearnog oružja u svijetu „Gradonačelnici za mir“.

Komemoracijska ceremonija započela je mimohodom sudionika koji su u ruci nosili baklje mira uz znak poštovanja prema svim dušama žrtava atomske bombe. U mimohodu su sudjelovali poseban izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić, predstavnici hrvatskih gradova-članova međunarodne organizacije Gradonačelnici za mir, županijski i gradski vijećnici, zamjenik zadarskog župana Šime Mršić, dogradonačelnik Marijan Stopfer i drugi.

Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Keiji Takiguchi naglasio je posebnost devete obljetnice obilježavanja pad atomske na Hirošimu i Nagasaki u Biogradu na Moru s obzirom na obilježavanje 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske i svečanu dodjelu carskog Ordena izlazećeg sunca za zlatnim zrakama i okovratnikom biogradskom gradonačelniku.

– Čestitam gospodinu Knezu i izražavam mu duboku zahvalnost na trudu i održavanju ove posebne komemoracije u Hrvatskoj! – dodao je Takiguchi.
Svečanosti je nazočio i dr. Tonči Tadić, znanstveni suradnik u Institutu Ruđer Bošković, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice i bivši saborski zastupnik, kojem je 2014. godine isto tako uručen orden izlazećeg sunca za posebne zasluge u znanstvenoj razmjeni na području nuklearne fuzije.
U glazbenom dijelu nastupile su mlade pjevačice Lucija Stipanović, Đana Smajo i Nives Lazar.



 

Skoči do alatne trake