Petak, 19 travnja, 2024

Potpuna nova dimenzija doživljaja Vranskog jezera: Stigao električni brod za posjetitelje, na Uskrs sljedeće godine prva plovidba

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero nabavila je turistički električni brod koji će dati, nema dvojbe, potpuno novu dimenziju u turističkoj ponudi Parka prirode Vransko jezero i cjelokupnog našeg kraja. Riječ je o dvotrupcu dugom petnaest metara i širokom 5,80 metara s pedeset šest sjedala za putnike i tri sjedala za članove posade. Brod pogone dva električna motora svaki snage 30 kilovata a opremljen je solarnim panelima za napajanje navigacije i sličnog dok je salon za putnike ostakljen što će omogućiti uporabu broda tijekom cijele godine.

– Brod je izgradilo najveće brodogradilište za unutarnju plovidbu u Hrvatskoj i puno šire tvrtka „Brodocentar Sisak“ a projektirala zajednica ponuditelja „Studio 360“ na čelu s projektantom Darkom Bandulom. Još nas očekuju sitni završni radovi na staklima, palubi i ugradnja pomičnih sjedala jer brod će se moći koristiti i kao prostor za igraonicu i radionicu. – rekao nam je Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero.
Električni brod vrijedan je 3.385.500,00 kuna i veći dio, 80 posto, sufinanciran je od Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša dok je preostalih 20 posto osigurano iz programa PARCS UNDP-a, odnosno Razvojnog programa Ujedinjenih naroda.

Dario Rogić, glavni nadzornik i Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero

– Brod je testiran u tri navrata na rijeci Savi i dobio je plovidbenu dozvolu. Maksimalna brzina je deset nautičkih milja, međutim, nama će važnije biti ispitati autonomiju baterija pri optimalnoj brzini od sedam milja. Na testnoj vožnji, zajedno s načelnikom Kurtovom, uvjerili smo se da je brod zaista izvrstan i jako je dobrih maritimnih sposobnosti. Sličan brod naziva „Bajadera“ istog proizvođača plovi na Dunavu u Vukovaru i ako računamo po njemu, bit ćemo zadovoljni. – dodaje Katičin.
Usporedo s nabavkom broda i izgradnjom pristaništa, JUPP Vransko jezero radi na dobivanju svih certifikata za plovidbene pravce.

– Lučka uprava Sisak, Lučka kapetanija Sisak, Agencija za vode i Ministarstvo su četiri tijela. Još ih ima pet kojih se sada ne mogu trenutno sjetiti. Svi oni su nadležni kako bismo imali prometne plovidbene pravce na jezeru. – naglašava Katičin.
Prva faza gradnje pristaništa Crkvine kreće polovicom kolovoza i mora biti završena do kraja godine budući da su grubi radovi u parku prirode 1. siječnja do 15. kolovoza zabranjeni.

Šezdesetmetarsko pontonsko pristanište na sjevernoj strani jezera Bašinka je završeno prije dvije godine tako da se u vrijeme Uskrsa sljedeće godine očekuje da električni brod „Danguba“, nazvan po ugroženoj vrsti čaplje i zaštitnom znaku parka, zaplovi najvećim prirodnim jezerom u Hrvatskoj.
Plovidbom novim brodom posjetitelji će imati prigodu doživjeti Vransko jezero na potpuno drugačiji način. Brod će prevoziti posjetitelje od Crkvina do Bašinke te će zatim električnim vlakom kroz kanjon Mernjača stići na atraktivni vidikovac Kamenjak. Dakako, nabavka vlaka i uređenje puta postavljanjem eko-betona kroz kanjon još su u pripremi. Isto tako, u planu je nabava još jednog broda za dvanaest putnika na solarni pogon kojim će se povezati lučica Prosika kao i buduća ribarsku kućicu u Banđenovoj dragi.


 

Skoči do alatne trake