Petak, 29 ožujka, 2024

Potpisani ugovori i otvorene ponude: Biograd na Moru gradi reciklažno dvorište i pretovarnu stanicu, Zadarska županija prednjači u projektu izgradnje centra za gospodarenje otpadom

U Biogradu na Moru, u gradskoj vijećnici, svečano je potpisan ugovor o izgradnji i nadzoru pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Gračacu i Pagu u sklopu projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. U ime tvrtke za gospodarenje otpadom Zadarske županije Eko d.o.o. Zadar ugovore o izvođenju radova i nadzoru potpisao je direktor Dino Perović dok je u ime tvrtke izvođača radova Lavčević Zadar d.o.o. to učinio direktor Goran Miloloža, a u ime nadzorne tvrtke Civil Engineering Consultancy d.o.o. Zadar ugovor je potpisala direktorica Jasminka Ćoza.
Vrijednost radova na izgradnji budućih pretovarnih stanica je približno 17,4 milijuna kuna bez PDV-a odnosno 21,8 milijuna kuna, a obavljanja nadzora radova približno 425,8 tisuća bez PDV-a odnosno 532,2 tisuća kuna.

Pretovarna stanica Biograd na Moru bit će smještena u novom proširenom dijelu Industrijske zone Biograd na Moru, oko 2 kilometra zapadno od prometnice Biograd na Moru-Benkovac. Pretovarna stanica Pag bit će izgrađena oko 8 i po kilometara jugoistočno od grada Paga dok će pretovarna stanica Gračac biti smještena oko 4 kilometra uz državnu cestu D1 u smjeru Udbine.
Pretovarne stanice iznimno su značajne za rad budućeg Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje jer će se u njima obavljati prihvat i privremeno odlaganje nerazvrstanog komunalnog otpada s gravitirajućih naseljenih područja te priprema i prekrcaj u vozila koja će otpad prevoziti u budući centar za gospodarenje otpadom u kojem će se otpad uporabiti odnosno zbrinuti.

Potpisani ugovori, kao i projekti usmjereni ka gospodarenju otpada koji se provode na lokalnim i regionalnim razinama, dio su sveobuhvatne Strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske i dio su ostvarenja ciljeva koje je Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju i kojima se, između ostalog, obvezala do 2020. godine odvojeno prikupljati minimalno 50 posto stakla, papira, metala i plastike.
Istoga dana, u prostorijama tvrtke Eko d.o.o. u Zadru obavljeno je javno otvaranje ponuda za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za zbrinjavanje otpada Biljane Donje. Pristigle su dvije ponude, niža slovenske tvrtke Riko d.o.o. sa sjedištem u Ljubljani s iznosom od približno 368,5 milijuna kuna bez PDV-a odnosno 460,6 milijuna kuna s PDV-om, te viša zajednice ponuditelja iz Poljske Control Process s iznosom od približno 439,7 milijuna kuna bez PDV-a odnosno 549,7 milijuna kuna s PDV-om. Procijenjena vrijednost predmeta nabave je 295 milijuna kuna bez PDV-a.

Dino Perović kazao je kako se radi o vrlo bitnom ugovoru jer predstavlja „prvu lopatu“ nakon duge pripremne faze izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Slijedi potpisivanje ugovora o pružanju usluga nadzora nad izgradnjom CGO-a Biljane Donje a zatim ugovor o nabavci opreme za centar vrijedan oko 46 milijuna kuna.
– Na otvaranju ponuda dogodilo se ono što smo i očekivali: sve ponude bile su iznad procijenjene vrijednosti. Najjeftinija je bila 25 posto iznad te vrijednosti, a skuplja 50 posto. To je u biti sindrom Pelješkog mosta gdje je ponuda bila oko 20 posto iznad procijenjene vrijednosti. To nije problem samo ovog natječaja nego svih infrastrukturnih natječaja u Hrvatskoj. – rekao je Perović.
Procijenjena vrijednost, dodao je Perović, potječe od prije četiri godine, te je tijekom tog razdoblja provođenja javne nabave i pripremnih postupaka došlo do poskupljenja građevinskih radova. Perović je iznio podatak da se cijena građevinskih radova povećava na mjesečnoj razini za 0,5 posto te dodao kako sada slijedi evaluacija ponuda te u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU nalaženje optimalnog rješenja na koji način namaknuti dodatna financijska sredstva.

