Subota, 20 travnja, 2024

Općina Pakoštane obilježila svoj dan i 25. obljetnicu osnutka: Načelnik Milivoj Kurtov osvrnuo se na učinjeno u proteklih 25 godina i istakao planove

U baštinskom hotelu Maškovića hanu u Vrani, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Slavka Maksana, održana je svečana sjednica u povodu Dana Općine Pakoštane. U nazočnosti brojnih uzvanika te uz uvodnu intonaciju Lijepe naše zadarske klape Munita i odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u obrani domovine, općinski načelnik Milivoj Kurtov osvrnuo se na dostignuća i planove općinskog vodstva u proteklih dvadeset i pet godina od osnutka jedinice lokalne samouprave Općine Pakoštane.
– U dvadeset i pet godina postojanja Općina Pakoštane realizirala je niz velikih, kapitalnih ulaganja. Pakoštane je bilo naselje koje je devedesetih godina muku mučilo s vodom i kanalizacijom, a danas je naselje koje u devedeset posto pokriveno vodoopskrbnim sustavom i rekonstruiranim cjevovodom. – istaknuo je, među ostalim, Kurtov.

Nadalje, izgrađeno je 240 metara rive, pet trafostanica, za pet puta je povećan broj javnih rasvjetnih tijela, izgrađeno je nogometno igralište, obnovljena je općinska zgrada, naveo je Kurtov i nastavio, u poslovnoj zoni je izgrađena infrastruktura osim asfaltnog dijela, zatim, izgrađena je sportska dvorana u sklopu osnovne škole, postavljena je javna rasvjeta na dijelu šetnice Pakoštane-Drage te uređeni su poljski putevi. Do kraja mandata, plan je izgraditi istočni ulaz u Pakoštane, dograditi dječji vrtić u Pakoštanima s jaslicama, potom, izgradnja nautičke luke i polivalentnog centra Jaz u Pakoštanima, dovršenje šetnice Pakoštane-Drage, izgradnja teniskih terena i tribina na nogometnom igralištu te realizirati kvalitetnu vodoopskrbu u području visokih zona.

Unazad dvadeset i pet godina Drage je bilo mjesto bez ijednog četvornog metra asfalta izuzev Jadransku magistralu i Dolašku dragu, a danas je to naselje s asfaltiranim prometnicama. Rekonstruiran je vodoopskrbni cjevovod i izgrađena je kanalizacija, uređeno je mjesno groblje, izgrađeno nogometno igralište, uređena je plaža i parkirališta, turističkoj zoni Kurela osigurana je električna energija, izgrađena je šetnica u Dolaškoj dragi i tako dalje. Planira se izgradnja nove vodospreme, cjevovod i kanalizacija za turističku zonu Velika Kurela, vatrogasni dom, izgradnja rive u Dugovači s vezovima za domaće stanovništvo, izgradnja nautičke luke Drage te benzinske crpku za vozila i plovila.

U Vrani je riješen vodoopskrbni sustav, izgrađen je niz mostova, malonogometno igralište, proširena je javna rasvjeta, obnovljen je spomenik kulturno-povijesne baštine Maškovića han a u planu je izgradnja vodospreme, tematskog parka Pećina, mrtvačnice i multimedijalno opremanje baštinskog hotela Maškovića han.


Na otoku Vrgadi izgrađen je podmorski cjevovod, mjesna vodovodna mreža, nova škola, uređena je riva, betonirane su ulice te je u tijeku rekonstrukcija javne rasvjete a u planu je gradnja sjeverne luke.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić istaknuo je kvalitetan i suradnički odnos između Općine Pakoštane i Zadarske županije te kao primjer, između ostalog, naveo sudjelovanje Županijske lučke uprave Zadar u sanaciji pristana u pakoštanskoj luci i kao i pomoć za izradu projektne dokumentacije za luku Dugovača u Dragama vrijedne 380 tisuća kuna.
Svečanosti u Maškovića hanu nazočili su brojni uzvanici, među ostalima, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i posebnog savjetnika za branitelje Ante Deur, general Ante Gotovina i saborski zastupnik Davor Lončar.

Dan Općine Pakoštane obilježava se na dan pogibije četvorice hrvatskih vitezova, Mira Barešića, Zdeslava Turića, Frane Bokanovića i Milana Pandžića, stradalih u vojnoj akciji od strane velikosrpskih pobunjenika kobnog 31. srpnja 1991. godine u Miranjama Donjim. Općinsko vodstvo, predstavnici braniteljskih udruga te rodbina četvorice poginulih hrvatskih heroja, u znak sjećanja i njihova nemjerljivog doprinosa u stvaranju neovisne Hrvatske, položili su vijence i zapalili svijeće pod spomen-obilježje u Miranjama Donjim.


Dobitnici priznanja:

PRIZNANJE OPĆINE PAKOŠTANE:

1) Roko Pilić – učenik Osnovne škole Pakoštane za osobite uspjehe tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, postignuća na natjecanjima u znanju iz kemije na županijskoj razini i iz fizike na državnoj razini. Učenik je generacije u školskoj godini 2017./2018.

2) Miranda Čirjak – pjesnikinja iz Benkovca, rodom iz Vrane, za književno stvaralaštvo te razvijanje društvenih odnosa od značenja za Općinu Pakoštane. Ove godine izdala je svoju prvu zbirku pjesama „Suza u mom oku“ koja sadrži 72 pjesme različite tematike pisanih slobodnim stihom koje odišu motivima ljubavi i života koji na koji na kraju uvijek pobijeđuje.

3) don Thomas Vargas – za misijsku pastoralnu službu u župi Sv. Ante Padovanskog u Dragama. Dolaskom u Drage pokrenuo je mnoge radne akcije na uređenju župne crkve i izgradnji ogradnog kamenog zida oko crkve.

 

NAGRADA OPĆINE PAKOŠTANE:

  • Dobrovoljno vatrogasno društvo Drage – za rad, djelovanje te doprinos u svekupnom razvoju Općine Pakoštane. Osnovano je 2007. godine i danas broji 48 članova od kojih 38 operativnih. Počasni predsjednik i osnivač društva je Josip Nemet koji je svoje iskustvo i znanje nesebično podijelio s izabranim predsjednikom Svemirom Stojanovom i zapovjednikom Daliborom Barešićem.
  • Dobrovoljno vatrogasno društvo Pakoštane-Vrgada-Vrana – za rad, djelovanje te doprinos u svekupnom razvoju Općine Pakoštane. Osnovano je 2001. godine i danas broji 102 člana od kojih 49 operativnih. Predsjednik DVD-a je Željko Barešić, njegov zamjenik Valter Lacman, zapovjednik je Šime Knežević, a njegov zamjenik Mate Čudina. Pokrivaju područje od 124 četvrona kilometra, a na godišnjoj razini interveniraju od 50 do 90 puta. Sudjeluju i na javnim skupovima među kojima se može izdvojiti biciklistički MTB maraton Vransko jezero i humanitarna utrka Wings for Life, potom Dani vitezova vranskih te hodočasnički susret u svetištu Sv. Nediljice u Vrani.


 

Skoči do alatne trake