Petak, 29 ožujka, 2024

Projekt “Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon” proglašen strateškim: 812, 5 milijuna kuna vrijedan projekt kreće u realizaciju

Pod punim nazivom “Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon” konačno kreće u realizaciju projekt od velikog značaja za ovaj kraj a obuhvaća područje Grada Biograda na Moru i općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon.
Javni investicijski projekt ukupne vrijednosti 812,5 milijuna kuna, prijavitelja biogradskog Komunalca, bit će sufinanciran sredstvima EU fondova u visini od 584 milijuna kuna, odnosno 72 posto, a preostali dio od 227,5 milijuna kuna, odnosno 28 posto, planira se financirati sredstvima Hrvatskih voda (10,30%), Državnog proračuna Republike Hrvatske (10,30%) te sredstvima jedinica lokalne samouprave (7,50%). Voditeljicom operativne skupine za pripremu i provedbu projekta imenovana je Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike.
Projekt je prijavljen u travnju 2014. godine, a na radnim sastancima aktivno su sudjelovali načelnici svih općina i grada koje projekt obuhvaća: Zoran Pelicarić, Ivan Knez, Milivoj Kurtov, Goran Mušćet i Krešimir Ćosić.
– Gradimo infrastrukturu koja će biti na korist svim žiteljima ovog područja ali i našim gostima, nešto što će ostati generacijama koje dolaze. Na području triju aglomeracija živi oko 17 tisuća stanovnika, tijekom sezone brojka doseže i do 350 tisuća ljudi i samim time jasno je što ovaj projekt znači. Rješavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje omogućuje gospodarski razvoj, povećava kvalitetu života, poboljšava gospodarenje vodenim resursima i stupanj zaštićenosti okoliša. U tijeku su 50 milijuna kuna vrijedni projekti odvodnje i zamjene cjevovoda u Biogradu, Sv. Filip i Jakovu i u Dragama. Već imamo građevinskih dozvola u iznosu od 100 milijuna kuna a predstoji raspisivanja javne nabave koje predvode Hrvatske vode. – ne krije zadovoljstvo direktor Komunalca Marin Colić.

Marin Colić, direktor biogradskog “Komunalca”

U posljednjih pet godina u sustave odvodnje i vodoopskrbe sredstava putem fondova CEB, EIB, EU i Projekt Jadran te nacionalnih komponenta uloženo je oko 300 milijuna kuna.
Aglomeracijom će se izgraditi 132 448 metara cjevovoda odvodnje, 86 891 metar cjevovoda vodoopskrbe, sedam vodospremnika i šest crpnih stanica.
– U tijeku je izrada projektne dokumentacije a proglašenjem strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske očekujemo bržu realizaciju, posebno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i prioritetno rješavanje upravnih postupaka što uključuje ishođenje građevinskih dozvola i drugih dozvola. – dodao je Colić.

Sanacija i rekonstrukcija uključuju i podmorski cjevovod prema otoku Pašmanu i to na dijelu između kopna i otoka Babac. Postojeći cjevovod  zamijenit će s cjevovodom promjera tristo milimetara, izgradit će se vodosprema na području Općine Pašman te proširiti vodoopskrbni sustav. Nadalje, sanirat će se postojeći objekti javne odvodnje što uključuje povezivanje sustava javne odvodnje Biogradska rivijera i otoka Pašmana s podmorskim cjevovodom koji dovodi otpadne vode do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Kumenat na kopnu. Nadogradit će se uređaj za pročišćavanje otpadni voda Kumenat uz povećanje kapaciteta.
Krajnji rok ta realizaciju projekta “Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon” je prosinac 2020. godine.


 

Skoči do alatne trake