Petak, 26 travnja, 2024

Biogradski srednjoškolci i profesori obilježili Svjetski tjedan novca posjetom HNB-u, Hrvatskom saboru i Ministarstvu financija

Učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda ekonomista te četvrtog razreda gimnazije Srednje škole Biograd na Moru, u pratnji profesorica Davorke Demo, Kornelije Peraić, Biserke Mikulić i Inke Batur, u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna novca, a u sklopu terenske nastave, posjetili su Hrvatsku narodnu banku, Hrvatski sabor te Ministarstvo financija.
Srednja škola Biograd na Moru svake godine obilježava Svjetski i Europski tjedan novca, bilo predavanjima predstavnika Hrvatske gospodarske komore u suradnji s nekom od poslovnih banaka, kao što je to bilo prošle godine ili odlaskom na terensku nastavu u financijske institucije, kao ove godine.
Terenska nastava ove godine započela je predavanjem u Hrvatskoj narodnoj banci u Zagrebu na kojoj su predavači biogradskim učenicima pokušali približiti temu financijski odgovornog ponašanja, kako u svakodnevnim transakcijama, tako i na Internetu. Pri tome učenici su na dar dobili promidžbeno pakiranje kovanica Republike Hrvatske a posebno vrijedi istaknuti susret s djelatnikom HNB-a Matom Rosanom, nekadašnjim učenikom biogradske srednje škole, smjer ekonomist, a kasnije student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i dobitnik rektorove nagrade.

Nakon Hrvatske narodne banke, uslijedio je posjet Hrvatskom saboru, kao zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske, gdje su učenici imali mogućnost prisustvovanja sjednici Sabora. Potom su u maloj dvorani uživo mogli razgovarati sa zastupnikom IX. izborne jedinice Mirom Buljem koji je bio oduševljen učeničkim zanimanjem za posao saborskog zastupnika, način na koji zastupnik kontaktira svoje birače kao i kako se postaje saborski zastupnik. Na zahtjev učenika, zastupnik Bulj obećao je učiniti sve da se učenicima-ekonomistima vrati praksa u novom kurikulumu.

Terenska nastava biogradskih srednjoškolaca završena je posjetom Ministarstvu financija. Na veliko iznenađenje učenika i profesora, ministar Zdravko Marić na svoju inicijativu održao je predavanje o državnom proračunu. Učenici su bili oduševljeni ministrovim više nego zanimljivim predavanjem te mu postavili pitanja o rebalansu državnog proračuna, deficitu te uvijek aktualno pitanje o tome koji bi se rashodi mogli smanjiti kako bi se profesorima povećale plaće. Na to pitanje učenike i profesore je iznenadio ministrov odgovor koji je rekao da kamate na javni dug iznose na godišnjoj razini isto koliko i ukupni izdaci za sve zaposlene u obrazovanju. Jedno je pitanje toliko pozitivno iznenadilo samog ministra, a odnosilo se na deficit državnog proračuna. Naime, učenica Agata Zrilić je ministra pitala o njegovom mišljenju o deficitu državnog proračuna s obzirom da veći dio ekonomista smatra da je deficit apsolutno negativan za državu u cjelini a jedan dio ekonomista ipak smatra da je deficit ponekad dobar i može pozitivno utjecati na gospodarstvo. Ministar Marić je na vrlo jednostavnom i njima pristupačnom primjeru objasnio kada je deficit dobar, a kada ne, tako da su svi bili zadovoljni odgovorom. Na kraju druženja s učenicima rekao je da su mu uljepšali dan svojim dolaskom i iskazanim interesom za državni proračun a to je svakako nešto o čemu bi svaki građanin trebao znati jer na ovaj ili onaj način sudjelujemo u njemu, bilo u prihodima ili u rashodima. Bila je ovo prigoda i za zajedničku fotografiju ministra sa svim učenicima i profesoricama a na kraju i s tri učenice Srednje škole Biograd na Moru Izabelom Rašin, Agatom Zrilić i Anteom Krstinić koje ove godine idu na državno natjecanje.
U želji da sustavno i trajno potiče učenje i poučavanje za financijsku pismenost, kako bi što više građana, posebice mladih, steklo financijsko obrazovanje, Republika Hrvatska je i ove godine obilježila Svjetski tjedan novca i Europski tjedan novca.
Prema definiciji OECD-a, „Financijsko obrazovanje je proces izgradnje kapaciteta kojim pojedinci podižu svoje razumijevanje financijskih proizvoda i sadržaja te putem informacija, poučavanja i objektivnih savjeta razvijaju vještine i samopouzdanje, kako bi mogli postati svjesniji financijskih rizika, ali i prilika za informirane odluke, te kako bi znali kome se obratiti za pomoć, izgraditi prikladne stavove i reakcije, a radi poboljšanja svog financijskog položaja i dobrog upravljanja novcem.“
Slijedom toga, Ministarstvo financija u suradnji s Ministarstvom gospodarstva poduzetništva i obrta, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom udrugom banaka, Hrvatskom narodnom bankom, Hrvatskim uredom za osiguranje, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Hrvatskom gospodarskom komorom, Udrugom društava za upravljanjem mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Hrvatskom udrugom poslodavaca je u tjednu od 12. do 16. ožujka do 2018. godine nizom aktivnosti obilježilo Svjetski i Europski tjedan novca.

Mjerenje financijske pismenosti u Hrvatskoj provedeno je u sklopu drugog međunarodnog ciklusa nacionalnih testiranja koje koordinira OECD. Istraživanje je provedeno 2015. god. metodom osobnog kontakta s ispitanicima (“licem u lice”) u dobnoj skupini od 18 do 79 godina na reprezentativnom uzorku od više od tisuću ispitanika. Istraživanja su pokazala da je financijski pismena tek jedna trećina ispitanika a prosječna ocjena je bila 2,8 što nikako nije zadovoljavajuće i svakako obvezuje sve nas na sustavno financijsko obrazovanje posebno mladih.




 

Skoči do alatne trake