– Poništenje natječaja, po meni, ne znači ništa jer ako krenemo u to, dobit ćemo još veću procijenjenu vrijednost s obzirom na rast cijena građevinskih radova. – pojasnio je Perović.
Odabrani izvođač radova imat će dvanaest mjeseci za ishođenje više od trideset građevinskih dozvola a rok završetka radova je dvadeset jedan mjesec. Pokusni rad Centra za gospodarenje otpadom je šest mjeseci.
Gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez istakao je kako su za Grad Biograd na Moru projekti izgradnje reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice od velike važnosti, posebno kada je riječ o sanaciji odlagališta Baštijunski brig.
– Vrijednost izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u Industrijskoj zoni Biograd na Moru je približno 5,2 milijuna kuna s PDV-om pod uvjetom da hrvatski projektanti ne pogriješe, a koji često vole pogriješiti 10 do 15 posto. Ako pogriješe do 25 posto, napravit ćemo aneks ugovora, ako pogriješe više, znate onda priču. Ugovor je potpisan s tvrtkom Tehno-Elektro d.o.o. iz Đakova a projekt će se sufinancirati s više od 90 posto iz EU i nacionalnih fondova. – kazao je Knez.
Potpisivanje ugovora u Biogradu na Moru vrlo je važno za cijelu Zadarsku županiju i južni dio Ličko-senjske županije jer radi se o velikom koraku naprijed prema uspostavi učinkovitog gospodarenja otpadom u skladu sa zadanim ciljevima na razini države.
Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić kazao je kako će Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje biti jedna od tri glavna uporišta cjelovitog sustava gospodarenja otpadom koji uključuje i sanaciju i zatvaranje sadašnjih odlagališta komunalnog otpada na području naše županije.

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan je 377.326.793,56 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. u udjelu od 70,7 posto. U sufinanciranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 19,4 posto te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10 posto.
Voditeljica Samostalne službe-posredničkog tijela u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Suada Mustajbegović kazala je kako je fond radio na oko stotinjak projekta izgradnje i opremanja reciklažnih dvorišta na području Hrvatske a potpisano je sedamdeset ugovora.
– Za reciklažna dvorišta odobrena su sredstva u visini od 170 milijuna kuna a do sada odobrena su i sredstva za dva centra za gospodarenje otpadom: Biljane Donje i Bikarac. Nadalje, odobrena su sredstva za sanaciju tri zatvorena odlagališta a objavljen je i poziv za edukativne i obrazovne aktivnosti vezano uz gospodarenje otpadom i pravilno odvajanje otpada. – naglasila je Mustajbegović i dodala kako do kraja ove godine, prema uredbi EU-a, moraju biti zatvorena sva odlagališta komunalnog otpada a dosadašnji način zbrinjavanja otpada priveden kraju.
Rok za izgradnju pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu je 12 mjeseci, izjavio je Goran Miloloža iz Lavčević Zadar d.o.o.-a, a početak radova je odmah odnosno maksimalno u roku od 30 dana.

Dva centra za gospodarenje otpadom, na razini Hrvatske, već su završena: Kaštijun u Istarskoj županiji i Marinšćina u Primorsko-goranskoj. Dva su odobrena, Biljane Donje za Zadarsku i južni dio Ličko-senjske županije i Bikarac za Šibensko-kninsku županiju, a za tri je raspisan natječaj za izradu projektne dokumentacije: za Grad Zagreb i za dva centra za područje Slavonije: Šagulje-Ivik u Novoj Gradiški i Orlovnjak u Osijeku.
– Od projektne dokumentacije do ove faze s CGO Biljane Donje dug je put i moram pohvaliti Zadarsku županiju koja je među prvima krenula projektom gospodarenja otpadom i vrlo je napredna. Zadrani su stvarno prepoznali priliku dobiti bespovratna sredstva i da se organiziraju kako bi prednjačili u Hrvatskoj. – naglasila je Mustajbegović.

Potpisivanju ugovora, uz navedene, nazočili su i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, načelnica Općine Gračac Nataša Turbić, načelnici općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakov , Tkon i Polača Milivoj Kurtov, Zoran Pelicarić, Goran Mušćet i Tomislav Prtenjača, voditeljica odnosa s javnoću Eko d.o.o. Zadar Ljiljana Jujrjević, tajnica u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Andrea Bartolić, voditelj LAG Laure Ivan Čupić, ravnatelj JU Park Prirode Vransko jezero Danijel Katičin, pomoćnik pročelnika županijskog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zvonimir Dorkin, glasnogovornik Zadarske županije Ante Župan i drugi.



 

Skoči do alatne trake