Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Ženskoj klapi Kurjože iz Podstrane Grand Prix jedanaestog Festivala klapa Školjka u Pakoštanima!

Ženska klapa Kurjože iz Podstrane pobjednice su ovogodišnjeg jedanaestog po redu Festivala klapa Školjka u Pakoštanima i tako postale druga ženska klapa, nakon prošlogodišnje Prežence iz Zadra, kojoj joj je to pošlo za rukom u povijesti ovog prestižnog klapskog natjecanja. U trećem završnom krugu natjecanja, u koji su se odlukom žirija plasirale dvije ženske klape, Kurjože iz Podstrane i Karmel iz Turnja, i jedna muška klapa, Sebenico iz Šibenika, Kurjože su dobile maksimalnu prosječnu ocjenu 5 osvojivši tako Grand Prix pakoštanske Školjke.

Tročlani ocjenjivački žiri činili su skladatelj, obrađivač, voditelj klapa i ujedno predsjednik žirija Mojmir Čačija iz Sinja, skladatelj, obrađivač i voditelj klapa i zborova Ivo Nižić iz Zadra i vrstan pjevač, voditelj klapa i obrađivač Marko Rogošić iz Zagreba. Drugo mjesto i zlatna plaketa, kao i prošle godine, pripala je ženskoj klapi Karmel s prosječnom ocjenom 3,67 dok je treće mjesto i zlatnu plaketu osvojila muška klapa Sebenico s prosječnom ocjenom 3,33.

Umjetnički ravnatelj festivala i autor koncepcije festivala, inače dirigent, vokalni pedagog, solo pjevač i voditelj mnogih klapa i zborova Bojan Pogrmilović, za ovogodišnje izdanje Školjke, izabrao je jedanaest klapa: tri muške, Sebenico iz Šibenika, Zvizdan iz Posušja i Condura iz Nina, šest ženskih, Kurjože iz Podstrane, Zvizdan iz Posušja, Stridonne iz Štrigove, Salona iz Solina i Libar iz Privlake te dvije mješovite, Sveti Duh iz Vrbanja i Maraška iz Zadra. Salona iz Solina zbog nepredviđenih okolnosti nije stigla u Pakoštane te nije mogla nastupiti.

Pobjedničkoj klapi Kurjože s voditeljem Mirkom Radanom zlatnu plaketu i statuu Školjke autora Bojana Podhraškog uručili su zamjenik načelnika Općine Pakoštane i direktor festivala Josip Klarić i umjetnički ravnatelj Bojan Pogrmilović. Zlatne, srebrne i brončane plakete i diplome predstavnicima klapa dodijelili su direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin i direktor festivala Josip Klarić.


Zvučnu snimku festivala poslušajte na sljedećoj poveznici: Festival klapa Školjka 2018 (.mp3)


 

Scenu, stautuu te diplome dizajnirao je Jakov Đinđić, a program je vodila Anđela Fržop. Glavni koordinator festivalskih događanja i autor softvera za bodovanje klapa bio je Nenad Macuka. Za konstrukciju školjke na pozornici zaslužni su Slavko Maksan i Anđelko Maksan sa suradnicima.

Lovro Jurišić, pomoćnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije, svečano je otvorio festival i pri tome naglasio važnost očuvanja klapskog pjevanja koje je 2012. godine uvršteno u UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.
Festival klapa Školjka organizira Općina Pakoštane uz suorganizaciju Turističke zajednice općine Pakoštane. Prvi je i za sada jedini festival na otvorenom u Hrvatskoj koji koristi sustav prirodne akustike koji je i najrealniji za procjenu klapa, prvi je klapski festival koji je uveo drugačiji sustav bodovanja i nagrađivanja te pisane komentare stručnog žirija, a već treću godinu i potpuno nov sustav natjecanja uzbudljiv za klape, zanimljiv za publiku a posebno zahtjevan za žiri. Želja organizatora je ne podlegnuti estradi a učiniti festival privlačnijim i zanimljivijim publici. Posebnost festivala je da se zajedno natječu muške, ženske i mješovite klape. Od prošle godine na festival se mogu prijaviti i inozemne klape pa su tako interes pokazale i klapski sastavi iz Slovenije i Crne Gore, a ove godine dvije klape stigle su iz Bosne i Hercegovine.



 

Skoči do alatne trake