Petak, 29 ožujka, 2024

Redovna sjednica Skupštine DVD-a Sv. Filip i Jakov: Rekordnih 80 intervencija u prošloj godini, zapovjedniku Jošku Majici priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice

U zgradi stare osnovne škole u Svetom Filip i Jakovu održana je dvadeset i osma redovna sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov kojom je predsjedao predsjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov i općinski načelnik Zoran Pelicarić.
Zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov Joško Majica izvijestio je nazočne o radu tijekom minule godine kazavši kako je zabilježeno osamdeset vatrogasnih intervencija, od osnivanja društva do sada najveći broj.

– Prema vrsti najviše je bilo požara otvorenog prostora – 61, zatim tehničke-intervencije-poplave devet, tehničke-otvaranje vrata dvije te po jedna požar dimnjaka, požar pojate (štale), požar razvodne kutije u trafostanici, požar električnog stupa, požar rovokopača, požar kamp-kućice, požar krovišta kuće te tehnička-prometna nesreća. Od ukupnog broja intervencija, šesnaest puta je intervenirano izvan granica Općine Sv. Filip i Jakov. – rekao je Majica dodavši da su dvije intervencije bile sa smrtnim posljedicama: požar pojate u Raštanima Gornjim i teška prometna nesreća u Sv. Petru.

Zapovjednik Majica posebno je istakao tešku i vrlo izazovnu 2017. godinu i izdvojio najtežu intervenciju u 2 sata i 17 minuta u noći 21. kolovoza 2017. kada je buknuo veliki požar koji je zaprijetio kućama u Turnju te zbog jake bure i mraka nije mogao biti u početku gašen zračnim vatrogasnim snagama.

Nadalje, na sjednici su istaknute i vrijedne donacije vatrogasne opreme tijekom prošle godine, prisjetimo se, od strane austrijskih vatrogasaca iz Štajerske, nizozemskih do fizičkih osoba. Isto tako, udruga Napredak iz Sv. Filip i Jakova povisila je za 2018. godinu financijsku pomoć za dodatnih deset tisuća a Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov je darovala osam tisuća kuna.
U ime Nadzornog odbora DVD-a Sv. Filip i Jakov, članove skupštine izvijestio je Ivan Baričić, predsjednik nadzornog odbora.

Joško Majica uputio je riječi zahvale svima koji su pridonijeli gašenju požara a posebno se zahvalio sezoncima Nikoli Perkoviću, Nikoli Zriliću, Stjepanu Marku Baturu, Martinu Brkljači i Nikoli Miljaniću, operativnim članovima DVD-a Sv. Filip i Jakov koji su pomagali u svoje slobodno vrijeme Niki Erstiću, Anti Totu, Antoniju Zriliću, Anti Škari, Kristijanu Coliću, Denisu Erstiću, Dariju Baturu, Damiru Mikuliću, Luki Petrini, Ivanu Baričiću, Boži Coliću i Damiru Majici, pričuvnom članu Marku Jačanu te Ivici Mandiću koji nije član društva a u vrijeme velikog požara u Turnju stavio se sa svojom autocisternom na raspolaganje.
Osim vatrogasnih, Zoran Pelicarić istakao je važnost i drugih vrsta intervencija poput sanacije puteva i prometnica nakon velikih kiša i poplava u rujnu prošle godine a koje se izvodilo u suradnji s komunalnim pogonom Općine Sv. Filip i Jakov i odvoza oko tisuću cisterni vode u domaćinstva u zaobalnom dijelu općine.

Prigodnu pozdravnu riječ uputili su gosti sjednice Skupštine DVD-a Sv. Filip i Jakov predsjednik DVD-a Sukošan i zapovjednik Vatrogasne postrojbe Hrvatskih autocesta Milan Ročak, predsjednik DVD-a Drage Svemir Stojanov, predsjednik DVD-a Ist Dragan Segarić, predstavnik DVD-a Mala Mlaka Zvonko Naglić te predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša koji je ovom prigodom zapovjedniku Jošku Majici, u ime Hrvatske vatrogasne zajednice,  svečano uručio Vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge.

Željko Šoša posebno je pohvalio DVD Sv. Filip i Jakov prisjetivši se prošlog ljeta kada je na području Zadarske županije buknulo čak trideset požara u 24 sata. Kao važnu polugu u učinkovitosti vatrogasnih društava istaknuo je imenovanje općinskog načelnika predsjednikom dobrovoljnog vatrogasnog društva pritom ne umanjujući doprinos i vrijednost njegovih prethodnika. Dodao je kako vatrogasci na kraju ipak mogu biti zadovoljniji prošlom godinom kada su harali veliki požari na otvorenom prostoru jer, kada se podvuče crta, nije bilo stradavanja ni civila, ni vatrogasaca a nijedan vrijedan objekt nije izgorio.


 

Skoči do alatne trake