Petak, 29 ožujka, 2024

Turanj: Održana Folklorna večer „Bonaca mi spokoj daje“ u spomen na prerano preminulog voditelja Božidara Budanovića

Na trgu ispred župne crkve Gospe od Karmela u Turnju, u organizaciji domaće Kulturno-umjetničke udruge Maslina, održana je Folklorna večer „Bonaca mi spokoj daje“ u sjećanje na prerano preminulog dugogodišnjeg voditelja i dopredsjednika turanjske kulturno-umjetničke udruge Božidara Boška Budanovića.

Tijekom jednoiposatnog programa kojeg je vodila Branka Pelicarić, uz domaćina KUU Maslina, nastupili su KUD Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica te Puhački orkestar Mrzlo Polje iz Velikog Trgovišća. Priredba „Bonaca mi spokoj daje“ održava se osmu godinu zaredom, a naziv je dobila po skladbi koju je skladao i napisao pokojni Budanović. Prerana smrt spriječila je Božidara da objavi knjigu „Zapisi o Turnju“ pa je tako njegova KUU Maslina to učinila 2015. godine.

KUU „Maslina“ iz Turnja osnovana je 1990. godine na inicijativu Vesne Santini i tadašnjih članova s ciljem očuvanja običaja svojeg mjesta, Zadarske županije i cijele Hrvatske. Najstarija je kulturno-umjetnička udruga na području Zadarske županije i njeni članovi tijekom ovih gotovo 30 godina djelovanja sudjelovali su na mnogim državnim i međunarodnim smotrama njegujući izvorni folklor i tradicijske običaje mjesta i okolice. Ponosno ističu sudjelovanja na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, u Riminiju, Sloveniji, Pragu, zatim dvanaest puta u Metkoviću, na Vinkovačkim jesenima u Vinkovcima, u Đakovu, Slavonskom Brodu i tako dalje.

Na kraju, predsjednica KUU Maslina Jovita Pirović uručila je voditeljima gostujućih skupina zahvalnice i prigodne darove, voditeljici KUD-a Zlatko Baloković Krapinske Toplice Gordani Kapelac te Miroslavu Vukovojcu-Duganu, voditelju i dirigentu Puhačkog orkestra Mrzlo Polje iz Velikog Trgovišća.
– Najveće hvala našim gostima koji su se stvarno žrtvovali, dugo putovali i nastupili i nadam se da očekuje još ugodnog druženja s njima. Sve za naše vatrene! – rekla je završnom dijelu manifestacije Pirović pritom misleći na izmijenjeni termin priredbe „Bonaca mi spokoj daje“ zbog utakmice „vatrenih“ s Rusijom.



Skoči do alatne trake