Subota, 20 travnja, 2024

Promicanje tradicijskih jela našeg kraja: Manifestacija „Što su spremale naše bake“ ponudila čak 59 jela iz europskih zemalja

U organizaciji Srednje škole Biograd na Moru, u srednjoškolskoj sportskoj dvorani, s ciljem promocije i očuvanja bogatstva tradicionalnih domaćih hrvatskih jela, posebno ravnokotarskog, priobalnog i otočnog kraja Zadarske županije, priređena je manifestacija „Što su spremale naše bake“.
Pod mentorstvom učitelja kuharskog i konobarskog smjera Marina Banovića i Jakova Vulina, te uz pomoć pojedinih tvrtki iz Biograda na Moru i okruženja, učenici Srednje škole Biograd na Moru, zajedno s kolegama iz pet europskih zemalja u sklopu europskog programa Erasmus+, pripremili su čak pedeset devet jela, što domaćih što inozemnih.

U uvodnom dijelu sedamnaeste priredbe „Što su spremale naše bake“, inicirane još 2002. godine od strane tadašnjeg ravnatelja škole prof. Bože Došena, nastupili su sveučilišna a cappella skupina „A.K.A. Crescendo“ iz Zadra, plesna skupina Srednje škole Biograd na Moru pod vodstvom Ivana Baričića te Kulturno-umjetničko društvo Sv. Ante iz Draga.
Ravnatelj biogradske srednje škole Ivica Kero naglasio je važnost kvalitetne i zdrave dalmatinske hrane čije su recepture naše bake prenosile s naraštaja na naraštaj a koje pomalo nestaju s naših stolova.

Ove godine manifestacija je realizirana u sklopu dvogodišnjeg Erasmus+ projekta „My Europe, my Life, my Future“ u kojem su, uz Srednju školu Biograd na Moru i Hrvatsku, sudjelovali i gosti odnosno projektni partneri iz pet europskih zemalja: Poljske, Bugarske, Rumunjske, Grčke i Portugala.
– Svakih nekoliko mjeseci provodi se mobilnost učenika i profesora u neku od ovih zemalja. Ovaj tjedan mi smo domaćin projekta pod nazivom „Tastes of Europe“ (Okusi Europe op.a.). Kao što vidite, i oni će nam predstavili neke od njihovih delicija koje su tradicionalne u njihovoj domovini. – istakao je Kero.

Pročelnik županijskog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić naglasio je kako biogradska srednja škola, s obzirom na obrazovni program, može pridonijeti razvoju turizma kroz generiranje novih turističkih proizvoda s ciljem produženja turističke sezone.
Gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez kazao je kako je njegova vizija u desetogodišnjem razdoblju, uz postojeći studij ekonomije na veleučilištu Baltazar, uspostaviti u Biograd na Moru i studij gastronomije kako bi učenici stekli i visoko stručno obrazovanje.

Prof. Božena Kero, koordinatorica Erasmus+ programa u Srednjoj školi Biograd na Moru, kazala nam je kako je tema ove mobilnosti u kojoj je domaćin Hrvatska odnosno Srednja škola Biograd na Moru tradicionalna kuhinja.
– Sljedeći mjesec nam je na rasporedu mobilnost u Poljskoj gdje će tema biti tradicionalni ples te u rujnu ove godine projekt završava. U Poljsku odlaze naši drugaši iz tri različita razreda i pri tome se trudimo da svi učenici dobiju priliku sudjelovati u projektu. Trajanje mobilnosti predviđeno je na šest do sedam dana. – naglasila je prof. Kero.
U ime koordinatora EU projekta „My Europe, my Life, my Future“ i projektnih partnera, goste, učenike i učitelje pozdravila je Beata Krzysiak.
– Nadam se da ćete uživati u okusima naših tradicionalnih jela koja su karakteristična za nas kao što mi uživamo provodeći vrijeme ovdje. – rekla je Beata Krzysiak iz Poljske.
Bogati stol i plodove vrijednih ruku blagoslovio je župnik župe sv. Stošije don Ivan Mustać.


POMOGLI SU 

Manifestaciju „Što su spremale naše bake“ podržali su: Zadarska županija, Grad Biograd na Moru, Bure d.o.o. Biograd na Moru, Kroštula d.o.o. Pakoštane, Vrana d.o.o. Biograd na Moru, Poljoprivredna zadruga Maslina i vino Polača, Hotel Meduza Biograd na Moru, Ilirija d.d. Biograd na Moru, restoran Barba Biograd na Moru, restoran Carpy more Biograd na Moru i praonica Lora Biograd na Moru.



 

Skoči do alatne trake