Utorak, 23 travnja, 2024

DVD-u Biograd na Moru francuski vatrogasci darovali šumsko vatrogasno vozilo vrijedno 250 tisuća kuna

Biogradski vatrogasci u novu turističku sezonu ulaze opremljeniji za vrijedno vatrogasno šumsko vozilo Renault 4×4, dar francuske nevladine vatrogasne  udruge za međunarodne hitne slučajeve PUI (Pompiers de l’Urgence Internationale).
Svečana primopredaja rabljenog vatrogasnog vozila vrijednog 250 tisuća kuna, kojeg su dovezli članovi ove francuske udruge Remy Desbois i Alain Deffontis prevalivši put od tisuću i osamsto kilometara, održana je u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biograd na Moru. Ključeve vrijednog vozila obujma spremnika tri tisuće litara i namijenjenog za intervencije na otvorenom prostoru i teškom šumskom terenu predsjedniku DVD-a Biograd na Moru Ivici Kapitanoviću predao je regionalni ataše za unutarnje poslove pri Veleposlanstvu Republike Francuske Stephane Tijardović.

– Mala smo zemlja, vidjeli ste i sami da smo lani imali veliku sezonu požara kada je izgorilo dosta šume na cijelom području Dalmacije. S opremom smo uvijek u deficitu ali imamo prijatelje koji su to prepoznali. – istakao je Kapitanović zahvalivši se na daru i dodavši kako su francuski donatori „stekli dobrog prijatelja u Biogradu“.
Riječi zahvale uputili su u ime Javne vatrogasne postrojbe Biograd na Moru zapovjednik Darko Banić te u ime Grada Biograda na Moru dogradonačelnik Marijan Stopfer koji je podsjetio na uspješnu provedenu proljetnu akciju čišćenja park-šume Soline od niskog raslinja, potencijalne opasnosti od nastanka požara.

DVD Biograd na Moru broji dvadeset vatrogasaca od toga deset aktivnih. Vozni park čini, uz darovano vozilo, dvije autocisterne, kombi-vozilo za prijevoz vatrogasaca i zapovjedno vozilo.
– Za nas ovo je znak povjerenja u odličnu suradnju s vama. Ovo je peta organizirana akcija udruge PUI na području civilne sigurnosti u posljednje dvije godine i vrlo smo ponosni na to jer znamo da će to sačuvati živote i zaštititi okolinu. Nadam se da će vam ovaj kamion biti koristan u borbi protiv požara i znajte da smo spremni i na druge vaše zahtjeve na području civilne sigurnosti. – poručio je ataše Stephane Tijardović.

Uspješna suradnja koja je rezultirala vrijednom donacijom započela je uspostavom prijateljstva zapovjednika DVD-a Biograd na Moru Ante Katuše i instruktora u Vatrogasnoj školi Zagreb Dubravka Regovića, poveznice između francuskih i biogradskih vatrogasaca.
Jedna od misija francuske vatrogasne udruge PUI je pomagati na području civilne sigurnosti, poručio je Remy Desbois, i izrazio zadovoljstvo da mogu to činiti i u Hrvatskoj.
– Poznato nam je da su hrvatski vatrogasci jako dobri u svom poslu ali znamo i da imaju malo slabije mogućnosti pa nam je jako drago da možemo pomoći i pridonijeti zaštiti okoliša. – dodao je Desbois.

Biograđani su prijateljima iz Francuske uručili zahvalnice i prigodne darove s autohtonim proizvodima dok je ataše Tijardović prvom čovjeku Javne vatrogasne postrojbe Biograd na Moru Darku Banić, u znak nastavka suradnje, uručio orden DCI-a (Direction de la Cooperation International), odnosno Uprave za međunarodnu suradnju francuske policije i žandarmerije.



 

Skoči do alatne trake