Petak, 29 ožujka, 2024

Likovno-edukativnom radionicom „Maskenbal ptica“ obilježen Svjetski dan močvarnih staništa

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se 2. veljače a ovogodišnji moto “Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja“  je odabran kako bi se podigla svijest o načinima na koje močvarna staništa pogoduju kvaliteti života u urbanim sredinama. Urbana močvarna područja utječu na gradove na mnoge načine: smanjuju poplave, opskrbljuju vodom za piće, filtriraju otpadne vode te omogućavaju održavanje zelenih gradskih površina.
U povodu ovog važnog datuma u zaštiti prirode Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira brojne aktivnosti s ciljem edukacije lokalnog stanovništva, ali i šire javnosti, o vrijednostima koje nam pružaju močvarna staništa.

Mlađi školarci od prvo do četvrtog razreda osnovnih i područnih škola Pakoštane, Drage, Vrana, Tkon, Stankovci, Vukšić i Sv. Filip i Jakov  kroz cijeli prošli tjedan su se maskirali u različite vrste ptica, poput čaplje dangube, brkate sjenice, vatroglavog kraljića ili sove močvarice. Povod da se maskiraju u najdražu ili pak najzanimljiviju pticu je „Maskenbal ptica“, likovno-edukativna radionica u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero. Ove godine se manifestacija održava po šesti put, a zamaskiralo se više od 200 učenika. Edukatori parka prirode posjetili su zamaskirane učenike a djeca su, uz natjecateljsku igru „Pogodi koja sam ptica!“ i predavanja, utvrdili  znanje o pticama i postali pravi mali ornitolozi. Učenici koji su pokazali najviše znanja i spretnosti nagrađeni su poklon paketima ali nije nedostajalo ni utješnih nagrada za sve one koji su izradili maske.
Za starije školarce od petog do osmog razreda Javna ustanova Park prirode Vransko jezero je pripremila radionicu izrade makete tj. modela „Močvara u malom“. Izrada maketa predviđena je u sklopu nastave predmeta tehnička ili likovna kultura, biologija i/ili sat razrednika u periodu od 18. do 26. siječnja 2018. godine. Prilikom izrade maketa koristili su se korišteni ili reciklirani materijali. Izrađene makete učenici će predstaviti u razdoblju između 12. i 16. veljače 2018. kada će edukatori Javne ustanove Park prirode Vransko jezero posjetiti škole, održati prezentaciju na temu močvarnih staništa te učenike prigodno nagraditi.

Važnost močvarnih staništa na umjetnički način imat ćemo priliku vidjeti na Land art izložbi koja će biti postavljena u parku na proljeće.  Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar organizira niz edukativnih i likovnih radionica na temu močvarnih staništa, a učenici i njihovi mentori će dojmove izraziti kroz svoje radove.
Vransko jezero je jedna od posljednjih mediteranskih močvara. Zadovoljavajući 6 od ukupno 9 kriterija, „Vransko jezero” se od 25. siječnja 2013. godine nalazi na Ramsarskoj listi svjetski važnih močvarnih staništa, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.
Ramsarska konvencija je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, koja je usvojena 2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru te je ujedno najstariji međunarodni sporazum sklopljen isključivo radi zaštite jednih od najproduktivnijih, a time i najvrjednijih ekosustava na Zemlji: močvara!



 

Skoči do alatne trake