Petak, 19 travnja, 2024

Održani „Regionalni dani EU fondova“: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU poziva građane na veću uključenost

U Biogradu na Moru, u kongresnoj dvorani hotela Ilirija, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u realizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, održani su „Regionalni dani EU fondova“.

Dragan Jelić

Na početku, sudionike konferencije pozdravio je gradonačelnik grada Biograda na Moru Ivan Knez koji je naglasio važnost pridobivanja europskih novčanih sredstava „za što su zaslužne sve vlade, ne samo jedna“, rekao je Knez. Isto tako, dodao je kako velik dio strateških projekata, kao što je izgradnja mreže odvodnje otpadnih voda, ne bi bili realizirani bez pomoću EU-a budući da, kako je kazao Knez, „to hrvatska država ne bi nikada napravila pa ni onda“, konkretan je bio biogradski gradonačelnik.

Ivan Knez

Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kazao je kako je želja ministarstva potaknuti građane na prijavu na brojne EU natječaje, da postanu nosioci pozitivnih promjena te da pokrenu vlastite poduzetničke projekte.
– Naravno, novcem iz EU fondova ne financiramo samo velike infrastrukturne projekte o kojima saznajete iz medija, već i razvoj malih i srednjih tvrtki, obrta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, civilnog društva, udruga i svih ostalih koji su zainteresirani i koji mogu prijaviti kvalitetne projekte. – istaknuo je Jelić.

Tijekom 2017. i 2018. godine korisnicima je putem natječaja na raspolaganje stavljeno više od 24 milijarde kuna što je puno više od iznosa za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Do 2020. godine, naglasio je Jelić, Hrvatska mora ugovoriti više od 10 milijardi kuna bespovratnih sredstava, što znači 12 milijardi kuna projekata što bi trebalo utrošiti do 2023. „jer ono što ne potrošimo, morat ćemo vratiti u europski proračun“, naglasio je Jelić.
Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero Danijel Katičin predstavio je projekt sufinanciran iz europskih izvora „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero“. Vrijednost projekta je približno 22,3 milijuna kuna od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancira s gotovo 19 bespovratnih milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovat će s 1,6 milijuna kuna, nositelj JU Park prirode Vransko jezero s približno 1,16 milijuna te partneri u projektu Grad Biograd na Moru s približno 393 tisuće, udruga Biom sa 166 tisuća te LAG Laura s približno 7 tisuća kuna.

Ivan Čupić
Projekt obuhvaća, između ostalog, uređenje Info-centra Biograd na Moru u zgradi sadašnjeg Centra za socijalnu skrb u Biogradu na Moru, potom, uređenje lučice Crkvine u Parku prirode Vransko jezero, nabavu višenamjenskog plovila, izgradnju i obnovu edukacijsko-poučne i biciklističke staze, povezivanje vidikovca Kamenjak, info-centra Prosika, pristaništa Bašinka, nadzorne postaje Crkvine te drvene poučne staze, nabavu električnog vlaka kapaciteta 60 posjetitelja, izgradnju adrenalinskog parka te uvođenje sustava naplate, evidencije i praćenja posjetitelja.

Ivan Čupić, voditelj jedne od najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u Hrvatskoj, LAG-a Laura, govorio je o razvojnim projektima u Biogradu na Moru sufinanciranih iz fondova EU. Naveo je dvanaest projekata LAG Laure, bilo u ulozi nositelja, bilo kao partnera, koji su u fazi realizacije ili odobrenja. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 125 milijuna kuna, a najvrjedniji je među njima su Poduzetnički inkubator u iznosu od približno 38 milijuna kuna, zatim, Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero u iznosu od približno 22,3 milijuna, Centar za održivi turizam BioSfera Biograd u vrijednosti od 21,8 milijuna, izgradnja POS stanova u iznosu od 10,6 milijuna kuna i tako dalje.
U panel-raspravi o temi „Biograd na Moru – Razvoj turizma i poljoprivrede kroz fondove EU“ sudjelovali su Danijel Katičin, Ivan Čupić, Branka Palčić iz Ministarstva poljoprivrede te Ksenija Slivar iz Ministarstva turizma.

Održana su stručna predavanja o EU fondovima kao mogućnosti financiranja, odnosno, o aktualnim natječajima za razvoj poljoprivrede, turizma, poduzetništva i energetsku učinkovitost. O ovoj temi govorili su Jelena Goričanec-Mamić iz Ministarstva turizma, Branka Palčić, Ivana Milan iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Suada Mustajbegović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Bruno Grubešić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Rade Dubreta iz HAMAG-BICRO-a.
U sklopu radionice „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?“ govorio je Antonio Surjan Žanko iz tvrtke Zlatni plamen d.o.o. a pritom je pojasnio uvjete provedbe projekta koje je potrebno poznavati prije prijave na natječaj, kako ispuniti prijavne obrasce, kako pripremiti projektnu dokumentaciju te koja je procedura slanja projektne prijave te na čemu se najčešće gube bodovi.

Danijel Katičin

Radionica „Regionalni dani EU fondova“ održavat će se diljem Hrvatske u iduće dvije godine, a osnovni cilj je upoznavanje građana s važnom ulogom EU fondova u gospodarstvenom napretku Hrvatske, ujednačen razvitak svih krajeva Hrvatske te stvaranje novih radnih mjesta.



 

Skoči do alatne trake