Subota, 20 travnja, 2024

Predstavljena knjiga prof. Bože Došena „Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.)“

U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Biograda na Moru i blagdana zaštitnice grada svete Stošije, predstavljena je knjiga prof. Bože Došena naslova „Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.)“ u nakladi ogranka Matice hrvatske u Zadru.
Knjiga govori o, kako autor opisuje, „ranjenoj Crkvi“ tijekom Domovinskog rata odnosno o stradanju katoličkih sakralnih objekata od strane srpskog agresora u tom razdoblju. U tekstu su navedeni podaci o porušenim i oštećenim crkvama na području Zadarske nadbiskupije, ukupno 115 objekata, od crkvi, kapelica, župnih kuća, samostana do drugih crkvenih objekata.

Dio knjige Došen je posvetio Zadarskoj nadbiskupiji u čijem su sastavu prije Domovinskog rata bile tadašnje općine Zadar, Biograd na Moru, Benkovac, Obrovac, Pag i tri naselja s područja općine Knin. Nadalje, govori o hrvatskim prognanicima s navedenog područja, uvrštava popis katoličkih crkava koje su tijekom stoljeća dana na uporabu pravoslavcima na području Ravnih kotara i Bukovice te ističe rad redovnika i redovnica po župama Zadarske nadbiskupije i djelovanje Caritasa zadarske Crkve. Knjiga sadrži i pregled povijesti Zadarske nadbiskupije te usporedne podatke stanovništva na spomenutom području.
Predsjednik ogranka Matice Hrvatske Zadar i jedna od recenzenata djela prof. Božidar Šimunić naglasio je zajednički rad Biograda na Moru i Zadra kada je riječ o Matici hrvatskoj te stekao dojam „kako sve ono što u Biogradu se započne, raste puno brže u usporedbi sa Zadrom“.

Prof. dr.sc. Josip Lisac, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru i član Matice hrvatske, kazao je „kako iz knjige vidimo, kao i iz svega drugoga oko sebe, da je povijest zapravo nasilje.“
– Možemo se za naš konkretni primjer ovdje i pitati tko je krivac tomu. Razumije se da je krivac srpski imperijalizam koji je djelovao na dosta velikom prostoru uključujući i naše jadranske obale. Kod nas je bio takav slučaj da je jedan narod sebe držao vodećim pa je pristao i na Jugoslaviju ali na onu gdje će on biti integrirajući faktor i integrirati sve druge u svoju vlastitu naciju. – istakao je Lisac.
Prof. Došen ovu knjigu posvetio je preminulom sinu Marinu, a posebno se zahvalio svima koji su dali potporu i pridonijeli stvaranju ovog vrijednog djela. Knjiga je tiskana u petsto primjeraka a nakon predstavljanja prodavala se po promotivnoj cijeni.

– Vjerujte, ovih dana sam razgovarao s vojnim ordinarijem i biskupom mons. Jurom Bogdanom koji mi je rekao da iz svake stranice ove knjige zrači ljubav prema Zadarskoj nadbiskupiji. Ne znam da li su takvog uvjerenja, ne ovdje nazočni, i neki naši meritorni ljudi. – rekao je, između ostalog, Došen.
Božo Došen bio je urednik knjige „Polača – program obnove i razvoja“, napisao je tekst za monografiju „Stradanje ravnokotarskog bića“ te je autor monografije „40 godina Srednje škole Biograd na Moru. U suradnji s ogrankom Matice hrvatske u Zadru i drugim subjektima organizirao je više znanstvenih skupova: „Glagoljica na biogradskom području“, „Braća Vranjani i Vrana tijekom povijesti“ te skup o hrvatskom jezikoslovcu Blažu Jurišiću.




 

Skoči do alatne trake