Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Škraping Tkon-otok Pašman 2018.: Započela četrnaesta sezona Treking lige, Ante Pešić Golub pobjednik najteže kategorije

Oko devetsto natjecatelja iz jedanaest država svijeta, najviše, dakako iz Hrvatske pa onda Slovenije, usprkos lošim najavama vremenskih prilika, trčalo je i hodalo po otočnom kamenju, škrapama, na trinaestoj jedinstvenoj međunarodnoj sportsko-turističkoj utrci „Škrapingu“.
Organizatori, Općina Tkon, Javna komunalna ustanova Prvenj i Turistička zajednica općine Tkon, osvježili su ove godine program natjecanja uvođenjem nove četvrte kategorije – Light (Obiteljske) kategorije namijenjene obiteljima i onima kojima je u prvom planu lagana šetnja kroz prirodu i uživanje u atraktivnim pogledima na Pašmanski kanal, Kornatsko otočje i kopno. Tako uz ovu šest kilometara dugu stazu, „škraperi“ su bili kategorizirani u još tri kategorije: Active (Đir) – oko 12 kilometara, Challenger – oko 25 kilometara te najzahtjevnija za iskusne sportaše Marathon (Ultra) sa startom na drugom kraju otoka u mjestu Banj i dužinom od oko čak 45 kilometara.

Uvjerljivi pobjednik ove kategorije bio je omiški maratonac Ante Pešić s vremenom 5h:56m:25s što za je za čak 48 minuta bolji rezultat od drugoplasiranog Tonija Torbarine. Pešić, poznatiji po nadimku Golub, pobjedu je posvetio, kao i svaki put do sada, bolesnom sinu i svoj djeci s urođenim srčanom manom.
U Challengeru od muškaraca najbrži je bio Dragomir Čović s vremenom 3h:06m:28s dok je u konkurenciji žena najbolja bila Maja Blašković s vremenom 3h:49m:21s.
U kategoriji Active (Đir) od muškaraca prvi na cilj stigao je Nikola Mijić s vremenom 1h:18m:05s a od žena Lucija Mlakar s vremenom 1h:47m:08s.
U najlakšoj i najbrojnijoj kategoriji Light (Obiteljska) kroz cilj je prva prošla tročlana obitelj iz Splita Ozretić – Nikola, Tanja i Mila s vremenom 1h:15m:53s a od natjecateljica ženski dio obitelji, Tanja i Mila Ozretić s istim vremenom.

Utrkom „Škraping Tkon-otok Pašman 2018“ započela je četrnaesta sezona Treking lige koja završava 13. kolom 10. studenog ove godine na Papuku utrkom „Papuk trail & treking“. Do tada zaljubljenici u kretanje kroz prirodu sudjelovat će na još jedanaest utrka u okviru Treking lige: na Pagu, Krku, u Zagorju, na Zavižanu, Zrmanji, Soči u Sloveniji, Medvednici, Žumberku, Velebitu, Rabu te ponovno na Krku.
U sklopu Škrapinga priređen je Sajam otočnih proizvoda Tkon na kojem su sudjelovali izlagači autohtonih otočnih proizvoda sa četrdeset jadranskih otoka.
Načelnik Općine Tkon Goran Mušćet istakao je važnost Škrapinga za lokalnu zajednicu jer pripreme za ovaj sportsko-turistički događaj ujedno su i pripreme za nadolazeću turističku sezonu.

Dino Smoljan, voditelj Škraping tima, kazao je kako su sudionici pristigli iz jedanaest zemalja: Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Velike Britanije, Njemačke, Mađarske, Crne Gore, Južnoafričke Republike, Slovenije i Ukrajine. Dodao je pritom kako je utrka koncipirana tako da se svatko može pronaći u jednoj od kategorija, od obitelji s djecom, do ekstremnih sportaša.
Podršku „Škrapingu“ dali su i predstavnici Zadarske županije, zamjenik župana Šime Mršić te pročelnik odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimir Laštro, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija te veliki prijatelj i sportski direktor Škrapinga alpinist Stipe Božić. Zagrijavanje i istezanje mišića pred start tri kategorije u središtu Tkona izveli su kratkim insanity treningom Zadarsko ludilo iz Zadra.


 


 

Skoči do alatne trake